
Lækker grønkålstærte med bacon
Det nordiske køkken rummer uanede muligheder for at sammensætte og kreere menuer af fantastiske råvarer på nye måder. Brug grønkål og en god vesterhavsost i en lækker tærte.
Råvarerne fra det nordiske køkken kan bruges på mange forskellige måder og give nye hverdagsretter på bordet. Brug for eksempel grønkål i salat, wok eller som i opskriften herunder i en lækker tærte. Tærtebunden kan bruges som basis, så du kan variere fyldet med årstidens friske grønsager.
Brug også grønkål i en lækker forret - se her hvordan!
Grønkålstærte med bacon
(4 personer)
Tærtedej:
100 g hvedemel
100 g rugmel
2 tsk salt
75 g smør
75 g fromage frais
Fyld:
200 g bacon i terninger
150 g grønkålsblade
4 æg
4 dl cremefraiche
100 g vesterhavsost
Salt og peber
Leder du efter en god salat? Se galleriet med 10 lækre salater her!
Sådan laver du en lækker, nordisk tærte:
Lav først dejen. Sigt mel og salt i en skål, og smuldr smørret i melet med fingrene. Kom fromage frais i, og saml hurtigt dejen. Alternativt kan du putte alle ingredienser i en foodprocessor og blende til dejen er samlet. Hvis det er svært at samle dejen, så kom ½-1 spsk vand i. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter.
Rul dejen ud, og læg den i en smurt tærteform. Dæk bund og sider med bagepapir, og hæld ris eller tørrede bønner i til at holde dejen på plads. Bag tærtebunden i ovnen i 15 minutter ved 180°. Tag papiret op, og gem bønner eller ris til næste gang.
Lav fyldet imens: Skær baconen i terninger, og rist dem på en tør pande. Skyl grønkålen, knug den fri for vand, og hak den fint med en kniv. Riv osten. Pisk æggene, og rør cremefraiche og ost i. Tilsæt grønkålen, og krydr med salt og peber. Fordel baconen på den forbagte tærtebund, og hæld grønkålsfyldet udover. Bag tærten ved 180° i yderligere 30 minutter.
Server tærten varm eller lun.
Prøv også opskriften: Tærte med rødbede, gedeostcreme og jordskokkechips
10 lækre supper


Jordskoksuppe med persille/trøffelolie, croutoner og kalvebacon
En suppe, der er perfekt til forret i en gæstemenu.


Bagt gulerodssuppe
Suppe kan også laves i ovnen. Brug en römertopf til at tilberede retten. Det er en lerpotte til ovnbagning. En ildfast gryde kan også bruges.


Tom Yam goong
Der kan både skrues op og ned for styrken med det antal chili, man tilsætter den klassiske thai-suppe Tom Yam Goong.


Madam Brøndums fiskesuppe
Den skønne smag af fisk er perfekt balanderet med den cremende fløde i denne suppeopskrift.


Hønse og -løgsuppe med jordskokker og timian
Det er skønt at koge en hel suppehøne.
Her gør de store løg og stykker med jordskokke suppen dejlig rustik.


Toscansk fiske- og skaldyrssuppe
Bliv henført til det dejlige Italien med denne toscanske opskrift på fiskesuppe.


Zuppa canellini e zucca
Grønsagssuppe med græskar og cannellini-bønner er en ret fra Toscana.


Kyllingesuppe
Denne suppe har inspiration fra det asiatiske køkken med ingefær, limeblade, citrongræs og kokosmælk


Brændenældesuppe med sennepsæg
Brændælder er godt nok ukrudt, men derfor kan man altså godt bruge dem i madlavning. Hvorfor ikke tage en tur i skoven og plukke en masse og lave denne lækre suppe.


Grøn suppe med grillet kammusling
Mynten i denne suppe giver den et lille twist og står perfekt til kammuslingerne.