
Gâteau Marcel
Denne opskrift er en fransk klassiker. Der er snarere tale om en bagt chokolademousse end om en egentlig kage, for Gâteau Marcel bages uden mel og giver en uimodståelig blød oplevelse.
Gâteau Marcel er et rigtigt chokoladedrøn og passer perfekt til påskemiddagen
8 personer
Ingredienser til Gâteau Marcel
175 g mørk chokolade
70 pct.
175 g smør
175 g sukker
3½ bæger pasteuriserede æggeblommer
3 bægre pasteuriserede æggehvider
125 g god appelsinmarmelade el. syltede appelsiner kakao til drys (ca. 60 g)
Evt. mørk chokolade el. anden pynt
1 stor springform
Blødgjort smør til formen og lidt sukker til formen
Prøv også denne lækre chokoladekage med pærer
Sådan laver du Gâteau Marcel
Hak chokoladen og hæld den i en skål af stål eller glas, beregnet til vandbad. Smelt chokolade og smør over vandbad, men sørg for, at det ikke bliver for varmt, det skal kun have håndtemperatur. Hæld 2/3 af sukkeret op i en skål sammen med æggeblommerne og pisk det hvidt og luftigt sammen. Pisk hviderne stive i en anden skål og tilsæt den sidste tredjedel af sukkeret undervejs. Vend forsigtigt chokoladeblandingen op i skålen med de piskede æggeblommer. Fold derefter lidt efter lidt de piskede hvider sammen med chokolade- og æggeblandingen, så det ender med at give en homogen masse.
Gnid en stor springform grundigt med blødt smør på indersiden, drys med sukker og bank det overskydende af. Det gør det nemmere at løsne bunden, når kagen er bagt. Hæld halvdelen af moussen op i formen og bag den ved 175° i ca. 30 min. Stil resten af moussen til at hvile i køleskabet. Tag formen med bunden ud af ovnen, selvom den ikke ser helt færdig ud. Den vil falde sammen, og det er meningen. Lad den køle lidt af, til sidst i køleskabet.
Fordel appelsinmarmeladen oven på den afkølede bund i et pænt, jævnt lag, men undgå at brede det helt ud til kanten. Fordel resten af chokolademoussen oven på bunden med marmeladen og glat det ud, så overfl aden bliver pæn og jævn. Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den sætte sig nogle timer eller evt. natten over. Kagen løsnes fra kanten og bunden af springformen med en kniv. Sigt kakao over kagen og dekorer evt. din Gâteau Marcel med mørke, lyse eller hvide chokoladespåner.
Mad og Bolig har også en dejlig opskrift på blødende chokoladekage
Se galleriet med franske desserter nedenfor.
10 franske desserter


Gateau Marcel
Denne opskrift er en fransk klassiker. Der er snarere tale om en bagt chokolademousse end om en egentlig kage, for Gâteau Marcel bages uden mel og giver en uimodståelig blød oplevelse.


Crème brulée
Crème brûlée er fransk for brændt creme. Det er en dessert af fløde pisket med sukker, æggeblommer og vanilje.
Denne masse bliver bagt i ovnen i vandbad ved lav temperatur og kølet ned til fast konsistens. Den bliver drysset med sukker og brændt til karamelliseret konsistens fx med en gasbrænder eller ved flambering.


Chokoladefondant med olivenis
Denne lækre chokoladefondant må endelig ikke få for længe i ovnen, for når du sætter skeen i den skal det flyde ud med skøn chokolade.


Små franske citrontærter
De franske tærter giver en let og syrlig afslutning på en god middag.


Crème brulée med rabarber
Er man til rabarber, er dette en skøn opskrift - men du kan sagtens erstatte rababer med bær eller andet.
Her har den klassiske franske dessert fået et lille twist.


Clafoutis med nektariner
Clafoutis er en typisk fransk dessert, som kan laves på mange forskellige frugter og bær. Oprindeligt lavede man den med kirsebær, men her er altså en opskrift med nektariner.


Gaufres - franske vafler
En dejlig fransk snack, som kan spises til kaffen eller serveres med is eller flødeskum til dessert.


Sabayonne med champagne
Sabayonne er en festlig dessert, der består af æg, sukker og boblende champagne.


Manderin-clafoutis
Denne opskrift giver fine små tærter, som kan nydes til kaffe eller som dessert. Optimalt bør man forberede mørdejen dagen i forvejen.


Crème brulée med ananassalat
Et frisk pift til den klassiske franske dessert er at servere den med skøn ananassalat.