Desserter og kager

Græskarguf

De store imponerende græskar kan andet end at pynte. Smag selv de saftige muffins eller en sprød tærte med gedeost.

GRÆSKARMUFFINS

HVILKE GRÆSKAR TIL HVAD
Græskarret er et bær, og hos nogle arter bliver
frugten op til 50 kg tung.

• Butternut
Lille smagfuldt og aromatisk græskar der er
velegnet til de fleste retter.

• Hokkaido
Stærkt orange minigræskar med svag smag og
melet konsistens. Godt til sammenkogte retter.

• Halloweengræskar (centnergræskar)
Bruges ofte kun til pynt, men det tykke gule kød
kan syltes, bages eller bruges som ingrediens i
supper og gryderetter. Smagen er svag og sødlig.


(12 stk.)
175 g hvedemel
175 g fuldkornsmel
2 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
½ tsk natron
175 g lyst rørsukker
5 dl græskarpuré, se nedenfor
2½ dl græsk yoghurt
3 æg
1½ dl olie
100 g valnødder

- Bland mel, bagepulver, krydderier og natron. Hak valnødderne groft. Pisk olie med græskarpuré, yoghurt, æg, sukker og hakkede valnødder.
- Bland det våde med det tørre og hæld dejen i muffinforme. Bag i 35-40 minutter ved 200°.
- Pynt kagerne med hvid glasur og 1 hel valnød på hver.


TÆRTE MED GRÆSKAR OG GEDEOST

(6 små tærter eller 1 stor)
Tærtedej:
200 g hvedemel
100 g koldt smør
1 knivspids cayennepeber
50 g friskrevet parmesan
1 æggeblomme
Fyld:
3 spsk olivenolie
1 skalotteløg
350 g butternut eller græskar
2 tsk hakket timian
150 g gedeost
100 g semidried tomater i olie
2 dl fløde
2 æg
2 spsk hakket purløg

- Skær det iskolde smør i terninger og blend mel, smør og cayennepeber i en foodprocessor til det er som krummer. Tilsæt friskrevet parmesan og æggeblomme og 1-2 spsk koldt vand. Blend til dejen har samlet sig.
- Form dejen til en kugle og pak den i film. Læg den på køl i 30 minutter. Rul dejen ud på et melstrøget bord. Udstik 6 cirkler eller en stor cirkel til at komme i tærteformene.
- Læg dejen i formen(e) og dæk kanterne til med alufolie. Forbag tærterne på 190° i 10- 12 minutter. Fjern alufolien og afkøl tærterne på en bagerist.

Fyld:
- Pil og hak skalotteløgene. Skær græskarrene i grove terninger. Opvarm olien på panden og svits skalotteløgene. Tilsæt græskar og steg ved svag varme til græskarstykkerne bliver møre og let brunede. Det tager 10-15 minutter. Rør ofte i panden så det ikke brænder på. Tilsæt timian og steg i yderligere nogle minutter.
- Fordel fyldet i tærteformene sammen med semidried tomater og smuldret gedeost. Pisk fløde og æg sammen. Tilsæt hakket purløg, salt og peber og hæld æggemassen over tærtefyldet.
- Bag tærterne på 190° i 25-30 minutter, indtil de er faste og gyldne. Afkøl dem let før du serverer fx med en god salat.

Læs mere om: