
Flæskesteg med laurbær, havsalt og timian
Denne opskrift på flæskesteg med laurbær, havsalt og timian sikrer dig, at du får smagfuld flæskesteg med sprøde svær.
Lige siden danskerne fik jernkomfur i slutningen af 1800-tallet, har den klassiske flæskesteg haft en central plads på de fleste danske juleborde.
Ifølge Caroline Nyvang, der er forsker og cand.mag. fra Københavns Universitet, var kød med masser af fedt noget helt særligt i gamle dage, da man mente, at det gav maden smag.
Blandt andet derfor valgte mange at gemme den fede flæskesteg til særlige begivenheder som juleaften.
I dag er det andestegen, der indtager førstepladsen for, hvad de fleste danskere spiser til jul, men sådan har det ikke altid været.
I begyndelsen blev anden kun spist af det finere bogerskab, mens resten af den almene befolkning fik flæskesteg juleaften - derfor anses flæskestegen den dag i dag stadig for at være den mest traditionelle julespise i Danmark.
Prøv også: Flæskesteg i ovn med garanti for sprøde svær
Derfor spiser vi flæskesteg
Svaret på, hvorfor de fleste spiser and frem for flæskesteg juleaften ligger måske i, at and ofte kun kommer på bordet, når dagene bliver kortere og vejret koldere.
Mens flæskesteg er noget, mange spiser hele året rundt. Med denne opskrift på flæskesteg går du derfor ikke helt galt i byen - ligemeget om du skal bruge denne klassiske flæskesteg som en del af din sommermenu eller julemenu.
Har du brug for inspiration til, hvordan du kan bruge resterne af din flæskesteg fra julemiddagen, så tag et kig på denne lille flæskestegsburger med stor smag.
Opskrift på flæskesteg med laurbær, havsalt og timian
Antal: 6 personer
Det skal du bruge for at lave flæskesteg med laurbær, halvsalt og timian
- 1 kg flæskesteg (kam med svær, gerne med ben på)
- Groft salt
- 10-15 laurbærblade
- Havsalt
- Friskkværnet peber
sådan laver du flæskesteg med laurbær, havsalt og timian
- Tjek, at sværen er ridset helt ned til kødet over det hele – er den ikke det, må du selv i gang med en skarp kniv eller en hobbykniv og ridse med ½ centimeters mellemrum.
- Gnid sværene på kamstegen med en fugtig hånd og masser af groft salt, og stik laurbærbladene ned imellem sværene.
- Placér stegen med sværen opad på en rist.
- Steg flæskestegen i en forvarmet ovn på 180° i 65-70 minutter, indtil sværene bliver rigtig sprøde.
- Tag stegen ud af ovnen, og lad den hvile i 10-15 minutter, inden du skærer benet af, og den skæres i skiver og serveres sammen med and, sauce, kartofler og rødkål.
TIP! Vand på svær gør, at saltet bliver hængende, og så er det samtidig med til at 'koge' sværene i begyndelsen af stegetiden, så de senere kan blive dejlig sprøde.
Prøv også at tilberede din flæskesteg på grillen! Se her, hvordan du gør
19 slags tilbehør til flæskestegen...
Flæskesteg: Tilbehør til sommer og vinter


Vinter & sommer: Rødkålssalat med granatæblekerner
Lav en frisk rødkålssalat med dressing af tyttebær og med knasende gode granatæble-kerner. Et velsmagende valg i hverdagen, om sommeren eller til jul. Find opskriften her!


Vinter: Linser med nye løg og persille
Denne linsesalat med nye løg og persille er den perfekte grønne makker til en god middag. Få opskriften på italiensk linsesalat her!


Sommer & vinter: Taglagte kartofler
Prøv et alternativ til de klassiske kartoffelbåde og kast dig ud i at lave taglagte kartofler. Find opskriften her!


Vinter: Speltsalat med kål, æbler, valnødder og granatæble
En grov salat som er god og sund vintermad. Denne salat egner sig også godt som tilbehør til julemad, og du kan også lave den med andre typer kål som fx rødkål og hvidkål. Find opskriften her!


Vinter: Hjemmelavet rødkål med ribssaft
Den klassiske opskrift på hjemmelavet rødkål med ribssaft og andefedt - sådan som mormor lavede den. Find opskriften her!


Sommer: Kartoffelsalat i verdensklasse
Kartoffelsalat er perfekt sommermad. Du kan lave den i god tid og tage den med ud i haven, i parken eller på picnic sammen med den grillede flæskesteg. Find 3 gode opskrifter her!


Vinter: Gammeldags brunede kartofler
De klassiske brunede kartofler er uundværlige til julemiddagen, et enkelt, men obligatorisk indslag på bordet, der kræver opmærksomhed under tilberedningen. Find den bedste opskrift her!


Sommer & vinter: Rustikt focaccia i bradepande
Lav et saftigt og rustikt focaccia i bradepande, og top det med frisk rosmarin og hele hvidløg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Quinoasalat med søde kartofler
Den her salat er fyldt med spændende smagsoplevelser, men tager næsten ingen tid af lave. Find opskriften her!


Sommer: Spæde rødder i honningmarinade
Nye gulerødder og persillerødder i en skøn honningmarinade. Server de honningmarinerede rødder som tilbehør til en grillet flæskesteg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Salat med rugkerner og æbler
Brug de bedste nordiske råvarer til at lave en sund salat med rugkerner, æbler, selleri, persille og bid fra peberrod. Find opskriften her!


Sommer: Sprød jordbærsalat med bagte beder
Lav en sprød jordbærsalat af bagte beder med rygeost og ristet rugbrød. Server din jordbærsalat som frisk tilbehør til flæskestegen. Find opskriften her!


Vinter: Julesalat med druer, valnødder og chili-ingefærdressing
Vi kan godt alle sammen blive enige om, at julemaden kan blive lidt rigeligt tung i det. Derfor er det skønt at servere en frisk julesalat til julemiddagen. Find opskriften her!


Vinter: Klassisk rødkålssalat med appelsin og nødder
Hemmeligheden bag julens bedste rødkålssalat med appelsin er den helt rigtige dressing. Få opskriften på rødkålssalat med appelsin og den gode klassiske dressing lige her!


Vinter: Nem opskrift på syltede rødbeder
Ingen jul, julefrokost eller leverpostej er fuldendt uden rødbeder, og vi har lavet en særlig god udgave af hjemmesyltede rødbeder. Find opskriften her!


Sommer & vinter: Lækker spinattærte med feta
Den klassike og lidt kedelige mørdejsbund er erstattet med tynde skiver af kartofler, der både giver en sprød, sund og saftig tærte. Perfekt som tilbehør til en flæskesteg. Find opskriften her!


Sommer: Ratatouille-salat med chorizo
Vi byder på en lækker sommer-opskrift på ratatouille, der både er frisk, fyldig og perfekt til hyggelige grillaftner på terrassen. Find opskriften her!


Vinter: Grønkålssalat med valnødder
Frisk, sund og knasende grønkålssalat med valnødder, skalotteløg, figner og pærer, der letter på den tunge julemad. Find opskriften her!


Vinter: Brun sovs på andefond
Ingen julemiddag uden den brune sovs, som mange anser for at være prikken over julemiddagens i. Rigtig brun sovs er lavet på andefond, som helst skal være hjemmelavet. Find opskriften her!