
Flæskesteg: Tilbehør og tips i verdensklasse
Lav lækkert tilbehør til din flæskesteg, and og gås med disse gode opskrifter på klassisk tilbehør, utraditionelt tilbehør, sundt tilbehør og anderledes tilbehør. Få tips, tricks og opskrifter til den perfekte julemiddag lige her!
En god flæskesteg, andesteg eller gås skal være sprød udenpå og saftig indeni. Opnår man det, er man godt på vej mod at skabe den perfekte julemiddag, men ikke helt i mål. Den perfekte middag skal nemlig også have det rette tilbehør. I nogle hjem er det klassisk tilbehør som brunede kartofler og rødkål, mens andre hjem er mere til utraditionelt tilbehør, sundt tilbehør eller bare anderledes tilbehør.
Herunder har vi samlet en masse gode bud på godt tilbehør ti julemiddagen. Der er både nogle helt klassiske opskrifter og en masse alternative, sunde og ualmindelige valgmuligheder. Så er det op til dig at vælge det tilbehør, der passer bedst til dit juleselskab.
Prøv også: Flæskesteg i ovn med garanti for sprøde svær
KLASSISK TILBEHØR TIL FLÆSKESTEG, ANDESTEG OG GÅSESTEG
- OPSKRIFT PÅ KLASSISK RØDKÅL: Duften af jul er samlet i denne klassiske rødkål kydret med stjerneanis, kanel og balsamico, og så giver den dejligt modspil til den fede julemad.
- BRUNEDE KARTOFLER: De klassiske brunede kartofler er uundværlige til julemiddagen, et enkelt, men obligatorisk indslag på bordet, der kræver opmærksomhed under tilberedningen.
- GRØNKÅLSSALAT MED ÆBLER OG APPELSIN: Denne grønkålssalat er rigtig julet med æbler og appelsiner, den smager skønt, og så tager det ingen tid at lave den.
UTRADITIONELT TILBEHØR TIL FLÆSKESTEG, ANDESTEG OG GÅSESTEG
- GRØNKÅLSSALAT MED VALNØDDER: De brune kartofler og den delikate and med hjemmelavet brun sovs må ikke mangle på julemenuen, men de tunge og mættende retter har også brug for modspil. Det får de i form af den her knasende grønkålssalat. De sunde grønkålsblade sammen med den frugtige smag af figner og pærer i salaten giver julemaden et friskt pust.
- RØDKÅLSSALAT MED APPELSIN OG VALNØDDER: Denne friske rødkålssalat med tørrede figner, appelsin og valnødder er det perfekte utraditionelle tilbehør til julemaden.
- HASSELBACK-KARTOFLER MED TRØFFEL: De perfekte hasselback-kartofler er sprøde udepå og bløde indeni og med denne opskrift på hasselback-kartofler, der har trøffel og sherrydressing på toppen, kan du være sikker på, at dine kartofler bliver både sprøde og bløde.
SUNDT TILBEHØR TIL FLÆSKESTEG, ANDESTEG OG GÅSESTEG
- RØDKÅLSSALAT MED APPELSIN OG NØDDER: I rigtig mange hjem er den traditionelle julerødkål blevet erstattet af en rødkålssalat med appelsin og nødder, og det giver faktisk rigtig god mening at bytte den kogte rødkål ud med rødkålssalat. For mens den kogte rødkål har mistet mange af rødkålens ernæringsmæssige fordele, så er der saft, kraft og vitaminer i den eviggode rødkålssalat.
- SALAT AF RUGKERNER MED SELLERI, ÆBLE, PERSILLE OG PEBERROD: Her får du en opskrift på en lækker salat af de nordiske rugkerner fuld af den nødde- og kornagtig smag blandet med selleritern, sprøde æbler, frisk hakket persille og revet peberrod.
- KRAUT MED TANG: Fermentering hitter inden for moderne madlavning blandt andet grundet deres gavnlige virkninger for kroppen, den forlængede holdbarhed og ikke mindst på grund af den nuancerede smagsoplevelse.
ANDERLEDES TILBEHØR TIL FLÆSKESTEG, ANDESTEG OG GÅSESTEG
- TAGLAGTE KARTOFLER: Lav sprøde taglagte kartofler som annerledes tilbehør til flæske-, ande- eller gåsestegen.
- SPINAT-SALAT MED RIBS, GLASKÅL OG RISTET BOGHVEDE: Spinat indeholder et hav af gode vitaminer og har et høj indhold af jern. Faktisk hele 4,5 mg/100g og det er derfor en super god kilde til jern i kosten. Derudover indeholder spinat også A, C, E, K og B-vitaminer. Spinat må siges at være en ægte power-grøntsag!
