4 varme drikke


Æblelimonade med lakridsrod
(4 kopper)
1 dl vand, 5 dl ufiltreret æblemost, 1½ dl friskpresset citronsaft, ½ spsk skåret lakridsrod, evt. æblesirup eller honning
Hæld vand, æblemost, citronsaft og lakridsrod i en gryde og bring væsken i kog. Skru ned for varmen og lad det simre ved svag varme i 10 min. under låg. Tag gryden af varmen. Sigt saften og server straks.
Tips
Køb skåret lakridsrod i helsekost- eller specialbutikker. Når roden er skåret, har den en betydelig mere interessant smag end lakridspulveret. Det sidste er alt for ustyrligt i smagen.


Druetoddy med rosmarin, enebær og darjeeling
(ca. 3 kopper)
3 hele enebær, 3 hele kardemommekapsler, ¼ Ceylon-kanelstang, brækket i et par stykker, 2½ cm frisk rosmarinkvist, 5 dl rød druemost (100 pct. frugt), 2 tsk sorte teblade, f.eks. Darjeeling, evt. mørkt rørsukker eller honning
Kværn først krydderierne meget groft i en morter. Hæld krydderierne og resten af ingredienserne i en gryde. Læg låg på og bring det hele i kog. Kog i 8 min. og tag gryden af varmen. Lad toddyen trække i 6-10 min. Sigt og server.


Mild mælkepunch
(1 liter)
½ tsk muskatblomme el. -nød, ½ Ceylon-kanelstang, brækket i et par stykker, 8 hele nelliker, 8 hele allehånde, 10 hele hvide peberkorn, ¼ tsk tørret ingefærrod, letknust, 1 l sødmælk, ca. 20-40 g lyst rørsukker eller honning
Start med at kværne alle krydderierne groft i en stenmorter. Hæld krydderierne og resten af ingredienserne med undtagelse af rørsukkeret i en gryde. Læg låg på og bring langsomt mælken i kog. Lad det simre i 10 min. og pas på at mælken ikke brænder på i bunden. Tag gryden fra varmen og lad punchen trække i 5 min. Smag til med rørsukker. Sigt og server.


Hyldebær-pæretoddy
(ca. 1,2 liter)
6 dl sur hyldebærsaft (usødet), 7 dl ufi ltreret pæresaft (usødet) ,brede, tynde strimler skal af 1 appelsin, 2 stilke frisk rosmarin a 10 cm, ½ tsk fintrevet muskatblomme el. -nød, 8 hele enebær, 6 hele allehåndefrø, 10 hele nelliker, 10 kardemommekapsler, 1 Ceylon-kanelstang, brækket i mindre stykker
Hæld hyldebærsaft og pæresaft i en gryde sammen med appelsinskal, rosmarin og kryd derier. Bring det i kog og skru straks ned for varmen. Læg låg på og lad det simre i 15 min. Sigt toddyen og server den varm i gennemsigtige glas. For at få en flottere smag kan man koge toddyen dagen før. Lad krydderierne trække i saften natten over i køleskabet inden de sigtes fra.
Relaterede artikler
Varme drikke til en kold tid
Hvem kan ikke trænge til en dejlig varm drik i denne kolde tid? Her får du fire lækre bud.
Hjemmelavede drikke er noget af det mest taknemmelige at kaste sig over i køkkenet. Har man adgang til velduftende hele krydderier og intakte urter, citrusfrugter med tyk skal og 100 pct. rene frugtmoster, har man egentlig alt, hvad der behøves for at få både varme og velsmag indenbords.
Her får du fire lækre bud.