
De 14 mest spektakulære modeshows nogensinde
Langt de fleste modeshows består af en catwalk, flere modeller og en ny kollektion, men enkelte shows går over i historien som særligt memorable. IN har samlet de 14 mest spektakulære modeshows nogensinde.
De spektakulære modeshows
Der er bare nogen modeshows, der stikker ud. Måske havde det en hel sindssyg scenografi. Måske det vildeste modelcast. Måske en helt særlig kollektion. Modehistorien byder på rigtig mange memorable modeshows af den ene eller anden årsag, men der er særligt 14 modeshows, der var ekstra spektakulære.
LÆS OGSÅ: Her er de 5 største tendenser fra modeugen SS21, som du allerede kan glæde dig til nu
Se de 14 mest spektakulære modeshows i galleriet herunder:
De 14 mest spektakulære modeshows gennem tiden




Alexander McQueen SS 1999
Den kjole, model Shalom Harlow bar til Alexander McQueens SS99-show, var ikke helt færdig, da hun blev sendt ud på catwalken. Den var helt hvid som et blankt kanvas, og som et blankt kanvas skulle kjolen males. Alexander McQueen havde over flere uger fået programmeret to robotter, således at de kunne sprøjtemale kjolen. Et live kunstværk kunne man kalde det. Senere blev kjolen udstillet som et af hovedværkerne på Metropolitan Museum of Art i New York, da museet i 2011 lavede en retrospektiv udstilling af Alexander McQueens design.
Foto: AOP


Chanel AW 2010
Da Chanel i 2010 skulle vise sin efterår/vinterkollektion, havde de frosset husets faste showlokation, Grand Palais i Paris, ned til minus fire grader. Karl Lagerfeld havde nemlig fået leveret et 265 tons og ni meter højt isbjerg fra Skandinavien, der skulle danne catwalk for modellernes tøjfremvisning. Og de var klædt godt på. Flere af dem i isbjørnelignende bukser, jakker og støvler. Under showet smeltede isen så småt, så catwalken blev helt våd, og på den måde var scenografien en organisk og dynamisk størrelse.
Foto: AOP


Chanel Resort 2017
Da Karl Lagerfeld tilbage i efteråret viste sin Resort-kollektion for huset Chanel, var det for en gangs skyld ikke scenografien, der løb med opmærksomheden. Det var lokationen. Chanel afhold nemlig showet på Cuba i Havannas gader i kølvandet på præsident Obamas ikoniske statsbesøg, og at øen netop var blevet åbnet op for amerikanske turister. Chanel-showet var en fejring af, at Cuba endelig blev åbnet op til verden. På catwalken gik blandt andre selveste Fidel Castros barnebarn. Et historisk møde mellem Vestens kapitalisme og Cubas kommunisme.
Foto: AOP


Dior AW 1947
– It’s quite a revolution, dear Christian! Your dresses have such a new look, lød reaktionen fra Harper’s Bazaars chefredaktør, Carmen Snow, da hun den 12. februar så modehuset Diors første kollektion. Det var efter krigen, og kvinderne gik iklædt uniformlignende mode syet i billige tekstiler i kedelige farver. Dels var økonomien ikke til mere, dels havde Gabrielle ‘Coco’ Chanel endelig fået pillet dem ud af pynterollen, men det blev også anset som utidigt at være for dekadent i sin påklædning. Men alt det lagde den franske designer Christian Dior i graven med netop den kollektion, han selv kaldte ‘Corolle’, men som siden er døbt ‘New Look’. Den maskuline, formløse silhuet blev skiftet ud med en feminin med store skørter og fokus på taljen, og Dior brugte skamløst dyre metervarer til sine kjoler – og der blev brugt mange af dem. Kvindeligheden kom tilbage til manges bifald, men også enkeltes ærgrelse, for hvorfor skulle kvinden nu igen til at agere pyntedukke? Ikke desto mindre blev ‘New Look’-kollektionen et vendepunkt for europæisk mode.
Foto: AOP


Fendi AW 2007
Det tog eftersigende, det italienske modehus Fendi og dets chefdesigner Karl Lagerfeld, et helt år at planlægge og forberede AW07-showet i samarbejde med den kinesiske regering. For modeshowet blev afholdt på den måske længste catwalk nogensinde: Den Kinesiske Mur. Det er sidenhen blevet estimeret, at Fendi har måttet betale mere end 65 millioner kroner for showet.
Foto: AOP


Perry Ellis SS 1993
Faktisk blev Marc Jacobs fyret fra det amerikanske modehus Perry Ellis, fordi han designede den kollektion, der blev vist til husets SS93-show. Marc Jacobs indførte grungen i moden, og det var de højere magter hos Perry Ellis meget, meget utilfredse med. Grungestilen skaber altid debat, og selvom Perry Ellis ikke kunne lide kollektionen, vandt den Marc Jacobs en CFDA Womenswear Designer of the Year-pris, der er den største anerkendelse, en designer kan modtage i USA. Og SS93-kollektionen gjorde Marc Jacobs verdenskendt som en designer forud sin tid.
Foto: AOP


Sonia Rykiel for H&M i 2009
Da Sonia Rykiel i 2009 skulle præsentere sit designsamarbejde med H&M, skete det i et overflødighedshorn af parisisk scenografi i Grand Palais i byernes by. Lingeriklædte modeller svingede fra lysekroner, Eiffeltårnet lyste op i en mindre udgave midt i salen, og rummet var på bedste Western-vis bygget op med butikskulisser og andet bymiljø i Sonia Rykiels farver. Det var virkelig et overvældende show, og den svenske high street-gigant havde bestemt ikke sparret på noget.
Foto: AOP


Versace AW 1991
Supermodellen blev født med Versaces AW91-show. Da kollektionen var blevet fremvist – i sand Versace-stil i glade pangfarver – gik tidens absolut hotteste supermodeller Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell og Christy Turlington ned ad catwalken arm i arm, mens de sang med på George Michaels hit ’Freedom! ’90’ – på sammen måde, som de havde optrådt i musikvideoen til hittet.
Foto: AOP


Vivienne Westwood AW 1993
Enhver kvinde ved, at det ikke altid er en dans på roser at spadsere i høje hæle. Det erfarede supermodellen Naomi Campbell i hvert fald, da hun i 1993 gik den britiske punkdesigner Vivienne Westwoods AW93-show i et par tårnhøje stiletter. I hvert fald endte hun på røven i et stort smil, og billederne er siden blevet et ikoniske stykke modehistorie, ligesom skoene har været udstillet på flere museer.
Foto: AOP


Zac Posen AW 2016
Mangfoldigheden havde et godt år i 2016, og det kunne ses på modebilledet, hvor modellerne i højere og højere grad begyndte at afspejle folket på gaden. Det var en udfordring af det klassiske unge, hvide, høje og slanke skønhedsideal. En af de designere, der gik forrest, var amerikanske Zac Posen, der primært havde booket sorte modeller. Det vakte en del opsigt i modebilledet, og signalet var klart: Verden er ikke kun hvid, og det må modelcastet afspejle.
Foto: AOP






LÆS OGSÅ: Derfor skal du holde øje med Danmarks nye designtalent Nynne