
6 spændende ris-retter du kan lave med rester
Brug dine rester af ris til at lave de her 6 spændende ris-retter, der alle er nemme at lave på travle hverdage.
Smid ikke resterne ud, Hvis du kommer til at koge for mange ris - selv en lille portion rest-ris kan nemt forvandles til en spændende ris-ret.
Prøv også: Lav dine ris af blomkål
Gør gamle ris til spændende ris-retter
Der er rigtig mange måder at genbruge ris. Den klassiske er selvfølgelig stegte ris, men du kan også sagtens bruge gårsdagens ris i supper eller give dem nyt liv ved at genopvarme dem. Når du skal varme ris op igen, så er det vigtigt at tilføje væde. Ris, der har stået natten over eller i et par dage, bliver nemlig tørre og kedelige. Derfor skal du altid bruge vand, når du genopvarmer ris. Du kan også tilsætte lidt smagsløs olie eller en smule smør for at forhindre, at de klistrer sammen, men det er ikke alle, der kan lide det. Derudover er der 3 måder:
- Genopvarm ris i mikrobølgeovn: Kom risene på en tallerken, stænk dem med vand, og brug en gaffel til at skille riskornene ad. Læg så et vådt stykke køkkenrulle over risene. Varm dem op i mikrobølgeovnen – varmetiden varierer, så prøv dig frem.
- Genopvarm ris på panden: Kom risene på panden sammen med en smule vand. Skil riskornene ad med en gaffel. Dæk panden med et tætsluttede låg, og varm op ved svag varme. Rør jævnligt.
- Genopvarm ris i ovnen: Hæld risen i et ovnfast fad sammen med en smule vand. Brug en gaffel til at skille riskornene ad og fordele dem jævnt i fadet. Dæk fadet med alufolie, og varm op ved 150 grader i ca. 20 min.
6 spændende ris-retter
Bladr igennem galleriet, og find din favoritret ...
spændende retter med ris


Ristabbouleh til 2 personer
- 1 dl ris (friske eller rester)
- 4 tomater
- 1 rødløg
- 1 stort bdt. persille
- 20 mynteblade
- 2 spsk olivenolie
- ½ citron
- Salt, peber
- (Tilbered risene og lad dem køle af, hvis du ikke har rester)
- Halvér tomaterne, og fjern kernerne med en ske. Skær tomatkødet i små terninger.
- Pil løget, og hak det fint.
- Hak persille og mynte fint.
- Vend risene med tomat, løg, krydderurter og olie. Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Servér som tilbehør evt. til frikadeller eller i pitabrød.
Opskrift: Julie Hey / Foto: Betina Hastoft


Stegte ris med svampe til 4 personer
- 3 dl ris (Friske eller rester)
- 300 g portobellosvampe
- lidt olie til stegning
- ½ kinakål, fintsnittet
- 3 fed hvidløg i tynde skiver
- 3 æg
- 2 tsk. sukker
- ½ dl soja
- 1 dl peanuts
- 1 håndfuld groftplukket koriander
- soja eller sød chilisauce
- Rens svampene med en børste eller køkkensvamp, og skær dem i skiver.
- Steg dem i olie på en varm pande, til de er gyldne og lækre. Tag dem af panden.
- Steg kål og hvidløg i 1-2 minutter i lidt ny olie på den varme pande. Tag dem af panden.
- Steg æggene som til røræg på den varme pande.
- Kom ris, svampe og kål ved, og varm det hele igennem.
- Smag til med sukker og soja.
- Servér straks de stegte ris med peanuts og koriander på toppen og med soja eller sød chilisauce til.
Opskrift: Marie Melchior / Foto: Anders Schønnemann


