Fisk og skaldyr

Ceviche - enkelt og eksotisk

Se, hvordan du laver ceviche og få nemme opskrifter på ceviche med laks og flere opskrifter med forskellige typer fisk og skaldyr.

Ernæringsterapeut, Louise Bruun, viser dig her, hvordan du nemt laver ceviche.

Det kan undre en smule, at vi i et land, som er omgivet af så meget vand og har så god tilgang til fisk og skaldyr, endnu ikke rigtig har fået øjnene op for den sydamerikanske delikatesse ceviche, der har bredt sig fra sit formodede oprindelsesland Peru til alle de andre store lande og køkkener omkring Stillehavet og Den Mexicanske Golf: Ecuador, Panama, Mexico og endda det sydlige USA. Ceviche er sundt, kan varieres i det uendelige, og bevæger sig smagsmæssigt fra det sursøde til det respektfuldt stærke med eksotiske ingredienser som chili, koriander, ingefær og citrongræs

Sol, salt og citrus
Ceviche tilberedes ved at marinere terninger eller tynde skiver af rå fisk i citrussaft eller anden syreholdig væde med eddike, løg, chilipeber og krydderier. Rå skaldyr som rejer, kammuslinger og blæksprutter kan behandles på samme måde, og under processen får citrussyren proteinerne i fiske- og skaldyrkødet til ændre egenskaber. Det blødgør de mikroskopiske muskellag i fiske- og skaldyrkødet og skaber en proces, der får det til at mørne uden opvarmning. Det svarer til en form for syltning af fiske- eller skaldyrkødet, hvor citrussaften virker bakteriedræbende i stedet for kogning. Som hovedregel skal man blot sikre, at det rå fiske- eller skaldyrkød vendes med rigelige mængder af lime- eller citronsaft. I de sydamerikanske kystområder har metoden gennem århundreder sikret, at friske fisk og skaldyr kunne holde sig i varmen.

TIP:
I ceviche kan man kombinere smag og fisk fuldkommen efter sit eget hoved. Server retterne som forretter eller lette frokostretter. Eller server to-tre af dem sammen med et godt nybagt brød som et fint hovedmåltid i ideelt selskab med en kølig, tør hvidvin eller en god rosé.

Prøv alle vores forskellige opskrifter med ceviche:
Stærk æbleceviche
Ceviche med balsamico og vandmelon
Ceviche med muslinger og granatæblerEksotisk rejecevicheBloody cevicheCeviche med laks, soja og citrongræsCeviche med mango og fennikel

Læs mere om: