Godbidder fra julens tivolitur


Julemarked i Tivoli
Så bliver det ikke mere Julet: Buttede, tottede snefnug lægger sig i bløde puder over duftende boder, blomster og gran, mens jeg går omkring i et idyllisk Tivoli, hvor hvinene fra forlystelserne dæmpes af sneens mildhed.


Økologisk ahornsirup
”Når gæsterne smager min sirup, er de solgt”, smiler dansk-canadiske Anders Lafon, og byder smagsprøver på sin økologiske ahornsirup på delikatessemarkedet i musikpavillonen.


Økologisk ahornsirup
Saften er 100 % ren fra familiens ahornskov i Québec, og gylden som smeltet rav med besnærende sød-krydret aroma. Skøn til pandekager, og lækkert alternativ til rørsukker, fx havregrynskagerne.


Økologisk ahornsirup
Og til juleskinken: Pisk ahornsirup med lidt orangejuice og glacér skinken de sidste 20 minutter. 540 ml. på dåse, som taget ud af ”Det lille hus på Prærien”, koster 100 kr. www.gallant.ca


Cupcakes
Cupcake feberen er også kommet på julemarked, hvor ”Andersen Bakery” sælger trend-kagerne ”to go”. Mikala, der passer boden, er vild med tranebær/lemoncurd sagen, pyntet med et juletræ, mens Frederik (billedet) foretrækker gulerods-cupcake med stjerneskud på toppen.


Cupcakes
Nybagte og lækre er de alle. 20 kr. for en cupcake, og to for 35 kr. Råvarerne er overvejende økologiske. Vil man sidde ned med kage og latte, har Andersen en café på Nimb, bag springvandet. www.andersenbakery.com


Gourmetsalt fra Læsø
Julens gourmet salt kommer i en rød lærredspose fra Læsø Saltsyderi, fortæller Henriette Andersen, der har forladt Læsø, fordi der alligevel ikke er nogen gæster for tiden…


Gourmetsalt fra Læsø
Det er der til gengæld her i Tivoli, og de køber duftende Julesalt med grannåle, persille, mandler, surbær og bidder af citrusskal. Lækkert til anden og gåsen, mens flæskestegen skal gnides med sigtet sydesalt, kaldet ”Kræs for kendere”.
”Så garanterer jeg simpelt hen sprød svær”, lover Henriette fra Læsø mig. Det må prøves!


Gourmetsalt fra Læsø
Jeg falder også for et glas røgsalt, der er fantastisk til kartofler, æg og stegt kød, der vil gøre sig med BBQ-aroma. Røgsalt og julesalt kan kun fås her på markedet. Og på Læsø, naturligvis. www.saltsyderi.dk


Franske pølser
Fransk accent, alpehue og middelhavsøjne sætter scenen ved boden med dynger af fristende pølser fra området omkring Aix en Provence og Ardeche i Sydfrankrig, hvor pølsekulturen – det hedder det altså – er urgammel og traditionsrig.


Franske pølser
Jeg forelsker mig i en sag med hele kastanjehapser i, men den krydrede pølse med svinekød, figen og ingefær er også fristende. Eller hvad med fasan, struds eller sågar æsel?


Franske pølser
Alle pølser og skinker har det rustikke præg, der tager sig godt ud på et skærebræt, og det er superhyggeligt at handle her, hvor smagsprøverne fyger henover kurve og stabler med sydlandsk engagement i vinterkulden. Èn pølse koster 60 kr. Tre for 150 kr. og 5 for 200 kr. Man blander bare, som man har lyst til, på sydfransk manér.
Relaterede artikler
Godbidder fra julens tivolitur
Hver tirsdag frem til jul viser vi dig nye lækkerier fra Tivolis skønne stande med gaveidéer og godter til juletiden. For Mad & Boligs journalist Susser Feit har været på jagt efter de bedste tilbud på julemarkedet.
Årets julemarked i Tivoli er smukt og fristende for en rigtig julehyggesjæl. Her er skønne gaver og rigt med lækkerier, der kan loppe ugerne frem til højtiden op med gode kvaliteter: En udsøgt sydfransk pølse i madkassen, krydderbrød på morgenbordet og en varmende whisky til kaffen, allersidst på en mørk decemberdag. Her er skønne pluk fra en runde i Tivoli. Klik dig igennem det flotte fotogalleri nedenfor.