Teriyaki-kylling med edamamebønner og ris til 4 personer
- 250 g ris (friske eller rester)
- 400 g edamamebønner (uden bælg, fra frost)
- 1 bundt forårsløg
- ½ bundt koriander
- 1 limefrugt
- 600 g kyllingebrystfilet
- 1 spsk. sesamolie til stegning
- 3 spsk. teriyakisauce
- 1 spsk. sojasauce
- 1 spsk. flydende honning
- saft af 1 limefrugt
- (Kog risene, eller varm dem op).
- Hæld de frosne edamamebønner i en skål. Hæld kogende vand over dem, og hæld vandet fra med det samme.
- Skær kyllingefileterne i mindre stykker, og brun dem i olie på en pande i 3-4 minutter ved høj varme. Skru ned for varmen, og tilsæt teriyakisauce, sojasauce og honning.
- Pres saften af 1 limefrugt udover. Lad det simre i 10 minutter på panden, til kyllingen er gylden.
- Servering: Rens og snit forårsløg. Hak koriander. Anret ris og edamamebønner i skåle, og fordel kyllingestykkerne ovenpå.
- Drys med forårsløg og koriander. Servér med limefrugt skåret i både.
Opskrift: Marie Melchior / Foto: Line Falck


Krydret kyllingesuppe med ris til 4 personer
-
250 g ris (friske eller rester)
-
1 tsk. røget paprika
- 1 kylling
- 1 stort løg
- 1 usprøjtet citron
- 2 laurbærblade
- 1 tsk. stødt
- koriander
- Salt og peber
- 1 fed hvidløg
- ½ bdt. persille
- Brun kyllingen i en gryde, og hæld vand på, til det lige dækker kyllingen. Bring det i kog, og skum af.
- Skær løget i kvarte. Tilsæt løg, revet citronskal og -saft og laurbærblade, og kog videre i 45 min.
- Tag kyllingen op af suppen, og lad den køle af.
- Si suppen, pluk kødet af kyllingen, og kassér skind og ben. Læg kødet i suppen sammen med koriander, salt og peber, hakket hvidløg og hakket persille.
- Du kan evt. lade løget være med i suppen. Kog suppen igennem.
- Kog risene, eller varm dem op. Bland dem med paprika og hakket persille.
- Top suppen med risblandingen.


Kylling i kokossuppe med ris og pak choy til 4 personer
- 4 dl ris (friske eller rester)
- 1 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 5 cm frisk ingefær
- 1 frisk rød chili
- 250 g champignoner
- 1 spsk. olie til stegning
- 6 dl misobouillon (eller hønsebouillon)
- 400 g kyllingebrystfilet
- 1 dåse kokosmælk, 400 ml
- 3 pak choy
- 1 bundt forårsløg
- 2 spsk. sesamfrø
- olie til stegning
- Pil og hak løg og hvidløg fint.
- Skyl ingefær og chili, og hak begge dele fint. Rens champignonerne, og skær dem i kvarter.
- Steg løg, hvidløg, ingefær og chili i olie i en gryde i 3 minutter. Tilsæt champignoner, og steg ved høj varme, til svampene falder sammen.
- Tilsæt bouillon, og bring gryden i kog. Skru ned, og lad suppen koge svagt.
- Skær kyllingfilet i mindre stykker, og lad dem koge med i suppen i ca. 10 minutter.
- Tilsæt kokosmælk, og kog ved svag varme i yderligere 10 minutter.
- Kog risene, eller varm dem op.
- Skyl pak choy, og skær dem i kvarter. Rens forårsløg, og skær dem i mindre stykker. Steg pak choy, forårsløg og sesamfrø i olie på en pande ved høj varme i 5 minutter, til pak choy falder sammen.
- Servér suppen med kogte ris og stegt pak choy til.
Opskrift: Marie Melchior / Foto: Line Falck


Grønne ris til 6 personer
- 300 g ris (friske eller rester)
- 2 skalotteløg
- 1 frisk grøn chili
- 1 fed hvidløg
- 1 usprøjtet limefrugt
- 1 bundt bredbladet persille
- 4 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk. olivenolie
- salt og friskkværnet peber
- Pil og hak skalotteløg groft.
- Rens chilien, og hak den groft.
- Pil hvidløgsfeddet, og blend det med skalotteløg og chili i en foodprocessor.
- Skyl limefrugten, riv skallen fint, og pres saften.
- Skyl persillen, og hak den groft.
- Hæld limesaft og -skal, persille og 3 dl grøntsagsbouillon i foodprocessoren, og blend godt.
- Brug de grønne ris i tortillas eller fx som tilbehør til chili con carne
Af Marie Melchior / Foto: Betina Hastoft.