
Overdådige kager fra en chokoladedronning
Mad & Bolig har besøgt butikken, hvor de engelske kendisser får lavet deres festkager.
Det er ikke et helt almindeligt butiksvindue, der pryder butikken Choccywoccydoodah, som ligger i en af de hyggelige, bakkede gader i den engelske ferieby Brighton. Folk stimler sammen for at få et billede af den flotte store kage i vinduet, hvor en meget barmfager kvinde holder et lille lam i armene. En nærmest provokerende overdådighed og dekadence larmer ud gennem det farverige butiksvindue.
- Det er en moderne fortolkning af børnesangen "Mary had a little lamb", fortæller Christine, der ejer butikken, og som er hovedpersonen i den tv-serie, som er blevet et stort hit i både England og på den danske kanal TLC. Første sæson var så populær, at der nu ruller en sæson mere over skærmen fra den 6. april.
· 2. sæson af "Chokolade på 1. klasse" bliver sendt hver fredag fra den 6. april kl. 20.30 på kanalen TLC · Butikken Choccywoccydoodah ligger i Brighton, og der er netop åbnet endnu en butik i London tæt ved Carnaby Street · Kagerne i butikken koster op mod 15.000 kr. - Vil du vinde en tur til Brighton, hvor du besøger Choccywoccydoodah-butikken? |
Jeg er taget til Brighton for at se kagerne og møde personerne, som jeg ellers kun har set på tv. Christine tager straks imod mig og begynder med det samme at fortælle om de mange store kager, som står som sild i en tønde i den lille butik. De fleste af kagerne har den samme grundform med 5-6 kager, der er stablet oven på hinanden i mindre og mindre versioner. Men hver kage fortæller sin helt egen historie igennem pyntningen. Det er helt overvældende og stå iblandt alt det fondant og blomster, dyr og mennesker formet i marcipan. Det er umuligt at dvæle ved en kage, for i øjenkrogen kan man se et andet farverigt kunstværk. Men heldigvis guider Christine mig igennem de forskellige kager og fortæller samtidig om successen bag det spændende foretagende.
- Jeg har egentlig altid haft en drøm om at blive arkitekt, fortæller Christine. - Men for tretten år siden åbnede vi butikken her, der gennem årene er blevet mere og mere populær. Det er lidt et tilfælde, at det er kager, jeg beskæftiger mig med.
Med sit røde, krusede hår og det store smil på læben virker Christine som den excentriske kunstnertype, som man også møder i tv-programmet. Hun fortæller om sig selv, at hun godt kunne tænke sig at være Gaudi, Jean Paul Gautier, Steve McQueen eller John Galliano, selvom den sidstnævnte ikke længere er comme-il-faut at synes om. Men det er Christine helt tydeligt ligeglad med. Kagernes stil er overdreven og dekadent og lægger sig bestemt op af netop de ovenståendes designeres stil. Der er knald på farverne, og der kan ikke blive læsset nok på de op til en meter høje kager.
Én ting har jeg i hvert fald lært af mit besøg i den flotte butik i Brighton, og det er, at denne butik KAN virkelig ikke hedde andet en Choccywoccydoodah. Det navn, der før lød lidt mærkeligt og fjollet, har pludselig fået sin helt rette betydning. Har du ikke mulighed for at besøge butikken i Brighton, så tænd for kanalen TLC på fredag den 6. april kl. 20.30, når anden sæson af "Chokolade på 1. klasse" har premiere.
Se min lille fotoreportage fra min tur til Brighton med billeder af mange af de smukke kager i galleriet nedenfor.
Se et klip fra programmet, hvor Boy George skal have lavet en fødselsdagskage
Opskrift på julesmåkager fra Emmerys


Lakridssmåkager
500 gram hvedemel 1 tsk bagepulver 60 g lakridspulver 125 soltørrede tranebær(hakkede) 375 gram koldt smør 500 gram fint rørsukker ca 2 æg Sigt hvedemel sammen med bagepulver i en skål. Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern. Kør på en røremaskine til smørret er kørt ud. Eller findel det med hænderne til smørret ikke kan mærkes mere. Tilsæt sukker og æg. Kør/rør godt sammen så dejen samler sig. Del dejen i klumper på ca. 500 gram og tril i lange pølser med en diameter på en tyvekrone. Skær så pølserne i ca. 1 cm skiver. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 8- 10 minutter i en forvarm oven på 180 grader varmluft. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist. Lad småkagerne køle af og opbevar dem i en lufttæt beholder.


