HERRERMODE

Guide til at købe et (velsiddende) jakkesæt

Et jakkesæt kan gøre dig til den bedste udgave af dig selv. Højere, slankere og med en selvsikker følelse. Her får du de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du køber et jakkesæt.

Den vigtigste overvejelse, man skal gøre sig, inden man skal købe et nyt jakkesæt, er, hvor ofte du skal bruge det, og hvilken anledning du skal bruge det til.

Vælg det rigtige jakkesæt 

Vælg jakkesættets materiale efter, hvor meget du skal bruge det. Finheden af et jakkesæt bliver målt i ”super numre”. Jo højere nummer, desto finere er ulden. Umiddelbart bør du ikke gå over super 120, hvis du skal bruge jakkesættet dagligt. Hvis du går over 120, vil kvaliteten i så fald blive så fin, at du hurtigt vil slide dig gennem jakkesættet. Er du ude efter et jakkesæt, som kun skal bruges en gang i mellem til særlig anledninger, behøver du ikke tage højde for nummeret.

I forhold til anledningen går du stort set aldrig galt med et mørkeblåt jakkesæt. Det fungerer både til bryllup, på arbejdet eller til en date-night med kæresten. Det er det mest alsidige jakkesæt, du kan have i garderoben, og farven klæder alle. Med den rigtige skjorte og accessories kan det fungere til de fleste lejligheder.

Du kan godt købe et jakkesæt online. Men hvis det er dit første jakkesæt, er det en god idé at gå ned i en fysisk butik og prøve jakkesættet. Du vil hurtigt indse, at et jakkesæt med en 100% perfekt pasform højest sandsynligt ikke findes i butikken. Men fortvivl ej. Nøglen til det perfekt jakkesæt ligger i at forstå, hvad der skal sidde godt i prøverummet, og hvad din skrædder kan ændre.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Dette skal du være opmærksom på, når du skal købe nyt jakkesæt 

I det følgende er en liste af punkter, du skal være opmærksom på, når du prøver et jakkesæt.

Skuldrene

Det vigtigste er skuldrene, da de ikke kan ændres af skrædderen (med mindre du betaler dyre domme for det, og så bliver det stadig ikke helt godt). Din habitjakkes skuldre skal stoppe, hvor dine egne skuldre stopper. Stoffet skal lægge sig fladt på toppen af skulderen og ned langs din overarm – folder det der, er jakkens skuldre enten for store eller små.

Illustration: Nikolaj Egestorp

Kraven

Habitjakkens krave bør lægge sig naturligt op af din nakke. Der skal ikke være mellemrum mellem habitjakkens krave og skjorten. Begynder habitjakken at folde under kraven, er det et tegn på, at jakken er for stramtsiddende omkring kraven.

Illustration: Nikolaj Egestorp

Derefter skal du sikre, at du kan komme ind i din indvendige brystlomme med hånden, uden det volder besvær. Kan du få en knyttet næve derind, så er der nok for meget plads.

Taljen

Få habitjakken taljeret en lille smule, men ikke så meget, at den trækker hårdt i stoffet omkring ribbenene. Hvis din skrædder taljerer din jakke, så bed ham om at lade det ekstra stof blive frem for at fjerne det. Dette betyder, at din jakke, som er taljeret i jakkens søm, vil have ekstra stof på indersiden. Hvis du beholder dette, har du mulighed for at få jakken lagt ud, skulle du gå hen og tage en smule på.

Illustration: Nikolaj Egestorp

Ærmerne

Jakkesættets ærme skal stoppe en centimeter fra kanten af din tommelfingers ryg, således at man kan se lille smule skjorte. Hvis du har planer om at bruge jakkesættet med en bestemt skjorte, så tag skjorten med til skrædderen sammen med habitjakken, når du skal have dette justeret.

Illustration: Nikolaj Egestorp

Bukserne

Den mest basale regel for bukserne er, at du skal kunne have dem på uden bælte.

Bukserne skal have mindst muligt med folder, og må aldrig have folder bagpå eller i siden. Du minimerer folderne ved at have den korrekte længde på bukserne, og du er derfor ofte nødt til at få dem lagt op/ned ved skrædderen. Få dem lagt op/ned, sådan at bukserne kun lige når til skoens kant foran.

Illustration: Nikolaj Egestorp

Selv om du kender disse punkter, bør du stadig prøve en del forskellige mærker og modeller. På den måde finder du det jakkesæt, som sidder bedst på netop dig, og du sparer derved mest muligt på skrædderens ændringer efterfølgende.

Der er stor forskel på mærkernes pasform. Nogle hælder til en super slim pasform, hvor andre har en mere klassisk pasform. Du vil hurtigt finde ud af, hvad du bedst kan lide, når du tager ud og prøver i butikkerne.

Og husk, hvis du tager på, taber dig eller på anden vis ændrer mål, så tag dit jakkesæt ned til skrædderen, frem for at købe nyt. Mange jakkesæt har ofte ekstra materiale, således at bukserne kan justeres i livvidde eller i ryggen af habitjakken.

LÆS OGSÅ: De 8 typer herresko man(d) bør kende