
Lun rødkål med tørret svinenakke og boghvede
Den klassiske rødkål har i denne opskrift fået en opgradering ved hjælp af sennep, tørret svinenakke og boghvede.
Kål er bygget således, at det har en evne til at modstå vinter, sne og kulde, og du kan derfor have kål et langt stykke ind i efteråret og vinteren.
Desuden sker der det med kål, når du damper det, at det bevarer både struktur og bid.
Den er sund, lækker og til at betale - vi har masser af den og i mange forskellige typer og udformninger.
Der er derfor ingen undskyldninger for at eksperimentere med den lækre rødkål i køkkenet.
Denne opskrift på rødkål med sennep, tørret svinenakke og boghvede kan du både servere som en selvstændig frokostret eller som tilbehør - måske som en lidt anderledes rødkål til flæskestegen.
Er du til den mere klassiske rødkål, er der dog råd at hente her.
Derfor er rødkål rød
Vidste du desuden, at rødkål der vokser i sur jord, vil få røde blade, mens de vil blive blå i neutral jord.
Derfor har rødkål forskellig farve rundt om i verden.
Ved kogning vil rødkålen normalt farves blå, men hvis du tilføjer lidt eddike, beholder du den røde farve.
Opskrift på lun rødkål med tørret svinenakke og boghvede
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave lun rødkål med tørret svinenakke og boghvede
- Ca. 50 g hel boghvede
- ½ rødkål (ca. 500 g)
- ½ dl olivenolie
- 5 kviste timian
- 2 spsk. grov sennep
- ½ dl æbleeddike
- 1 spsk. honning
- 16 helt tynde skiver tørret svinenakke (coppa)
- ¼ potte rød skovsyre
- salt og friskkværnet peber
Sådan laver du lun rødkål med tørret svinenakke og boghvede
- Rist boghveden på en tør varm pande i 2-3 minutter, indtil de begynder at blive gyldne og 'poppe'.
- Drys lidt groft salt og et par dråber vand på, og rist dem yderligere 1 minut, til salt og vand er kogt ind i boghveden.
- Tag boghveden af panden og lad den køle af.
- Del rødkålen i kvarte, og fjern rod/stok. Snit rødkålen helt fint, eller riv den evt. på et mandolinjern.
- Hæld olien i en sauteuse, varm den op, hæld rødkålen i, og lad den sautere et par minutter, til den falder lidt sammen, men stadig har sin sprødhed.
- Tilsæt grofthakket timian, sennep, eddike og honning, bland det hele godt rundt, og lad kålen dampe i eddiken i 1-2 minutter, så kålen suger smagen fra timian og sennep til sig.
- Krydr med salt og friskkværnet peber, smag på kålen for at være sikker på, at sødme-syre-balancen er den rigtige, ellers hæld lidt mere honning eller eddike i, og læg herefter kålen op på en tallerken eller et fad.
- Læg skiver af svinenakke ovenpå kålen, så det tager lidt af varmen fra kålen til sig, men samtidig ikke bliver tilberedt.
- Drys med ristet boghvede og skovsyre på toppen, og servér, mens kålen stadig er lun.
Prøv også det her tilbehør til julemaden...
Flæskesteg: Tilbehør til sommer og vinter


Vinter & sommer: Rødkålssalat med granatæblekerner
Lav en frisk rødkålssalat med dressing af tyttebær og med knasende gode granatæble-kerner. Et velsmagende valg i hverdagen, om sommeren eller til jul. Find opskriften her!


Vinter: Linser med nye løg og persille
Denne linsesalat med nye løg og persille er den perfekte grønne makker til en god middag. Få opskriften på italiensk linsesalat her!


Sommer & vinter: Taglagte kartofler
Prøv et alternativ til de klassiske kartoffelbåde og kast dig ud i at lave taglagte kartofler. Find opskriften her!


Vinter: Speltsalat med kål, æbler, valnødder og granatæble
En grov salat som er god og sund vintermad. Denne salat egner sig også godt som tilbehør til julemad, og du kan også lave den med andre typer kål som fx rødkål og hvidkål. Find opskriften her!


Vinter: Hjemmelavet rødkål med ribssaft
Den klassiske opskrift på hjemmelavet rødkål med ribssaft og andefedt - sådan som mormor lavede den. Find opskriften her!


Sommer: Kartoffelsalat i verdensklasse
Kartoffelsalat er perfekt sommermad. Du kan lave den i god tid og tage den med ud i haven, i parken eller på picnic sammen med den grillede flæskesteg. Find 3 gode opskrifter her!


Vinter: Gammeldags brunede kartofler
De klassiske brunede kartofler er uundværlige til julemiddagen, et enkelt, men obligatorisk indslag på bordet, der kræver opmærksomhed under tilberedningen. Find den bedste opskrift her!


Sommer & vinter: Rustikt focaccia i bradepande
Lav et saftigt og rustikt focaccia i bradepande, og top det med frisk rosmarin og hele hvidløg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Quinoasalat med søde kartofler
Den her salat er fyldt med spændende smagsoplevelser, men tager næsten ingen tid af lave. Find opskriften her!


Sommer: Spæde rødder i honningmarinade
Nye gulerødder og persillerødder i en skøn honningmarinade. Server de honningmarinerede rødder som tilbehør til en grillet flæskesteg. Find opskriften her!


Vinter & sommer: Salat med rugkerner og æbler
Brug de bedste nordiske råvarer til at lave en sund salat med rugkerner, æbler, selleri, persille og bid fra peberrod. Find opskriften her!


Sommer: Sprød jordbærsalat med bagte beder
Lav en sprød jordbærsalat af bagte beder med rygeost og ristet rugbrød. Server din jordbærsalat som frisk tilbehør til flæskestegen. Find opskriften her!


Vinter: Julesalat med druer, valnødder og chili-ingefærdressing
Vi kan godt alle sammen blive enige om, at julemaden kan blive lidt rigeligt tung i det. Derfor er det skønt at servere en frisk julesalat til julemiddagen. Find opskriften her!


Vinter: Klassisk rødkålssalat med appelsin og nødder
Hemmeligheden bag julens bedste rødkålssalat med appelsin er den helt rigtige dressing. Få opskriften på rødkålssalat med appelsin og den gode klassiske dressing lige her!


Vinter: Nem opskrift på syltede rødbeder
Ingen jul, julefrokost eller leverpostej er fuldendt uden rødbeder, og vi har lavet en særlig god udgave af hjemmesyltede rødbeder. Find opskriften her!


Sommer & vinter: Lækker spinattærte med feta
Den klassike og lidt kedelige mørdejsbund er erstattet med tynde skiver af kartofler, der både giver en sprød, sund og saftig tærte. Perfekt som tilbehør til en flæskesteg. Find opskriften her!


Sommer: Ratatouille-salat med chorizo
Vi byder på en lækker sommer-opskrift på ratatouille, der både er frisk, fyldig og perfekt til hyggelige grillaftner på terrassen. Find opskriften her!


Vinter: Grønkålssalat med valnødder
Frisk, sund og knasende grønkålssalat med valnødder, skalotteløg, figner og pærer, der letter på den tunge julemad. Find opskriften her!


Vinter: Brun sovs på andefond
Ingen julemiddag uden den brune sovs, som mange anser for at være prikken over julemiddagens i. Rigtig brun sovs er lavet på andefond, som helst skal være hjemmelavet. Find opskriften her!