MODE

7 gode råd til en mere bæredygtig garderobe

Ønsker du at skabe en mere bæredygtig garderobe, shoppe mere bæredygtigt og samtidig skrue ned for forbruget? Her får du 7 tips til, hvordan du kan sætte mere fokus på bæredygtighed i din garderobe og shopping.

Mange af os har et stykke tøj hængende i vores garderobe, som vi aldrig har brugt. Samtidig hænger der sikkert også tøj i din garderobe, som du kun har brugt én gang, og ikke har til hensigt at bruge igen.

Vi bliver konstant mindet om at ”mindske vores CO2-udslip”, men det kan godt være svært at gennemskue, når det handler om at shoppe bæredygtigt eller opbygge en bæredygtig garderobe.

Læs også: De 11 bedste vintage- og genbrugsbutikker i Danmark - og online

For at gøre det lettere, at have fokus på bæredygtighed når du shopper, eller vil pifte din garderobe op, har vi her samlet 7 gode råd til en bæredygtig garderobe, der har en lang levetid og giver dig glæde og selvtillid.

Syv tips til shopping med fokus på bæredygtighed

1. Stil dig selv dette spørgsmål, før du køber

Kan du bruge tøjet eller skoene på tre måder? Dette enkle spørgsmål, vil redde dig fra at lave impulskøb. Hvis du kan forestille dig, at bruge tøjet eller skoene på  tre måder med de eksisterende stykker tøj i din garderobe, er det købet værd.

Hvis du derimod kun kan se dig bære det én gang eller på én bestemt måde, skal du nok overveje dit køb en ekstra gang. 

Læs også: Dansk brand kan blive det mest bæredygtige i verden 

2. Hold øje med plastik

Du er sikkert godt klar over, at engangsplastik er en af klimaets største syndere. Men vidste du, at engangsplastikken også gemmer sig i vores tøj? Syntetisk tøj, som vores træningstøj, udleder mikroplast ved vask, som løber i spildevandet og dermed direkte ud i naturen.

Gå derfor efter tøj der er fremstillet af bomuld, hør, uld eller bambus.

Tip: De sidste par år er der flere mærker, som er begyndt at producere blandt andet træningstøj og undertøj i bambus. Bambus er nemlig den hurtigst voksende plante i verden, som gør den til et af de mest bæredygtige materialer at producere tøj af.

3. Opbyg en statement-garderobe

Uanset om det er tøj til hverdag, arbejde eller fritid, er det altid en god idé, at have flere statement pieces i din garderobe. Og du behøver faktisk ikke bruge mange penge på netop disse stykker tøj, der inkluderer: en hvid T-shirt, en blazer, en skjorte, dine yndlingsbukser- eller jeans, et par sneakers, støvler, en læderjakke og din yndlingskjole.

Disse genstande kan let styles sammen på kryds og tværs, og kan på den måde give dig forskellige outfits i løbet af hver sæson.

Læs også: Sådan sætter du dit eget præg, på den klassiske sorte blazer

4. Køb tøj, der passer dig her og nu

Måske vil en kjole i en mindre størrelse, motivere dig til, at tabe dig eller træne mere? Det håber mange, men sandheden er, at det sjældent sker. 

Hvis tøjet ikke passer dig nu og her, så passer det højst sandsynligt heller ikke om en måned eller to. Du køber heller ikke et par sko, hvis de ikke passer perfekt.

Køb kun det tøj, du har brug for; det, der fungerer godt med resten af din garderobe, og det, der passer dig perfekt. Invester hellere i lidt, men godt, frem for at lade dig rive med af diverse trends, som højst sandsynlig gør, at du hurtigt sukker efter nyt igen.

Mindsk dine indkøb og køb kun det, du virkelig drømmer om – det vil også tilfredsstille dig.

5. Sælg eller lej dit tøj

Smid aldrig dit tøj væk. Du skal hellere have fokus på, at du rent faktisk kan tjene penge på dit brugte tøj, eller give det videre til nogen, der har mere brug for det end dig selv. Find de store tasker eller poser frem, og pak det tøj ned, som du ikke længere bruger.

En god regel er, at hvis du ikke har brugt det pågældende stykke tøj i over 3 måneder, så er der nok andre, der kunne bruge det, i stedet for dig.

Hvis du ikke er så vild med loppemarkeder eller Trendsales, er der heldigvis begyndt at dukke flere vintagebutikker op i Danmark, der giver dig mulighed for, at sælge dit tøj til butikken. Så hvorfor ikke aflevere en bunke tøj, du alligevel ikke bruger, i den nærmeste vintagebutik, så en anden kan få glæde af den, og du kan bytte den til en andens aflagte guld?

Det er blandt andet burtikker som Veras Vintage og I Blame Lulu, der glædeligt modtager dit brugte tøj. Og det er både godt for dit forbrug, miljøet og din samvittighed.

Læs også: Veras bedste vintagetips

Hvis du derimod står og mangler en kjole, og egentlig ville have købt en ny, er Instagramprofilen @cecilieskjoler stedet for dig. Her får du nemlig mulighed for, at leje et stort udvalg af håndplukkede designerkjoler, og så for næsten ingen penge.

Kjoleuniverset er udviklet af Cecilie Thomsen, som med sin profil ønsker, at skabe en mere bæredygtig og cirkulær tilgang til mode.

Læs også: De mest inspirerende vintage-profiler på Instagram

6. Upcycling

Upcycling er en af de bedste muligheder, vi som forbrugere har, for at handle mere bæredygtigt. Og heldigvis bliver metoden mere og mere udbredt blandt tøjproducenterne. Der findes så mange materialer i verden, at der næsten ikke er behov for at skabe nyt.

Så hold øje med mærker, som benytter sig af upcycling, og mindsk dit CO2-udslip.

Læs også: 5 modetendenser, der bliver kæmpestore i 2021

7. Opdater dit tøj

Hvis en T-shirt er falmet, eller hvis dine jeans har en plet midt på buksebenet, er der mange måder at opdatere tøjet på.

Pletter kan f.eks. dækkes med strygemærker og motiver, T-shirts kan farves i forskellige farver, og falmede sorte jeans kan vaskes med maskinfarve, så de får deres farve tilbage. 

Du behøver faktisk ikke være en haj til at sy eller eje en symaskine, mange tøjændringer kan nemlig sagtens udføres i hånden.

Hvis du gerne vil lære, hvordan du f.eks. kan reparerer dine læderbukser, giver Helle Kofoed dig her, sine tips til, hvordan du reparerer ting i læder. 

Læs også: Danske bæredygtige brands du skal kende