- SALAT AF RØDKÅL MED BAGTE KIRSEBÆR OG ÆBLE: Få opskriften på en sprød vinterlig salat med masser af smagsnuancer. Sødmen fra de bagte kirsebær klæder den lidt bitre rødkål, og æblerne tilføjer endnu mere modspil i form af både sødme og syrlighed.
Se også: Flæskesteg med tilbehør af grønkålssalat og gedeost
TIPS TIL DEN BEDSTE ANDESTEG
Vi har samlet nogle tips til, hvordan du får den bedste andesteg, så du kan servere en sprød, saftig og lækker andesteg for dine gæster:
- En frisk andesteg giver det bedste smagsresultatet, men hvis du vælger at købe en frossen, så skal den tø langsomt op i køleskabet i tre dage.
- Når du steger din andesteg, skal den steges i en 200 grader varm ovn i 45 minutter, og herefter i 105 til 110 minutter ved 175 grader. Hvis du steger den dagen før, skal du stege den 20 minutter kortere.
- Andestegen får en ekstra lækker smag, hvis du fylder den med tørret frugt, for eksempel dadler, figner og abrikoser i stedet for det traditionelle fyld af æbler og svesker.
- Når du laver sovs til andesteg, skal du bruge 4 dl stegesky fra anden. Alternativt kan du supplere med en færdigkøbt andefond eller den saft, der løber fra anden, når den hviler.
- Hvis skindet på din andesteg ikke føles sprødt, kan du lade anden stege et par minutter under ovnens grill ved høj varme - men pas på, at den ikke brænder på!
TIPS TIL DEN BEDSTE FLÆSKESTEG
Her får du Michelin-kokken, Thomas Hermans tips til at lave de allersprødeste svær på flæskestegen:
- Rids flæskesværen helt igennem, men sørg for at du ikke ridser ned i kødet. Hvis du kommer til at ridse kødet, så kan saften fra kødet boble op i sværen og gøre det umuligt at få sprøde svær.
- Sørg for at snitte sværen med ca. 1 centimeters mellemrum. For stort eller for lille mellemrum kan både ødelægge flæskestegens klassiske udseende og chancen for perfekte sprøde svær.
- Beregn 1 spsk. groft salt pr. kg kød og vær omhyggelig med at gnide det ned mellem sværene.
- Sørg for, at din saltede flæskesteg får lov at stå og trække i mindst en halv time, inden den kommer i bradepanden.
- Stegen skal ligge lige, så du kan fx bruge alufolie eller andet til at ligge under den ene ende af stegen.
- Brug et stegetermometer og hold øje med, hvornår kernetemperaturen når 55 grader. Er sværen sprød ved 55 grader, fortsættes stegningen indtil sluttemperaturen på 65 grader. Hvis ikke, skal temperaturen i ovnen øges til mellem 250-300 grader, indtil flæskestegens kernetemperaturen er 65 grader.
- Hvis stegen er færdig, men sværen endnu ikke sprød, kan du pille sværen af stegen og grille den separat.
- Til slut er det vigtigt, at stegen får lov at hvile utildækket i ca. 20 min.
Få også hans tips til saftigt kød her! Eller se, hvordan du laver perfekte flæskesteg på grill her!
TIPS TIL DEN BEDSTE GÅSESTEG
Her er nogle meget nyttige tips til at lave en lækker gåsesteg:
- En frisk gås smager naturligvis bedst, men har man en frossen gås, så får man det bedste resultat ved at lade en tø langsomt op i køleskabet i to til 3 dage.
- Tag den gerne ud af køleskabet en time før, den skal steges.
- Klip eventuelt de yderste vingespidser af og gem til sovsen.
- Rist først gåsen ved 220 graders varme i 30 min. Hæld derefter fedtet fra og kom i stedet vand i bradepanden.
- Gem endelig fedtet.
- Steg nu gåsen videre ved 175 grader i 30 min. pr antal kg.
- Derefter skal gåsen tages ud af ovnen og hvile i 20 min.
19 opskrifter på tilbehør til flæskesteg
Uanset om du er på jagt efter den bedste opskrift på klassisk rødkål eller inspiration til sundt tilbehør til flæskestegen, så har vi det, du leder efter. Vi har nemlig samlet de bedste opskrifter på tilbehør, der spiller perfekt sammen med flæskesteg i galleriet herunder. Klik dig igennem de 19 opskrifter og find lige det, du leder efter.
Flæskesteg: Tilbehør til sommer og vinter


