
5 forretter med laks
Vi giver dig her 5 lækre forretter med laks. Måske du skal servere en af dem, næste gang du får gæster?
5 forretter med laks
Laks i en forret må siges at være et perfekt match. Der findes i hvert fald utallige forretter, hvor den fede, lyserøde fisk indgår.
Vi har samlet 5 forskellige forretter med laks, som du kan lade dig inspirere af. Dine gæster vil helt sikkert elske dem!
4 forretter som skaldyrs-tapas
Laks, rejer og hytteost på vaffel
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave laks, rejer og hytteost på vaffel
- 275 g kartofler
- ½ løg
- 1 spsk. olivenolie
- 2 æg
- 1 dl rasp
- ½ tsk. tørret timian
- Salt
- Peber
- Smør til stegning
Til servering
- 100 g røget laks
- 3 spsk. hytteost
- 100 g rejer
- ½ rødløg
- Salt
- Peber
- 1 lille potte kørvel
Prøv også: Lækker og nem lakseroulade
Sådan laver du laks, rejer og hytteost på vaffel
- Skræl kartoflerne og pil løget.
- Riv kartofler og løg på den grove side af rivejernet og pres fri for væde.
- Rør kartoffel- og løgblandingen med olie, æg, rasp, timian, salt og peber til en dej.
- Varm vaffeljernet op og pensl det med smør.
- Fordel halvdelen af dejen i vaffeljernet og bred dejen godt ud til kanterne.
- Bag vaflen i 5-7 minutter, til den er gylden.
- Gentag med resten af dejen.
- Hold vaflerne lune.
- Pynt vaflerne med laks, hytteost, rejer, kørvel og finthakket rødløg.
- Krydr med salt og peber.
10 festlige forretter til nytår
Brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
- 200 g laks uden skind og ben
- 30 g ingefær
- 1-2 fed hvidløg
- 2 spsk. mørk kinesisk sesamolie
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. sojasauce (fx Kikkoman)
- 1 æble (ca 100 g)
- 2 forårsløg
- ½ bakke karse
- 2 spsk sesamfrø
- Japansk mayonnaise (fx Kewpie)
Sådan laver du brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
- Skær laksen ud i mundrette stykker på ca. 4 x 2 cm. og fordel fisken på en stor tallerken eller et lille fad.
- Skræl ingefær, og pil hvidløg.
- Riv begge dele fint på den fine side af et rivejern, og vend det med sesamolie, sojasauce og olivenolie i en skål.
- Dryp marinaden ud over laksen, og lad den marinere i 5 minutter.
- Skær æblet i fine både, og rens og snit forårsløgene i fine ringe.
- Brænd fisken med en køkken-gasbrænder, indtil man kan se, at fisken skifter farve, og det dufter dejligt af brændt ingefær og hvidløg.
- Drys fisken med æblebåde, forårsløg, klippet karse, sesamfrø og japansk mayonnaise.
10 forretter, der smager af sommer
Laksesnitter
Antal: 20 små snitter
Det skal du bruge for at lave laksesnitter
- 5 skiver rugbrød
- Olivenolie
- Salt
- 200 g flødeost
- 1 bdt. dild
- 1 bdt. purløg
- 2-3 spsk. citronsaft
- 250 g røget laks i tynde skiver
Pynt
- Dild
- Citronbåde
Sådan laver du laksesnitter
- Varm ovnen op til 180°
- Skær rugbrødet i kvarter og læg det på bagepapir.
- Dryp olie og drys lidt salt på og rist brødet i ovnen, til det er sprødt.
- Hold øje med det undervejs, så det ikke brænder på.
- Lad det køle af.
- Hak imens dild og purløg fint og rør det med flødeost og citronsaft.
- Smør cremen på brødene og læg laksen ovenpå.
- Pynt med dild og anret på et fad sammen med citronbåde.
10 festlige forretter til nytår
Ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
- 200 g hvedemel
- ½ tsk. bagepulver
- 1 spsk. hakket timian
- ⅟₄ tsk. salt
- Sort peber
- 40 g gruyerost
- 2,5 dl mælk
- 2 æg
- 50 g quinoa
- 200 g cherrytomater
- 1 rødløg
- 100 g spidskål
- 1 spsk. æbleeddike
- 1-2 spsk. olivenolie
- Salt
- 200 g røget laks
Sådan laver du ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
- Vend melet med bagepulveret, den hakkede timian, salt og sort peber.
- Riv osten, pisk mælk og æg, og hæld den revne ost i.
- Rør det hele i melblandingen.
- Steg vaflerne i et vaffeljern eller som små pandekager på panden.
- Skyl quinoaen i koldt vand inden kogning pga. det naturlige indhold af bitterstoffet saponin.
- Kog quinoaen efter pakkens anvisning, hæl vandet fra og køl den af.
- Halver cherrytomaterne, snit rødløget og spidskålen meget fint.
- Vend det sammen med quinoa, eddike og olie og smag til med salt og peber.
- Skær laksen i små tykke skiver.
- Anret de små vafler på et fad sammen med laks og quinoasalat.
Laksetatar
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave laksetatar
- 300 g fersk laks
- 1 rødløg
- 1 bdt. purløg
- 1 bdt. dild
- 20 g kapers
- Reven skal og saft af 1 økologisk citron
- Salt
- Hvid peber
- 2 æbler
- Saft af ½ citron
- 4 tynde skiver fuldkornsrugbrød
- 1 dl yoghurt naturel
- 1 spsk. mayonnaise
- 1 tsk. flydende honning
- 2 tsk. grovkornet sennep
- Koriander
- Chili
- 1 bakke karse
Sådan laver du laksetatar
- Frys laksen i min. et døgn.
- Tø laksen op.
- Skær laksen i små tern.
- Hak løget, purløg og dild.
- Vend fisken med løg, purløg, dild, kapers og citronsaft og -skal.
- Smag til med salt og hvid peber.
- Skær æblet i kvarter, fjern kernehuset og skær æblet i tynde både.
- Dryp citronsaft over.
- Rist rugbrødet
- Rør yoghurt, mayonnaise, honning og sennep sammen.
- Smag til med koriander, chili og salt.
- Anret tataren med æbler, dressing og ristet rugbrød og pynt med karse.
Røget lakserillette med krydderurter og ristet rugbrød