Vaniljekranse
25-30 småkager 1 god tyk vaniljestang 300 g rørsukker 250 g saltet smør 400 g hvedemel 1 knivspids salt 2 æg Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og rør dem godt sammen med rørsukkeret. Kom smørret i, og rør godt.Tilsæt hvedemel, salt og æg, og ælt det ind i dejen. Dejen må ikke æltes for længe, da vaniljekransene så vil flyde for meget ud under bagningen. Fyld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt den ud i stænger. Skær stængerne i stykker på 12 cm, og form dem til vaniljekranse. Sæt vaniljekransene på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter. Flyt dem over på en bagerist, og lad dem køle af.


Nellikebrød med blå birkes
3 små brød 5 g gær 31⁄2 dl koldt vand 1 dl surdej 350 g hvedemel 150 g emmermel 15 g salt 20 g honning 5 g stødt nellike lidt olie Pynt blå birkes Rør gæren ud i vand og surdej. Tilsæt hvedemel, emmermel, salt, hon- ning og nellike, og ælt dejen godt sammen, til den er blød, blank og elastisk. Kom dejen i en stor oliesmurt skål med tætsluttende låg, sæt den i køleskabet, og lad den hæve i 24 timer. Dag 2 Del dejen i 3 små brød, drys overflade og sider af brødene med birkes, og læg dem i små bageforme, som er smurt godt med olie. Lad brødene hæve ved stuetemperatur, til de næsten når kanten på formene. Det tager ca. 2 timer. Bag brødene ved 200 grader i 25-30 minutter. Vend dem ud af formene, så snart de kommer ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.


Jødekager
25-30 småkager 300 g saltet smør 200 g rørsukker 2 æggeblommer 400 g hvedemel 1 knivspids salt Pynt 1 æg lidt kanel lidt fint rørsukker lidt finthakkede mandler Rør smør og rørsukker sammen. Tilsæt de to æggeblommer, og rør til sidst hvedemel og salt i dejen. Sæt dejen på køl i ca. 1 time. Rul dejen ud til ca. 3 mm’s tykkelse på et meldrysset bord, og udstik kager med et glas på ca. 9 cm i diameter. Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir. Pensl omhyggeligt kagerne med sammenpisket æg, og drys dem med kanel, rørsukker og finthakkede mandler. Bag jødekagerne ved 200 grader i 8-10 minutter. Flyt dem over på en bagerist, og lad dem køle af.


Brunkager
25-30 småkager 200 g saltet smør 200 g rørsukker 150 g sirup 400 g hvedemel 5 g stødt nellike 5 g kanel 5 g stødt ingefær 5 g potaske 1 spsk. mælk 40 g mandler, hakkede 20 g orangeskal, hakket en håndfuld hele mandler Rør smør, rørsukker og sirup sammen.Tilsæt hvedemel og nellike, kanel og ingefær, og rør det til en dej. Opløs potasken i mælken, og kom det i dejen.Vend til sidst hakkede mandler og orangeskal i dejen. Sæt den i køleskabet, til den er godt afkølet. Rul dejen ud til en tykkelse på 3 mm, og stik kager ud med et glas på ca. 9 cm i diameter. Sæt brunkagerne på en bageplade med bagepapir, og tryk en hel mandel ned i midten af hver kage. Bag brunkagerne ved 200 grader i 8-10 minutter. Flyt dem over på en bagerist, og lad dem køle af. Opbevar dem i et glas eller en dåse, der kan lukke helt tæt.


Pebernødder
80-90 pebernødder 200 g blødt saltet smør 125 g rørsukker 1 æg 300 g hvedemel 5 g stødt ingefær 5 g kardemomme 5 g kanel 1 god knivspids hvidt peber 5 g natron Rør smør og rørsukker sammen. Tilsæt ægget, og rør det i massen. Kom hvedemel, krydderier og natron i massen, og ælt det godt sammen til en dej. Sæt dejen på køl i 1 time. Rul dejen ud i 4 aflange pølser på ca. en fingers tykkelse. Skær dem der- efter i skiver på 1 cm, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag pebernødderne ved 200 grader i 12-15 minutter. Flyt bagepapiret med pebernødderne over på en bagerist, og lad dem køle af