
Find den bedste vin til julemiddagen
Mad & Boligs vinskribent Malene Smidt Hertz har udvalgt 14 vine, der passer til julemiddagen.
Hvilken vin skal du servere for dine gæster, når julemiddagen kommer på bordet? Det kan være lidt af en udfordring at matche vin til julemad, når både syre og sødme i julemiddagen stikker i mange retninger.
Læs også: Andesteg på den bedste måde
Mad & Boligs vinskribent Malene Smidt Hertz har testet 22 vine til priser fra 40 kr. til 390 kr. og udvalgt de 14 vine, der egner sig bedst til julemiddagen, til velkomstdrikken og desserten til jul.
Læs også: Den bedste opskrift på gløgg
I galleriet herunder kan du finde den bedste vin, du kan servere til snacken, når gæsterne ankommer, til den klassiske julemiddag, der består af and og flæskesteg med brunede kartofler, rødkål med figner og valnødder, syltede løg og sauce, og til risalamanden.
Læs også: Sådan sabler du champagne
Find den bedste vin til julemiddagen


Vin til velkomstsnack
Start juleaften med et glas bobler. Det renser og giver plads til den fede julesul. Syren i boblerne vil matche rødbedemarmeladen godt og samtidig kunne rense ud efter fedmen i æbleskiven og saltet i baconen.
1 Tør og velsmagende. De små fine bobler er fremkommet ved gæring på flasken og dybden ved lagring med bundfaldet i 2 år. Citrus, æble og en fin toast i næsen samt en flot vibrerende syre i smagen. Medium fylde.
Crémant Prestige, Bourgogne, Blanc de Blancs Hautes Côtes, 129,95 kr. (Erik Sørensen Vin).


Vin til julemiddagen – under 100 kr.
Bæredygtig vinproduktion fra Tautavel i det sydfranske. Rødvin på druerne Grenache, Carignan, Mourvèdre og Syrah. Solbær og blåbær i duften og en tør, medium fyldig smag med frisk syre og pæn dybde. Mineraliteten holder vinen frisk i munden og renser ud efter den fede julemad. Finalen bliver lidt kort, men klart en stil der holder.
Le Cirque 2011, VdP Côtes Catalanes, Frankrig, 14,5 %, 59,95 kr. (Brdr.D Vin).


Vin til julemiddagen – under 100 kr.
Medium intens rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre med solmodne røde frugter, salt, lakrids og lyserøde roser. Frugtsyre til den høje side, der balanceres af varme fra alkoholen og sødme fra frugten. Tilpas tanninbidtil at matche anden uden at tørre ud. Økologisk produceret.
Domaine La Vista Grains Mêlès 2011, Côtes de Roussillon Villages, Frankrig, 13,5 %, 79,95 kr. (Philipson Wine).


Vin til julemiddagen – under 100 kr.
Mellemfyldig økologisk rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Intens duft af rombær, flint, hav og røg. Smagen er tør, har middel frugtsyre, mellemfyldig smag igen meget intens med kakao, lakrids og mørke bær. Garvesyren tørrer lidt til slut, men meget vellykket vin. Går fint til maden, men undgå for megen syre i rødkålen.
La Chapelle 2011, Domaine de Tholomies Pays d'Oc, Frankrig, 14,5 %, 89,50 kr. (Irma).


Vin til julemiddagen – under 100 kr.
Vellagret og kultiveret oversøisk rødvin på druen Carmenère. Intens duft af røde frugter, pibetobak, blomme og hvid peber. Smagen er fyldig, med middel frugtsyre og en friskhed fra ren bærfrugt. Har mange af julens krydderier, kirsebær og chokolade i smagen. Alt sammen pakket flot ind i fine tanniner fra lagring på fransk eg. Passer fortrinligt til maden og en af smagningens bedste match.
Morandé Grande Reserva 2009, Maipo, Chile, 14,50 %, 89 kr. (Slagelse Vinkompagni).


Vin til julemiddagen - mellem 100-150 kr.
Blød rødvin på druen Malbec med solmoden frugt. Intens duft af kogt frugtgrød med jordbær, hindbær og brombær. Tobak og figner. Tør vin med middel frugtsyre, medium tanniner med blød struktur og en markeret alkohol. Fyldig smag igen med masser af frugt, vanilje og fad. Passer rigtig godt til anden, men mindre godt match til tilbehøret.
Pascual Toso Malbec Reserva 2010, Mendoza, Argentina, 14 %, 115 kr. (Slagelse Vinkompagni).


Vin til julemiddagen - mellem 100-150 kr.
Frugtig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz. Middel kraftig duft af solbærbusk, læder, vanilje og tjære. Smagen er tør, men med sødmefuld frugt, lette tanniner og en saftig finale. Fungerer bedst med anden og sovsen. Vinen har fine krydderier og urter, der gør den let og frisk i munden. Frugtsyren renser godt ud efter maden. Denne vin er det bedste match i denne prisklasse.
Little Yering 2009, Victoria, Australien, 14 %, 129 kr. (Laudrup Vin).


Vin til julemiddagen - mellem 100-150 kr.
Rødvin, der er nem at forstå. Medium intensitet i duften, julekrydderier, sveske, blomme, chokolade og sort peber er blot nogle af aromaerne. Smagen er til den halvtørre side med en fin mørkhed og middel fylde. Vinen slutter med en god kirsebærsyre, der holder munden frisk. En sødmefuld stil der tiltaler mange.
Tesauro A, Valpantena, Veneto, Italien, 14,50 %, 119 kr. (Irma).


Vin til julemiddagen - over 150 kr.
Elegant og intens rødvin på druen Zinfandel. Masser af aroma i næsen som blomme, frisk pibetobak, tørrede frugter, brombær og hindbær, vanilje og læder. Smagen er halvtør, har medium fylde med en frisk frugtsyre, der renser fint og er godt balanceret af fadet. Fadet fungerer rigtigt med maden og trækker sødme frem af både blomme og tobak. Bedste match i denne prisklasse.
Sonoma County 2011, Seghesio, Sonoma, USA, 15 %, 189 kr. (Wine.dk).


Vin til julemiddagen - over 150 kr.
Finesse og dybde pakket ind i silkebløde tanniner. Sådan var kommentarerne omkring bordet, da denne vin blev smagt. Vinen er endnu ung og lavet på druen Malbec, men uden tvivl den mest vinøse. Intens duft med masser af ren frugt. Solbær, stikkelsbærbusk, brombær, noget herbalt og meget friskt. Smagen er tør, kultiveret og ren. Skovhindbær og jordbær, skovbund og vanilje som de bærende aromaer. Vinen spiller på finessen frem for det svulstige, og man får lyst til at vende tilbage til glasset igen og igen. Frugtsyren og den fine integration af fadet gør sig flot til julemaden og er derfor valgt til smagningens bedste vin.
Noemia 2012 J. Alberto, Patagonien, Argentina, 13,50 %, 300 kr. (Vinspecialisten).


Vin til julemiddagen - over 150 kr.
Fyrig og kraftfuld rødvin på druen Syrah med stort aftryk fra mikroklimaet. En helstøbt vin, der spiller på det vinøse og mineralske frem for sødme og tyngde. Duften er en eksplosion af mineralitet som skifer, blyantspids, flint og kridt samt røde og blå bær. Smagen er tør, har helt ren og frisk frugt. Medium fylde og en let alkohol, der balanceres så fint af frugtsyren.
Syrah Miramar 2010, Casa Marin, San Antonio, Chile, 12 %, 399 kr.(Nemlig.com).


Vin til risalamande
Imødekommende duft af kirsebærlikør og marcipan på druen Grenache Noir. Smagen er sød uden at være sukret. Mild og nærmest blød i munden. Alderen har taget toppen af friskheden, så den fremstår med en vis ælde i sit udtryk.
Rivesaltes Cazes Grenat 2005, Roussillon, Frankrig, 155 kr. (Nemlig.com).


Vin til risalamande
Sveske, blomme og masser af lyse rosiner blandet på fineste vis med lidt tørhed og ælde fra lagringen i glasballoner udendørs. Vin lavet på druen Grenache Noir og minder i stilen om en god Tawny port, men forekommer mindre domineret af alkoholen og lettere i stilen. Går meget fint til især risalamanden og kirsebærsovsen.
Banyuls Cuvée du Dr. André Parcé, Domaine du Mas Blanc, 17 %, 179 kr. (Otto Suenson Vin).


Vin til risalamande
Min all time favorit til risalamande, når der er kirsebærsovs indblandet. Derfor var det spændende, om også cruditeen kunne matches af vinen. Det kunne den, og vinen trak både citronskal, lakrids og vanilje frem på fineste vis. Sur Lie betyder, at vinen har trukket smag ud af sit bundfald og i dette tilfælde er ufiltreret. Blandet af årgang 2009 og 2010. Bedste match til desserten.
Frederiksdal Kirsebær Vin sur Lie, 15 %, 0,5 l, 189 kr. (Frederiksdal Kirsebærvin).