Ricotta kan bådes bruges i aftensmaden eller i desserten. Vi har samlet 5 nemme opskrifter med den italienske ost.
Torsdag, 20. april 2017 - 10:45 - af Carina Kjær Rasmussen / Foto: Lea Kaae, skovdal.dk
I utallige år har vi taget italienske retter og ikke mindst råvarer til os. Ricottaen er ingen undtagelse. Den cremede italienske ost ser vi oftere i aftensmaden og ikke mindst i desserter.
Osten minder lidt om hytteost, den har et lavt indhold af fedt, og så bruges den ofte i stedet for masarpone.
Ricotta stammer fra Italien og er siden bronzealderen blevet brugt i alverdens madlavning. Ricotta blev allerførst brugt som gær i i brøddejen. Her brugte man ricotta til at ælte sammen med melet for at det skulle binde sig sammen og efterfølgende blive til brød. Ricottaen opstod ved et tilfælde, da man ved en fejl kogte mælken for længe, og dermed opstod der ricotta. Ricotta er vallen af en osteproduktion og er derfor meget lav på fedt og kalorier og et stort indhold af proteiner.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Retter med ricotta
Ricotta kan både bruges i aftensmaden og i cremede desserter. Vi bruger ricotta på pizza, i tærte eller i lækre kager. For ricotta har en sødme over sig, hvilket kan skyldes at ricotta faktisk ikke er ost, men er vallen fra osteproduktioner. Ud over at være dejlig sød i smagen er ricotta også en blød "ost" som passer perfekt ind i mousserende cremer og toppings.
5 nemme opskrifter med ricotta
Ricotta
Tærte med ricottacreme, nye rabarber og rabarbersirup
Antal: 6 personer
Det skal du bruge for at lave tærte med ricottacreme, nye rabarber og sirup
Tærtebund: 400 g hvedemel
50 g mandelmel
150 g flormelis
300 g smør
1 æg
Rabarberkompot og sirup: 200 g rabarber, 80 g lyst rørsukker, ½ vaniljestang
Fyld: 400 g ricotta, 40 g flormelis, 1 vaniljestang
Sådan laver du tærte med ricottacreme, nye rabarber og sirup
Tærtebund: Hæld alle ingredienserne til tærtebunden i en foodprocessor,undtagen ægget, og blend det godt sammen. Hæld ægget i, og blend det hele godt sammen.
Saml dejen i en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
Tag dejen ud, rul den ud mellem 2 stykker bagepapir, og pres den i en tærteform på 12 cm x 35 cm, beklædt med bagepapir, og sæt den derefter i køleskabet.
Rabarberkompot og sirup: Rens og skær rabarberstængerne i små stykker på ca. 2 cm.
Hæld dem i en gryde sammen med sukkeret.
Skær vaniljestangen op i midten, fjern kornene med en kniv, bland med lidt sukker, og læg den i gryden sammen med den tomme vaniljestang.
Kog indholdet i gryden op, og lad det småkoge ca. 8-10 minutter.
Fjern vaniljestangen med en hulske, og smid den ud.
Tag alle rabarberstykkerne op, og læg dem i en skål. Lad saften koge lidt mere ind, til den bliver tyk, og hæld den i en lille flaske.
Fyld: Bland ricotta, flormelis og vaniljekorn i en skål, og pisk det godt igennem.
Tag tærten ud af køleskabet, og bag den i ovnen på 180º i 15 minutter.
Lad tærten køle af, og fordel cremen over den.
Fordél rabarberstykkerne over cremen, lige inden den skal serveres, og hæld lidt sirup over.
Servér evt. resten af rabarbersiruppen sammen med tærten.
Anders Schønnemann
1 / 6
Rødløgstærte med ricotta
Udsøgt og lækker tærte, som gør sig godt til enhver anledning og ethvert selskab.
Det skal du bruge for at lave rødløgstærte med ricotta
Dej: 100 g fuldkornshvedemel
150 g fint hvedemel
1 tsk. salt
100 g koldt smør i terninger
ca. ½ dl koldt vand
smør til formen
FYLD:
5-6 rødløg, halve
2 spsk. plukket timian
2 spsk. olivenolie250 g ricotta
1 æg
1 dl mælk
salt og peber
TILBEHØR: blandet salat
Sådan laver du rødløgstærte med ricotta
Bland de to slags mel og salt.
Bland smør i med fingrene eller i en foodprocessor, til det har konsistens som krummer.
Saml dejen med lidt koldt vand, og tryk den ud i en smurt tærteform. Den må gerne hænge ud over siderne.
Prik bunden med en gaffel, og bag den ved 185° varmluft i 10 minutter.
