Desserter og kager

Fransk chokolade-roulade

Den her chokolade-roulade med mascarponecreme er så skøn, at den står på Kongehusets julemenu. Få opskriften på den enestående franske chokolade-roulade her...

Den franske chokolade-roulade Büche de Noël med fyld af mascarponecreme og overtræk af chokoladeganache hører fast hjemme på Kongehusets julemenu. Navnet betyder "juletræstamme", og derfor skal den flydende ganache gøres stribet med en gaffel for at imitere linjerne i bark. Resultatet er den lækreste chokolade-roulade, som sagtens kan nydes hele året rundt - prøv selv!

Opskrift på fransk chokolade-roulade

8 personer
Kage:
  • 6 æggeblommer
  • korn fra 1 vaniljestang
  • 175 g sukker
  • 50 g kakaopulver af god kvalitet
  • 1 knivspids salt
  • 5 æggehvider
  • smør til bradepanden
Karamel:
  • 150 g sukker 
Mascarponecreme:
  • 350 g mascarpone
  • 6 spsk. piskefløde
  • 4 spsk. flormelis
  • korn fra 1 vaniljestang
Ganache:
  • 170 g chokolade mindst 60 %
  • 2 spsk. smør
  • 1½ dl piskefløde
Pynt:
  • 50 g kakaopulver af god kvalitet
  • spiseligt guldstøv

Prøv også: Nemme opskrifter på chokolade-dessert

Sådan laver du en fransk chokolade-roulade: 

Kage:
Forvarm ovnen til 190° varmluft. Pisk æggeblommerne med vaniljekornene og halvdelen af sukkeret til en luftig masse. Sigt kakao og salt i, og pisk igen. Pisk æggehviderne stive i en anden skål. Tilsæt resten af sukkeret gradvist, mens du stadig pisker, til massen er hvid og luftig. Vend forsigtigt ¼ af æggehviderne i æggeblommemassen, og vend derefter resten af hviderne i. Læg bagepapir i en bradepande på ca. 23 x 33 cm. Smør bagepapiret med smør. Spred dejen ud i den smurte bradepande. Bag kagen i 10- 15 minutter. Den er færdig, når den springer tilbage igen ved et let tryk. Lad den afkøle let.
Karamel:
Smelt sukkeret på en pande, og lad det brune til en flydende karamel. Hæld den ud på et stykke bagepapir, og spred den ud i et tyndt lag. Køl karamellen ned, og knus den derefter til små stykker. 
Mascarponecreme:
Rør ingredienserne sammen, og stil cremen i køleskab, til den skal bruges. 
Samling af chokolade-rouladen: Vend knust karamel i mascarponecremen, men gem lidt karamel til at pynte med. Læg et rent viskestykke på dit køkkenbord, og drys det med et tæt lag kakao. Vend den stadig lune kage ud på kakaoen, og lad den hvile i 10 minutter. Fordel mascarponecremen ud over kagen. Rul den derefter stramt i viskestykket til en roulade, pak det tæt sammen, og stil på køl til næste dag.
Ganache og pynt:
Hak chokoladen mellemfint, og smelt den over vandbad sammen med smørret. Varm fløden op, og rør den i chokoladen. Smør ganachen ud over rouladen, tag en gaffel, og rids i overfladen, så den ligner en træstamme. Drys med guldstøv og resten af karamelstykkerne. Nu er din chokolade-roulade færdig!

Få flere lækkerier i det nyeste Mad & Bolig. Se mere i galleriet...

Mad & Bolig nr. 1 2016