Fisk og skaldyr

WEEKEND BITES | Østers og røget kulolie

Til særlige lejligheder som eksempelvis nytår, er østers oplagt at servere som forret. Få opskriften på østers og røgede kulolie her.

Der findes flere kendte typer af østers. Til denne opskrift anbefaler vi den franske ‘label rouge’, som er kendetegnet ved sin fine, letsaltede hasselnøddeagtige smag, der komplimentere den røgede kulolie.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Østers og røget kulolie

Portion: 4-6 personer (2-3 østers pr. person)

INGREDIENSER:

  • 12 østers, meget gerne ’label rouge’
  • 1/4 tsk kulolie til hver østers
  • 2 citroner 
  • Salt eller tang til fadet

Kulolie

  • 5 dl vindruekerneolie
  • 1 stykke brændende varmt trækul (det er vigtigt, at det er 100 procent rent trækul)
Den færdige mængde røget olie til denne opskrift er ret stor, men den kan næsten ikke laves i mindre målestok. Kulolie skal tilberedes udendørs.

FREMGANGSMÅDE:

Kulolie: 
Kom vindruekerneolien i en større kasserolle af metal. Olien skal have stuetemperatur. Kom det varme trækulstykke i – det begynder nu at ryge kraftigt. Fjern kullet, når olien er holdt op med at ryge, og sigt olien igennem et klæde. Olien skulle nu gerne have en skøn og behagelig røget smag af grill. Opbevar den overskydende olie på køl og brug den i marinader, dressinger eller mayonnaise.

Østers: Åbn forsigtigt østersene. Lugt til hver enkelt for at sikre dig, at de er 100 procent i orden. Skær østersene fra foden, hæld vandet fra og lad dem blive i skallen. Lad dem herefter smide yderligere vand. Fordel salt, tang eller små strandsten på et fad og sæt østersene i, så de står stabilt. Kom en lille teskefuld røget olie i hver østers.

Flæk citronerne på tværs og fjern eventuelle kerner. Varm en pande godt op og steg citronerne på den tørre pande på kødsiden, til de begynder at karamellisere og blive brune. Det skal gå hurtigt, da de ellers vil begynde at smide saften og koge. Tag citronerne af panden og afkøl dem. Denne proces gør, at saften får en karamelagtig og let bitter smag. Server de karamelliserede citroner til østersene.

Opskriften er fra bogen 'Gæstebud' af Thomas Herman. Køb bogen HER 

LÆS OGSÅ: NYTÅRSMENU | Få opskriften på en ekstravagant 3-retters menu