Så sødt som i gamle dage


Den søde duft af gylden karamel indfanger mig, lige efter Pantomimeteateret.


Det er fra Tine Ipsen og Charlotte Vigels bod, ”Karamelleriet”, med lutter håndlavede gammeldags karamel-lækkerier, der endda scorer højt på den dekorative skala: Fine cellofanposer og dåser med det store hit: ”Strandsten”, ”Marksten og ”Bornholmsk Granit”.


Det er rustikke og ret hårde karamelstykker, som navnet siger. Strandstenene er søde med malt og kokos, rystet i flormelis, mens de andre er for lakridselskere med hang til mint eller chokolade. Toplækkert juleguf, ligesom den uimodståelige bløde ”Julekaramel” med kanel, der kun fremstilles her til jul. Kr. 37 for 100 gr. www.karamelleriet.dk


Det glitrer og skinner eventyrligt fra Brinks bod, foran Nimb, med det fineste glas julepynt, håndlavet i Bøhmen efter gammel tradition.


Helge Brink skaber selv det hele, inspireret af barndommens vestjyske jul hos Farmor, der altid havde en fin fugl øverst i træet. Jeg fryder mig over at gense barndommens klassiske fugle med strithale og kunstfærdigt dekorerede kugler i sart glas.


Der er karamelfarvede og gyldne kugler og andre så grønne og røde som gran og nisser. Lilla og sølv, mokka og guld: Masser af nuancer, alle dekoreret med den fineste guldornamentering, der rigtig fanger skæret fra de levende lys på træet.


”Farmorfuglen” koster 90 kr. for et par. Og jeg forelsker mig også i de nuttede kugler, der er skabt som mini juletræer med pynt. Der er 3 for 130 kr., mens det store af slagsen koster 100 kr. www.brink.cc


De snehvide skumtoppe kører langsomt gennem et tæt gardin af mørk chokolade og kommer ud på den anden side som blanke flødeboller.


Det er Hr Bonbon, Michael Spangsberg, der har kastet sig over chokoladefremstilling, og nu tilbringer julen her i Tivoli med sin familie, der alle giver et nap med flødebollerne.


Mangt et barn trykker næsen flad mod glasruden for at se godbidderne blive til: Først koges og piskes flødebolleskummet, der med håndkraft sprøjtes ud på friske marcipanbunde. Så får de et chokoladebad, og halvdelen drysses med kokos.


Så snart de har sat sig, er de klar til at komme ud på disken, og blive solgt for en tier. Jeg tager en æske med 8 stk. for 50 kr. Ikke to er helt ens, og det er netop charmen, når man holder af gammeldags håndværk.
Relaterede artikler
Søde sager fra et eventyrligt julemarked
Hver tirsdag frem til jul viser vi dig nye lækkerier fra Tivolis skønne stande med gaveidéer og godter til juletiden. For Mad & Boligs journalist Susser Feit har været på jagt efter de bedste tilbud på julemarkedet.
Mad & Bolig har i denne uge fundet flødeboller og dejlige karameller til dig på julemarkedet i Tivoli. Se alle billederne fuld af julestemning.
Se i øvrigt billederne fra vores tur på julemarked i sidste uge her.