
Hjemmelavet citron-marmelade
Marmelade af citron er så godt som solskin på glas! Sylt citronerne, og gem lidt solskin på lageret til de mørke og kolde uger. Vi giver dig opskriften på citron-'jam' her.
Citron (Citrus limon) stammer fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i flere tusinde år. Citron blev importeret til det danske hof fra 1520'erne, men fik først en fremtrædende placering i det danske køkken fra 1700-tallet. I dag dyrkes citroner især omkring Middelhavet og i Californien. Amalfikysten i Italien og området omkring Menton i Sydfrankrig kæmper om hæderen for at dyrke de fineste eksemplarer.
Det lille citrontræ bliver mellem 3-6 meter højt, har kraftige torne og smukke, store blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden. Træet blomstrer året rundt og står derfor med blomster og modne frugter på én gang. Citroner er sure, men er virkelig gode i meget mad, fordi syren fra citronerne både kan fremhæve smagen af andre ingredienser og skabe balance i en for fed eller sød ret. Derfor er citroner velegnede til både desserter og salt mad. Brug både saft og skal. Saften har den friske og skarpe syrlige smag, og skallen er mere bitter og aromatisk.
Inspiration: Hvis du var vild med citron-'jam', så prøv flere opskrifter med citron her
Hjemmelavet citron-marmelade
(1-2 glas)
Det skal du bruge til citron-marmelade:
10 usprøjtede citroner
2 vaniljestænger
5 dl vand
600 g rørsukker
Prøv også: Vafler med skyr og lakridssukker
Sådan laver du citron-marmelade:
- Skræl 2 af citronerne med en kartoffelskræller, og sørg for, at der ikke kommer noget af det hvide med på skrællerne.
- Skær dernæst skrællerne i tynde strimler, og kog dem i vandet i 15-20 min. Skær med en kniv skrællen af resten af citronerne, så alt det hvide kommer af, og der kun er det rene citronkød tilbage. Skær citronkødet i små tern.
- Tilsæt citrontern og hele vaniljestænger til strimlerne i gryden, og lad det simre under låg på lav varme i 30 min. Tilsæt sukkeret efter de 30 min., og lad det simre i yderligere 30 min. til en tæt kompot, indtil det har en passende konsistens.
- Hæld den varme marmelade på skoldede og atamonskyllede syltetøjsglas, og opbevar demi køleskabet. Marmeladen kan hold sig uåbnet i 4-5 måneder i køleskabet og 3-4 uger i køleskabet, når den er åbnet.
Tip: Lav også marmeladen med appelsin, lime, grape og rød grape - eller hvad siger du til en blanding af dem alle! Husk at tilpasse sukkermængden efter surhedsgraden i frugten.
Få inspiration, boligreportager og fristende opskrifter i hvert eneste nummer af Mad & Bolig
Server din citron-marmelade til en god brunch - find flere opskrifter her:
Find lækre brunch-opskrifter her:


Rabarber crumble til din brunch
Rabarber crumble er et lækkert supplement til brunch, og er du mere til andre frugter eller bær, kan du nemt skifte dem ud. Få opskriften på crumble til brunch her!


Yoghurt med frisk frugt
Lav et lækkert miks af yoghurt, frugtsalat og ahornsirup. Få opskriften her!


Lækre ostespyd
Server lækre ostespyd med melon og sojaristede solsikkekerner til din brunch. Du finder den lækre opskrift her!


Lækre thebirkes
Lav dine egne thebirkes med remonce - perfekt til en lækker brunch, der også kan forkæle de søde smagsløg. Få opskriften på thebirkes her!


Lækre juicer
Server en god juice til din brunch! Få opskrifterne på forskellige juicer til brunch her!


Lækre brunch-pandekager
Ingen brunch uden lækre pandekager! Her får du hele 8 opskrifter på pandekager til brunch!


Lækker laks
Server en sesamdrysset avocado med laks som et frisk input til din brunch. Få opskriften på laks her!


Blødkogt æg med bacon
Blødkogt æg med asparges, bacon og grillet brød er et must til din brunch! Find den lækre opskrift her!


Grød til brunch
Elsker du grød, så server en lækker en af slagsen. Find opskrifter på grød her!


Lækker caffe latte
Lav en fortryllende caffe latte på under ét minut. Se, hvordan du kan lave caffe latte her!


Lækker dip
Prøv en lækker dip lavet af gule ærter serveret sammen med breadsticks. Find opskriften på dip her!


Muffins til brunch
Det søde indslag til din brunch kan passende være lækre muffins med Daim-chokoladestykker. Få opskriften på muffins til brunch her!


Boller med mysli
Boller til brunchen lægger en solid bund, når de er tilsat mysli. Få opskriften på mysliboller her!


En lækker omelet
Lav en lækker omelet til din brunch. Få opskriften på en omelet med kartoffel, krydderurter og salturt her!


Et lækkert mandelbrød
Bag brødet til din brunch selv! Få opskriften på et lækkert mandelbrød her!


Hjemmelavet syltetøj
Lav en rigtig lækker syltetøj, som smager langt bedre end det færdigkøbte. Få opskriften på hjemmelavet syltetøj her!