SUNDHED & TRÆNING

Guide til bedre søvn

I en travl hverdag kan det være svært at få nok timer på puden, men din søvn er afgørende for både dit arbejds- og privatliv. Bliv klogere på din søvn, og hvordan du får mest muligt af den, her.

Det kan være svært at få tilstrækkeligt med timer på hovedpuden, men din søvn er afgørende for ikke bare din hverdag og dit arbejdsliv, men også din sundhed.

LÆS OGSÅ: Så længe skal du tage en powernap

Her kan du få gode råd til, hvordan du kan få en god søvnrytme, og blive klogere på, hvad der sker i din krop, når du ikke får sovet nok.

6 ting, der sker i din krop, når du ikke får nok søvn

Sandsynligheden for, at du ikke får nok søvn til hverdag er ret stor. Hver anden dansker er nemlig ramt af søvnproblemer. Men hvad sker der egentligt i din krop, når du ikke får nok timer på puden? Og hvor farligt er det i længden?

Mangel på hjerneaktivitet
Når du ikke får sovet nok, svækkes din hjernes funktioner og din hukommelse kan ikke følge med. Derudover bliver dit immunforsvar også svækket væsentligt. Læs mere om søvnmanglens påvirkning på din hjerne her.

Du er til fare for andre – og dig selv
Når du ikke får sovet nok er du faktisk lige så farlig bag et rat som én, der har en alkoholpromille på 0,9. Læs mere om, hvordan du er til fare, når du ikke får sovet nok her.

Så meget bør du sove

Det er individuelt, hvor meget vi behøver sove. Vores søvnbehov afhænger mest af alt af, hvor vi er i livet – vores alder. Du kan se, hvor lang tid du skal sove her.

Det bedste og værste at indtage før sengetid

Hvis du har søvnproblemer, skal du måske overveje en ekstra gang, hvad du spiser og drikker om aftenen inden sengetid. Der er nemlig nogle føde- og drikkevarer, der enten kan skade eller hjælpe din søvn på vej.

LÆS OGSÅ: Derfor ødelægger rødvin din søvn

Her er nogle eksempler på de bedste og værste madvarer, du kan indtage inden sengetid, og som har stor betydning for din søvn: 8 madvarer, der hjælper eller modarbejder din søvn

12 gode råd til bedre søvn

Det kan det være en barsk realitet, når vækkeuret igen ringer ind til mandagsmøde efter ferien, og for at give dig selv de bedste betingelser for en ordentlig nattesøvn, får du her 12 gode råd til en bedre søvn:

1. Undgå koffeinholdige drikke som kaffe, te, cola og energidrikke efter klokken 17.

2. Undgå kraftig motion de sidste timer før sengetid.

3. Undgå at være sulten eller at indtage et stort måltid ved sengetid.

4. Brug soveværelset til at sove i og ikke til at arbejde i.

5. Gå i seng på samme tid hver aften og stå op på samme tid hver morgen.

6. Sørg for mørke, ro og moderat temperatur i soveværelset.

Læs de resterende 6 søvnråd HER

Hvad gør eksperterne selv, når de ikke kan sove?

Hvis du har fulgt alle råd, og stadig ligger og ruller rundt i dynerne i frustration, så kan du følge søvneksperternes egne råd, som de følger, når de ikke kan sove. Klik på rådene for at læse mere.

Nogle gange kan en lur dog være nødvendig for at komme igennem en hæsblæsende dag, eller efter en dag med dårlig nattesøvn forinden. Læs her, hvordan du får mest ud af din lur eller ’powernap’, som det også kaldes.

Snyd dig til en god nats søvn

Hvis alt fejler, så kan du altid hjælpe et veludhvilet udseende på vej med de rette produkter.

Der findes heldigvis en lang række cremer, masker og olier, som kan rette op på søvnunderskud – i hvert fald på overfladen. Vi har samlet dem alle til dig her: 7 produkter, der hjælper skønhedssøvnen på vej

LÆS OGSÅ: Forskere afslører: Her er nøglen til en bedre søvn