
Spicy pølse a la Thailand
Det er nemmere end du tror at lave hjemmelavede pølser, og når du gør det selv, er du garant de bedste råvarer. Denne variant er med krydderi a la Nordthailand.
Sai oua er en krydret pølse og en regional specialitet i det nordlige Thailand. Pølsen er spækket med krydderurter, som giver den en helt unik smag. Sai oua nydes bedst med flæskesvær og den stærke chilidip nam
prik noom, som kan købes hos velassorterede asiatiske købmænd.
Prøv en lækker forret: Minivafler med rejesalat
Det er lettere, end du tror, at lave hjemmelavede pølser, og denne her har et overraskende og frisk asiatisk touch. Servér den med ris og en frisk salat.
Spicy pølse med fyld af rød karry, svinekød og urter / Sai oua på thai
4 personer
Rød karrypasta:
- 15 g tørrede lange røde chilier
- 6 g korianderfrø
- 6 g kommenfrø
- 12 g groft salt
- 2 g hvide peberkorn
- 80 g frisk citrongræs
- 20 g skalotteløg
- 15 g hvidløgsfed
- 10 g galangarod*
- 2 g revet limeskal
- 1 g kaffir-limeblad uden stilk*
- 20 g fermenteret rejepasta*
- 1 stk. bananblad*, alternativt stanniol
Få også Carsten Kysters opskrift på klassisk medisterpølse
Sai oua:
- 40 g galangarod*
- 150 g citrongræs
- 10 g kaffir-limeblad uden stilk*
- 5 g gurkemejepulver
- 12 g sukker
- 4,5 cl sojasauce
- 70 g rød karrypasta
- 450 g hakket svinekød
- 120 g finthakket svineflæsk
- pølseskind
Tilbehør:
flæskesvær
nam prik noom, stærk chilidip*
*fås hos velassorterede asiatiske købmænd
Prøv også stenbiderrogn kombineret med det thailandske køkken: stenbiderrogn med avocado i thairulle
Fremgangsmåde:
Rød karrypasta: Læg de tørrede chilier i vand i 1 time, og pres herefter vandet ud af dem. Rist korianderfrø, kommenfrø, salt og peberkorn over middel varme på en tør pande i 2-3 minutter, og stød krydderierne i en morter, til du får en fin blanding. Tilsæt chili, citrongræs, skalotteløg, hvidløg, galangarod, limeskal og kaffir-limeblad og stød det, til du får en ensartet pasta. Læg rejepastaen ind i bananbladet, og fold en lille pakke. Rist pakken på en tør pande ved høj varme i 1 minut på hver side. Afkøl rejepastaen en anelse, skrab den ud af bananbladet, og tilsæt den derefter til karrypastaen.
Sai oua: Hak galangarod, og stød den i en morter sammen med citrongræs og kaffir-limeblade, til det har en fin struktur. Mix alle ingredienserne med svinekød og svineflæsk, og bland pølsemassen godt uden at ødelægge strukturen i svineflæsket. Bind den ene ende af pølseskindet sammen med en snor, og brug en tragt til at fylde pølseskindet med pølsemasse. Undgå luftbobler, og pas på med at fylde skindet for meget, så revner det ved stegning. Lav eventuelt mindre pølser ved at sno pølseskindet efter hver 10. centimeter. Bind den anden ende af skindet sammen med snor, og prik små huller i skindet med en tynd tandstik både før og under tilberedningen. Steg pølserne på en slip let-pande ved lav varme, og vend dem hyppigt, indtil de er gyldne og faste. Lad pølserne afkøle en smule, skær dem i skiver, og servér dem med flæskesvær og chilisauce.
Få inspiration til sunde salater til frokost i galleriet nedenfor
ISIS laver is med 65-70 % mindre fedt og 55-60 % færre kalorier. Isenes ernæringssammensætning betyder, at du rent faktisk kan nyde en portion is – maks. 150 g = ca. 120 kalorier – dog kun ca. 110 g af choko/karamel-varianten – med god samvittighed. Frys-selv-is som f.eks. Sun Lolly er lavet på limonade og giver heller ikke mange kalorier, hvis du holder dig til en enkelt om dagen. Er du til søde sager flere gange om dagen, vil det være godt at vælge noget, som ikke giver for mange kalorier. Det, som er lidt stærkt, kan sommetider være godt at ’slukke’ trangen med. En halv æske af de ’små sorte’ som f.eks. Gajol, Delfol og lignende skader ikke dit vægttab. Der skal meget store mængder kunstige sødestoffer til, for at de er usunde. Hvis de kunstige sødemidler bliver brugt på den rigtige måde og giver en væsentlig reduktion af kalorieindholdet, så kan du roligt indtage det i almindelige mængder. Enkelte mærker i bolsjer, lakrids og vingummi er fine – tjek at der maks. er omkring 100 kalorier pr. 100 g. For marmelade gælder maks. 50 kalorier pr. 100 g. Sukker får dit kalorie-taxameter til at løbe løbsk, da det rummer uhyre meget energi i meget små mængder. Derfor kan du opnå gode resultater i dit vægttab ved at skære ned på sukkeret. Skift sukker ud med æbler, kiwi eller anden frugt. Det er dog vigtigt at have en oase undervejs: Bestem en fast dag om ugen, hvor du må spise et stykke kage og lidt slik. Dit vægttab risikerer at køre af sporet, hvis du ikke tillader dig selv blot en smule forkælelse. Vi får ofte lyst til at kaste os over de usunde snacks, når vi føler os småsultne. De fleste af os glemmer bare, at der altid findes et sundt og mindst lige så lækkert alternativ til en usund snack. Prøv f.eks. en kopfuld med bær, to knækbrød med et tyndt lag friskost imellem og radiser til, en skål salat med lidt hakkede, ristede cashew-nødder på toppen eller 20 peanuts. Hvis du har dage, hvor du synes, det er svært at holde dig fra de usunde sager, så prøv at lav en stor kande velsmagende te; den dulmer, smager godt og får dig til at tænke på noget andet. 6 slanketips til den søde tand
Fedtfattig is
Stop sukkertrangen
Kunstige sødestoffer – sunde eller usunde?
Kager og sukkerstads én dag om ugen
Vælg de sunde snacks
Undgå fristelserne
Relaterede artikler