Vinter & sommer: Rødkålssalat med granatæblekerner
Lav en frisk rødkålssalat med dressing af tyttebær og med knasende gode granatæble-kerner. Et velsmagende valg i hverdagen, om sommeren eller til jul. Find opskriften her!


Vinter: Linser med nye løg og persille
Denne linsesalat med nye løg og persille er den perfekte grønne makker til en god middag. Få opskriften på italiensk linsesalat her!


Sommer & vinter: Taglagte kartofler
Prøv et alternativ til de klassiske kartoffelbåde og kast dig ud i at lave taglagte kartofler. Find opskriften her!


Vinter: Speltsalat med kål, æbler, valnødder og granatæble
En grov salat som er god og sund vintermad. Denne salat egner sig også godt som tilbehør til julemad, og du kan også lave den med andre typer kål som fx rødkål og hvidkål. Find opskriften her!


Vinter: Hjemmelavet rødkål med ribssaft
Den klassiske opskrift på hjemmelavet rødkål med ribssaft og andefedt - sådan som mormor lavede den. Find opskriften her!


Sommer: Kartoffelsalat i verdensklasse
Kartoffelsalat er perfekt sommermad. Du kan lave den i god tid og tage den med ud i haven, i parken eller på picnic sammen med den grillede flæskesteg. Find 3 gode opskrifter her!


Vinter: Gammeldags brunede kartofler
De klassiske brunede kartofler er uundværlige til julemiddagen, et enkelt, men obligatorisk indslag på bordet, der kræver opmærksomhed under tilberedningen. Find den bedste opskrift her!


Sommer & vinter: Rustikt focaccia i bradepande
Lav et saftigt og rustikt focaccia i bradepande, og top det med frisk rosmarin og hele hvidløg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Quinoasalat med søde kartofler
Den her salat er fyldt med spændende smagsoplevelser, men tager næsten ingen tid af lave. Find opskriften her!


Sommer: Spæde rødder i honningmarinade
Nye gulerødder og persillerødder i en skøn honningmarinade. Server de honningmarinerede rødder som tilbehør til en grillet flæskesteg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Salat med rugkerner og æbler
Brug de bedste nordiske råvarer til at lave en sund salat med rugkerner, æbler, selleri, persille og bid fra peberrod. Find opskriften her!


Sommer: Sprød jordbærsalat med bagte beder
Lav en sprød jordbærsalat af bagte beder med rygeost og ristet rugbrød. Server din jordbærsalat som frisk tilbehør til flæskestegen. Find opskriften her!


Vinter: Julesalat med druer, valnødder og chili-ingefærdressing
Vi kan godt alle sammen blive enige om, at julemaden kan blive lidt rigeligt tung i det. Derfor er det skønt at servere en frisk julesalat til julemiddagen. Find opskriften her!


Vinter: Klassisk rødkålssalat med appelsin og nødder
Hemmeligheden bag julens bedste rødkålssalat med appelsin er den helt rigtige dressing. Få opskriften på rødkålssalat med appelsin og den gode klassiske dressing lige her!


Vinter: Nem opskrift på syltede rødbeder
Ingen jul, julefrokost eller leverpostej er fuldendt uden rødbeder, og vi har lavet en særlig god udgave af hjemmesyltede rødbeder. Find opskriften her!


Sommer & vinter: Lækker spinattærte med feta
Den klassike og lidt kedelige mørdejsbund er erstattet med tynde skiver af kartofler, der både giver en sprød, sund og saftig tærte. Perfekt som tilbehør til en flæskesteg. Find opskriften her!


Sommer: Ratatouille-salat med chorizo
Vi byder på en lækker sommer-opskrift på ratatouille, der både er frisk, fyldig og perfekt til hyggelige grillaftner på terrassen. Find opskriften her!


Vinter: Grønkålssalat med valnødder
Frisk, sund og knasende grønkålssalat med valnødder, skalotteløg, figner og pærer, der letter på den tunge julemad. Find opskriften her!


Vinter: Brun sovs på andefond
Ingen julemiddag uden den brune sovs, som mange anser for at være prikken over julemiddagens i. Rigtig brun sovs er lavet på andefond, som helst skal være hjemmelavet. Find opskriften her!
HER ER DE ANDRE JULEGODTER, DU SKAL HUSKE AT SMAGE:
- Julemad: De bedste havregrynskugler
- Julemad: Flæskesteg med sprøde svær
- Julemad: Æbleskiver med karamel
- Julemad: Perfekt risengrød UDEN at røre
- Julemad: Sådan laver du de perfekte brune kartofler
- Julemad: Marcipankonfekt med hjemmelavet saltkaramel
- Julemad: Cremet risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce
- Julemad: Hjemmelavet marcipan
- Julemad: De klassiske pebermyntepastiller
- Julemad: Vores populære opskrift på rødkål fra bunden