Tag den ud, og trim kanterne.
Drys imens løgene med timian, olie og salt, og bag dem i den varme ovn, gerne samtidig med tærtebunden.
Læg løgene i tærten med skærefladen opad.
Pisk ricotta med æg, mælk, salt og peber, og hæld massen i formen.
Bag tærten i ca. 40 minutter til den er gennembagt, og servér den traks med blandet salat til.
All Over Press Denmark
2 / 6
Ricotta-småkager med limeglasur
Prøv disse små, syrlige småkager med limeglasur.
Ca. 35-40 stk.
Det skal du bruge for at lave ricottasmåkager med limeglasur
125 g smør
125 g sukker
1 vaniljestang
1 stort æg
225 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
120 g ricotta
Glasur: saft og skal fra 1 lime
200 g flormelis
Sådan laver du ricottasmåkager med limeglasur
Hæld smørret, sukkeret og kornene fra vaniljestangen i en foodprocessor, og blend godt.
Tilsæt ægget, og blend igen.
Tilsæt hvedemelet og bagepulveret, og blend til dejen hænger helt sammen.
Hæld dejen over i en stor skål, og vend forsigtigt ricottaen i dejen med en dejskaber.
Sæt små kugler af dej på en bageplade, beklædt med bagepapir, og tryk dem forsigtigt flade.
Bag dem i ovnen på 160º i ca. 12-15 minutter, til de er let gyldne.
Lad dem køle godt af, før de sættes over på en bagerist, hvor de køler helt af.
Glasur: Bland limesaft og flormelis godt sammen, uden den klumper.
Fordél glasuren over de afkølede kager, og riv lidt limeskal over.
Stil dem til afkøling, så glasuren får lov at stivne.
Anders Schønnemann
3 / 6
Himmelsk appelsinkage med marcipan og ricotta
En blød og saftig marcipankage med en frisk smag af appelsin.
Tid: 25-30 minutter. Bagetid: 25-30 minutter. Antal kagestykker: Ca. 12
Det skal du bruge for at lave himmelsk appelsinkage med ricotta
150 g blødt smør
300 g marcipan
5 store æg
Skal af 2 appelsiner, usprøjtede
250 g ricotta
½ dl hvedemel
En springform (ca. 20 cm i diameter)
Bagepapir og smør eller olie til formen
Appelsinfrosting: 200 g fl ødeost naturel, saft af 1 appelsin, 50 g flormelis
Pynt: sølvkugler og revet appelsinskal
Sådan laver du himmelsk appelsinkage med ricotta
1. Tænd ovnen på 175º. Beklæd springformen med bagepapir i bunden, og smør kanterne.
2. Rør smør og marcipan cremet med en elpisker. Tilsæt æg 1 ad gangen under piskning.
3. Riv skallen på begge appelsiner fi nt (gem lidt til pynt). Pres saften af den ene appelsin, og gem saften til glasuren. Rør appelsinskallen i dejen sammen med ricotta og mel.
4. Fordel dejen i springformen, og bag kagen i 25-30 minutter. Tjek med en strikkepind, at den er gennembagt. Lad den afkøle i formen.
5. Appelsinfrosting: Rør flødeost sammen med flormelis og appelsinsaft.
6. Smør appelsinfrosting på kagen, og pynt med revet appelsinskal og sølvkugler.
Betina Hastoft
4 / 6
Spaghetti med tre slags bønner og ricotta
Denne vegetariske pastaret mætter dejligt og ser smuk ud på middagsbordet.
Tid: 25 minutter. Antal personer: 2
Det skal du bruge for at lave spaghetti med tre slags bønner og ricotta
150-200 g spaghetti
150 g snittebønner
100 g grønne bønner (haricots verts)
300 g hestebønner
1 løg
2 spsk. olivenolie til stegning
2 spsk. grøn pesto
Salt og friskkværnet peber
150 g ricotta
Sådan laver du spaghetti med tre slags bønner og ricotta
1. Kog spaghetti i letsaltet vand i en gryde efter anvisningen på emballagen. 2. Bring en anden gryde med vand i kog. Skær snittebønnerne i mindre stykker. Nip enderne af de grønne bønner. Bælg hestebønnerne. Læg alle tre slags bønner i det kogende vand, og kog i 2 minutter. 3. Pil og hak løget, og steg det i olivenolie i en gryde ved middel varme, til det er gyldent. Vend de let kogte bønner og pesto i gryden, og steg videre i ca. 2 minutter. Smag til med salt og peber. 4. Vend bønnerne med afdryppet spaghetti, og drys med smuldret ricotta.