HERRERMODE

Hvad kan din skrædder ændre for dig?

Du kan ikke forvente den helt perfekte pasform på tøj, du køber i butikkerne. Men en skrædder kan få dig et godt stykke af vejen…

Det er ikke altid, at jakkesættet passer perfekt i prøverummet. Derfor er det vigtigt, at du tager det med til din skrædder, sådan at du kan få de sidste detaljer tilrettet. Før du tager til skrædderen, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde. Du skal sørge for, at skuldrene passer (skrædderen får svært ved at ændre dem, og du skal betale en masse penge for det), tage en korrekt passende skjorte med og de sko, som du skal have på til jakkesættet. Det gør det nemmere for skrædderen at ændre bukse- og jakkelængde.

LÆS OGSÅ: Guide til at købe et velsiddende jakkesæt

Når du har fundet din potentielle skrædder, så start med at bede skrædderen om at lave en relativt simpel ændring. På den måde kan du teste skrædderen, og om arbejdets kvalitet og skrædderens service lever op til din standard, før du bestiller rettelser til en hel garderobes nye jakkesæt. Skræddere har meget forskellige specialiseringer – nogle er dygtige til hurtige ændringer, og andre er gode til at sy jakkesæt fra bunden. Når du har testet din potentielle skrædder og godkendt hans arbejde, så kan det anbefales, at du udelukkende bruger den ene skrædder fremadrettet, da I på den måde lærer hinanden og dine jakkesæts behov at kende.

Nedenfor er nogle af de mest basale ting, som din skrædder kan ændre eller optimere for dig, samt et bud på, hvor meget disse ændringer typisk koster*

Sådan kan en skrædder ændre dine skjorter

 • Din skjortes ærmelængde kan relativt nemt forkortes. At gøre dem længere er typisk ikke muligt. Koster fra 200 kroner.
 • Skjorter kan taljeres ligesom dine jakkesæt, hvilket kan være med til at fremhæve en 'slim' figur. Koster fra 150 kroner.

LÆS OGSÅ: Nemme tips: Sådan vedligeholder du dine sko og sneakers

Sådan kan en skrædder ændre dine jakker

 • En sportsjakkes ærmelængde kan justeres længere eller kortere, hvis sportsjakken ikke har åbne knaphuller. Koster cirka 250 kroner med normale knaphuller, som ikke kan åbnes.
 • Hvis sportsjakken har knaphuller, som kan åbnes, så kan ærmets længde stadig forkortes. Men dette skal gøres gennem skulderen og er derfor en større og dyrere proces. Koster fra 350 kroner.
 • Sportsjakkens længde kan ændres, typisk kortere, men det anbefales ikke. Koster fra 350 kroner.
 • Hvis du har en nakkefold i jakken, så kan skrædderen typisk fjerne denne. Koster cirka 200 kroner.
 • Sportsjakker kan taljeres, hvilket kan være med til at fremhæve ejerens 'slim' form. Ligeledes kan det også være med til at give indtrykket af bredere skuldre. Koster fra 250 kroner.

Sådan kan en skrædder ændre dine bukser

 • Har du tabt dig i vægt, kan dine habitbukser typisk lægges ind et par centimeter i livet. Dette koster typisk omkring 140 kroner.
 • Har du derimod taget lidt på, så skal de lægges ud. Dette kræver, at der er overskydende stof på indersiden af dine bukser, der hvor syningen er på din bagdel. På den måde har skrædderen noget at lægge bukserne ud i. Dette koster cirka 140 kroner.
 • Bukser kan typisk lægges op, lige så meget du vil. De kan kun lægges ned, hvis der er ekstra materiale på indersiden af buksernes kant. Koster cirka 140 kroner.
 • Dine bukser kan syes ind fra under lommerne og ned, hvilket kan være med til at give en tætsiddende pasform. Koster fra 200 kroner.

LÆS OGSÅ: 20 regler for klassisk herretøj

Skrædderen kan også reparere dit tøj, skulle det være gået i stykker. Personligt har jeg haft det samme par bukser til skrædderen 10+ gange, hvilket har forlænget deres levetid med tilsvarende antal år. Nedenfor nogle tips til, hvad din skrædder kan reparere.

Tip: Går dine lynlås i stykker, kan din skrædder typisk reparere eller udskifte den. Koster cirka 400 kroner for jakker og cirka 200 kroner for bukser.

Tip: Er din frakke eller sportsjakkes fór gået i stykker, kan skrædderen reparere eller udskifte det.

Tip: Er dit tøj gået i en syning, kan din skrædder hjælpe. Er det ikke i en syning, men derimod inde midt i stoffer, kan din skrædder normalt ikke gøre så meget. Men tjek med skrædderen alligevel.

Tip: Er der faldet en knap af, så kan skrædderen sy den på igen.

Tip: Din skomager kan typisk gøre dine sko større i vidden, dog ikke i længden.

Tip: Hvis du har mindre huller i din striktrøje, helst under en cm i diameter, så kan skrædderen nogle gange hjælpe.

* Prislisten er fra Tailoriet beliggende på Nikolaj Plads 9, København K og skal blot betragtes som vejledende.

Læs mere om: