MODE

Carcel: Giver kvinder i fængsel en ny begyndelse

Med en ambition om at forbedre verden og hjælpe mennesker, har Veronica D’Souza og Louise van Hauen skabt mærket Carcel, der bliver produceret i et kvindefængsel i Peru − og snart også i Thailand − for at sikre de indsatte kvinder en lysere fremtid.

Hvorfor designer I bæredygtigt?

Vi ville skabe en forretning, der forbedrer verden og dens folk, fremfor at belaste den, med smukke produkter. Derfor involverer vi også forbrugerne i vores produktion, som vi har sat op i et kvindefængsel i Cusco i Peru. For vi vil gerne skabe en relation mellem vores kunde og den kvinde, der laver produktet.

Mød Veronica D'Souza - stifter og CEO - i videoen herunder, og løs resten af interviewet under videoen.

 

Hvorfor skal kvinder i fængsel lave tøj?

Ideen kom, efter at Veronica besøgte et kvindefængsel i Kenya. Her opdagede hun, hvilke ressourcer der var til stede, men hun så også, at der manglede kvalitetsmaterialer og afsæt for at bruge ressourcerne. Og så begyndte hun at undersøge muligheden for at sætte produktionen op i et land, hvor det var muligt at arbejde med lokalt producerede kvalitetsmaterialer og gøre den størst mulige forskel for kvinder i fængsel.

Carcel produceres i et kvindefængsel i Peru og snart også Thailand. 

Carcel produceres i et kvindefængsel i Peru og snart også Thailand. 

LÆS OGSÅ: Blanche: Mindre kollektioner og klassisk fundament 

Hvordan kommer det dem til gode?

Ved at give kvinderne nye færdigheder og gode lønninger har de mulighed for både at forsørge sig selv og deres familier, sende deres børn i skole og samtidig spare op til en ny begyndelse. Samtidig lærer de også et håndværk, som kan holde dem beskæftiget. Begge dele er meget værdifuldt, når man som indsat ofte mister både rettigheder og stolthed. Derfor sætter vi også navnet på den kvinde, som har lavet den enkelte T-shirt, i nakken som en anerkendelse af, at hendes arbejde er værdigt.

Hvad er jeres største udfordring?

Vi har faktisk ikke så mange, for vores produktion i kvindefængslet i Peru er meget fleksibelt, og det gør det let at prøve en masse ting af. Materialet er ofte udgangspunktet for vores design, og derfor kan vi selv vælge, om det skal være fx bionedbrydeligt, termoregulerende og selvrensende. Et af vores kriterier er at arbejde med lokale materialer i det land, hvor vi har produktion, så den baby-alpaka, vi bruger til T-shirts, er produceret i Peru.

Hvad har I i støbeskeen?

Vi vil gerne udvikle vores nuværende produkter og starte nye produktioner, og vi har lige underskrevet en partnerskabsaftale med den thailandske regering, om at vi senere i år kan starte træning med indsatte kvinder i Chiang Mai. Det betyder, at vi er den første internationale virksomhed, der får lov at producere i fængsler i Thailand. Vi går meget op i at være transparente i vores kommunikation og involvering ved at kommunikere vores produktionsprocesser, kvindernes historier, hvordan vi prissætter vores styles, og hvordan vores værdikæde er fra materiale til slutprodukt. Det kunne være spændende at udvikle hele kommunikationsledet yderligere, så forbrugerne bliver involveret endnu mere.

 

LÆS OGSÅ: Sandermann: Vi har et ansvar for fremtidige generationer 

Hvem ser I op til?

Vi er inspireret af brands, der formår at kombinere bæredygtige initiativer, produkter og produktioner med en vis coolness i det kommercielle udtryk, og her er Stella McCartney klart et af dem. 

Hvad drømmer I om?

Vi håber at inspirere til og bevise, at det er muligt at kombinere en ansvarlig slow fashion-produktion med lækre og moderne produkter. I virkeligheden drømmer vi om, at bæredygtig produktion bliver mainstream. Lige nu skiller vi os ud ved at være transparente og producere ansvarligt, men vi drømmer om at hjælpe til at gøre det mainstream i stedet.

LÆS OGSÅ: Mød designduoen Diffus som står bag klimakjolen