HERRERMODE

Sådan vedligeholder du dine sko og sneakers

Dine lædersko har, ligesom huden i ansigtet, brug for pleje. Her får du en grooming guide til dine sko, så du ved, hvordan du bedst vedligeholder dine sko og sneakers. Så vil du altid fremstå præsentabel og samtidig forlænge levetiden af dit fodtøj.

Sådan vedligeholder du dine sko og sneakers

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke går i det samme par lædersko hver dag, men at du derimod har cirka tre par, som du veksler imellem. På den måde får dine sko minimum én dag at slappe af i derhjemme.

Når skoene ikke er en del af din rotation, så brug skolæster i skoene. Læsterne er med til at reducere folder i overdelen af læderet og bibeholde skoenes form. Hvis de er lavet i (ceder)træ, så absorberer de også fugt, såsom sved, og giver skoene en svag duft af cedertræ.

LÆS OGSÅ: Sådan rengør du dine sneakers

Gå efter et par læster i træ, hvor træet ikke er lakeret, da nogle fagfolk mener, at dette kan reducere læstens egenskab til at absorbere fugten.

Skolæster er obligatoriske, hvis du investerer i et par dyre lædersko.Kan købes online HER

Skolæster er obligatoriske, hvis du investerer i et par dyre lædersko.

Kan købes online HER

Pas på dine sko - behandl dem som dit ansigt

Ligeledes er det vigtigt, at du imprægnerer dit fodtøj, før du begynder at bruge dem. Det gælder for langt de fleste typer sko, såsom lædersko, ruskindssko og kanvassko. Det er stort set kun laksko og sko lavet af delikat læder, der ikke skal imprægneres.

Lædersko kan forsåles flere gange. En forsåling er, når en skomager fjerner noget af en slidt eller ødelagt sål for at erstatte den med et nyt stykke læder. På den måde forlænger man skoenes liv, frem for at købe nye. Det kan også være en god ide at forsåle dine dyre lædersko med en gummisål, hvis de som udgangspunkt kun har en lædersål. På denne måde forlænger du skoens levetid og gør skoen mere vandafvisende.

Som tidligere nævnt har dit fodtøj, ligesom dit ansigt, brug for løbende pleje, hvis de skal forsætte med at se godt ud. Det får skoene ved, at du pudser dem engang i mellem og derved giver dem fugt.

Processen lyder som følgende:

1.   Indsæt skolæste, således at skoens form vedligeholdes, og fjern snørebånd. 

2.   Rens dine sko med en rensecreme og klud, og lad dem derefter stå i 15 minutter.

3.   Tilføj en skocreme, som du polerer ind i skoen. Lad skoene hvile i 15 minutter efter. Cremen fungerer ligesom en fugtighedscreme til ansigtet.

4.   Tilføj et lag skovoks, som du polerer skoen med, og lad dem derefter hvile 15 minutter

5.   Kom en smule lunkent vand i voksens låg, og dyp derefter en klud deri. Kluden med et par dråber vand, dypper du nu i voksen og polerer med cirkelbevægelser på skoenes spids, indtil du har en tilfredsstillende shine på spidsen af skoene. Gentag dette skridt indtil du har en tilfredsstillende shine.

LÆS OGSÅ: 8 slags herresko man(d) bør kende 

Vinterpleje til sko og sneakers

Og igen, lige som vores hud har brug for ekstra pleje om vinteren, så har dine lædersko det også. I Danmark bruger vi en del salt på veje og gader, og dette går ud over dine lædersko. Følgende måde kan redde dine lædersko efter en gang salt. Men gør det hurtigt!

1.    Lav en opløsning af en del hvid lagereddike og to dele vand.

2.    Put denne opløsning på på de hvide saltpletter. Arbejd dig udefra og ind mod plettens midte.

3.    Gør en klud fugtig, og fjern eventuelt overskydende eddike.

4.    Brug en tør klud til at fjerne overskydende fugt.

5.    Lad skoene stå natten over og tørre, og puds dem derefter som anbefalet ovenfor.

Enkelte typer af læder, typisk de mere delikate, kræver deres egen form for rensemiddel. Hvis dine sko f.eks. er lavet i alligatorskind, anbefaler jeg at du besøger en skomager og køber en speciel form for rengørings- og plejemiddel.

Det kan virke omstændigt med al den pleje for et par skos skyld. Men husk på, at gode lædersko, som bliver godt vedligeholdt, kan holde i over et årti.

Sådan plejer du dine sneakers

Smid som udgangspunkt aldrig dine sneakers i vaskemaskinen. Det er langt de færreste sneakers. som kan tåle det. Hvis du smider dem derind, så husk: Lavt antal omdrejninger og aldrig over 30 grader, da limen, der holder skoen sammen, går op.

Til rengøring af dine sneakes anbefaler jeg at investere i plejeprodukter f.eks. Jason Markk. Deres 'quick wipes' er en nem og hurtig måde at rengøre overfladisk skidt. For mere dybdegående rengøring er deres 'Essential cleaning kit' nemt og billigt.

Når dine sko er rene, mangler du bare snørebåndene. Du kan erstatte de gamle med et par nye – husk at tjekke tykkelse på snørebåndet, og at længden er nogenlunde ens på de to par for det bedste resultat. Alternativt kan du vaske dem i maskinen, sammen med en hvid vask, i en vaskepose.

Andre tips

  • Skoposer er gode at opbevare sin sko i, hvis du ikke har mulighed for at beholde den originale kassen. På den måde holder man støv og skidt fra sine sko. Især med velourslippers og laksko er de gode, da de suger støv til sig.
  • Hvis man gerne vil have bare ankler i sine sko (John F. Kennedy havde bare fødder i sine loafers, så må du også gerne), så skal du huske de små strømper uden skaft. Det er strømper, som bliver holdt på foden ved at sættes på tæerne og den anden ende på hælen. Hav aldrig helt bare tæer i dine sko i offentligheden.
  • Et skohorn er praktisk på flere måder, da det gør det nemmere at komme i skoen, og samtidig gør at du ikke ødelægger hælen på dine dyre lædersko. Du kan investere i et lille skohorn, som nemt kan gemmes af vejen derhjemme, eller et af den længere slags, som gør, at du ikke behøver bukke dig ned, når du skal have skoene på. Psst... I nødens stund kan et kørekort fungere som et udmærket skohorn.
  • Indersiden af en bananskrald kan i et nødstilfælde bruges til at polere et par sko. Du spiser bananen. Derefter fjerner du de lange hvide strenge på indersiden af bananen. Efterfølgende gnubber du indersiden af bananskralden på dine skos (brogues og ruskindssko undtaget) læder. Til sidst bruger du et stykke bomuld, såsom en lommeklud eller en gammel t-shirt, til at polere skoen, indtil de skinner.

LÆS OGSÅ: Sådan udvider du dine sko