
Find den perfekte champagne til nytår
Hvordan giver du dine gæster den bedste champagneoplevelse nytårsaften, og hvilken champagne skal du servere for dem?
Champagne passer til ethvert måltid
Champagnen har en fast plads på bordet, når det gamle år skal fejres og det nye skydes ind. Er du champagneelsker, er der god grund til at servere champagne under alle retterne nytårsaften, for de skønne bobler passer ifølge Bernard Dance, der er køkkenchef hos Möet & Chandon, til ethvert måltid.
- Alle smagsnuancer kan i princippet gå med champagne. For eksempel kan champagne passe rigtig godt med det thailandske køkken. Men det kræver, at man holder igen med de stærke krydderier, siger Bernard Dance, og forklarer, at det handler om at finde den rette balance mellem det salte og det syrlige og champagnens smagsnoter.
Læs også: De bedste årgange af champagne
Vil du være helt sikker på at ramme rigtigt med boblerne til nytårsmenuen, er det en god idé at gå udenom råvarer som eddike, rå løg, citrusfrugter, vindruer, jordskokker, artiskokker, rabarber og meget stærke krydderier, da de indeholder meget syre, som kan give et for surt helhedsindtryk.
Læs også: Lær at sable champagne
Hvilken champagne skal du vælge til nytår?
Mad & Boligs vinekspert Malene Smidt Hertz har udvalgt de bedste champagner til nytårsmenuen. Boblerne er valgt i tre forskellige prisklasser på nær til desserten.
Hun anbefaler, at man starter med de dyre champagner, da smagsløgene er friske ved det første måltid, og man som oftest får de største oplevelser her. I galleriet nedenfor kan du få tips til, hvilken champagne du skal vælge.
Læs også: 10 festelige forretter til nytår
Prøv opskriften: Champagnegranité med hindbær, vaniljecreme, rød syre og chokolade
Find den perfekte champagne til nytår


Champagne til forret, fx til østers, vagtelæg, kammuslinger eller ærtesuppe
Jacquesson champagne ligger altid på min top 3 over gode champagneoplevelser til prisen. Ren, stringent og finessedrevet smag og samtidig intens og elegant.
Jacquesson 737 brut, Champagne, Frankrig, 419,95 kr. (Erik Sørensen Vin).


Champagne til forret, fx til østers, vagtelæg, kammuslinger eller ærtesuppe
Delikat og intens champagne med duft af citrus, kamille og kardemommekapsler. Smagen er tør, frisk med flot fylde og en medium finish med bid fra grapeskal.
Ruinart Blancs de Blanc Brut, Champagne, Frankrig, 550 kr. (Løgismose).


Champagne til forret, fx til østers, vagtelæg, kammuslinger eller ærtesuppe
Den ultimative champagneoplevelse. Vigtigt at smage champagnen før maden for virkelig at forstå kvaliteten. Meget kompleks og undtagelsesvis for Krug vintage med en overvægt af Chardonnay-druen, der giver dybde nok til at følge østers og kammuslinger. Intens, grape, salt og alligevel fin cremet. Lang eftersmag.
Krug Vintage 1998, 1.798 kr.
(Løgismose).


Champagne til hovedret, fx til den traditionelle nytårstorsk
Pommerys kendte Brut champagne med intens duft af citrusfrugt, ristet brød og æbler. Medium syre med fyldig smag af gule æbler og citrusfrugt, der slutter let bittert, og dermed en fin ledsager til blomkålen.
Pommery Brut, Champagne, Frankrig, 399 kr. (Bestselection.dk).


Champagne til hovedret, fx til den traditionelle nytårstorsk
Cava med livlig mousse, aromatisk duft af sødmefuld frugt. Tør uden at snerpe og med en god mundfylde og en frisk citrussyre til slut. God balance.
Paxat Brut, Cava, Spanien, 131 kr. (Laudrup Vin).


Champagne til hovedret, fx til den traditionelle nytårstorsk
Struktureret og rank med hurtigt opstigende bobler og en duft af ristede hasselnødder og gær. Smagen er tør, blød og med en let sødmefuld frugt, præg af mandler og ristet brød. God intensitet i smagen.
Triujumf Noir 2009, Oplenac, Serbien, 199 kr. (Vinograd.dk).


Champagne til dessert, fx fragilité
Fortsætter man med bobler, skal det være en demi-sec Champagne eller Moscato d'Asti. Et godt valg er den søde og halvtørre udgave, Donnafranca, der har lagret i 15 år og har en intensitet og aroma, som matcher nødderne og fignerne.
Donnafranca, Marsala, Florio, Italien. 50 cl, 225 kr. (Adriat Vinimport).