Grønt

Sønderjyske solæg

De smukke solæg er en blandt mange sønderjyske delikatesser.

Ingredienser:
(4 personer)
4 hønseæg
skaller fra 2 løg
½ l vand
100 g salt

Kog æggene i 20 min. Lad dem køle af og tril dem på et spækbræt til de krakelerer.

Se også: Mormors æbleflæsk

Hæld vand og salt sammen og hæld løgskallerne og æggene i.Hæld det hele i et atamonskyllet glas og sæt det på køl. Efter tre dage er de klar til brug.

Pil solægget og server det med sønderjysk landskinke og ølpølse. Pynt med salat eller krydderurter.

Læs også: Pølsemageren fra Fanø

Riv evt. lidt sønderjysk rugbrød fint, rist det gyldent i smør på en pande og lad det køle af påfedtsugende papir. Drys det over retten.

Dryp med krydderurteolie, som laves ved at blende persille og kørvel med økologisk rapsolie, en smule salt og peber, et fed hvidløg og lidt reven citronskal. Olien skal have et hurtigt opkog, den må kun boble én gang, hvorefter den sigtes igennem en meget fin sigte.

Læs også: Sommerens øludvalg


Hvilken egnsret elsker du?

Der findes mange egnsretter rundt om i Danmarks små hjørner. Nogle af dem er måske nærmest glemt. Men hvilken en er din favorit? Måske lavede din bedstemor den altid til dig. Skriv den i kommentarfeltet nedenfor - gerne med ingredienser. Eller send hele opskriften med billede af retten til [email protected]. Så samler vi alle opskrifter og bringer et udvalg her på Madogbolig.dk.
Opskriften er fra Fakkelgårdens restaurant, hvor køkkencheferne tydeligt er inspireret af traditionelle sønderjyske retter, som de fører up to date med brug af årstidens lokale råvarer og specialiteter. Derfor kan man i menuen støde på både Åbenråskinke, hanekylling fra Gråsten, sønderjysk rugbrød og de traditionelle solæg.Fakkelgården
Fjordvejen 44, 6340 Kruså, www.fakkelgaarden.dk

SØNDERJYSKE MADTRADITIONER

  • Blodpølse, leverpølse og sønderjysk spegepølse sikrede kød på bordet året rundt og er stadig faste indslag på frokostbordet.
  • Kål og flæsk: Traditionelt bestod nytårsmenuen af grønlangkål med flæsk. I dag erstattes flæsket ofte af kålpølser, hamburgerryg eller røget skinke.
  • Snysk: Opbagt sauce med sommerens grønsager, f.eks. bønner, gulerødder, ærter og persille.
  • Solæg: Saltede, hårdkogte æg, som før i tiden kunne ses i lage i glas på disken i bodegaen.
  • Sønderjysk kagebord: Der bør da være mindst 20 slags kager og småkager til kaffen, fra søsterkage til brødtærte (lagkage med rugbrødsbunde)
    Læs mere på www.sønderjyskefristelser.dk
Læs mere om: