MODEUGERNE

Hijabber, niqabber og abayer - der er dydighedsmodeuge i London

Hijabber, niqabber og abayaer er ved at vinde indpas på den internationale modescene, hvor blandt andet Nike og Dolce Gabbana slås om de muslimske kvinders pengepung. Lige nu er Europas største dydighedsmodeuge i gang i London, og den danske designer Helen Latifi er på showkalenderen. IN tog en snak med hende.

Europas største dydighedsmodeuge løber lige nu af stablen i den britiske hovedstad London. Dydighedsmode, tænker du, hvad i alverden er det? Ifølge ordbogen er det mode, ”som lever op til omverdenens moralske normer,” og det beskriver det faktisk helt præcis.

I den vestlige verden har vi traditionelt ikke moralske normer, når det gælder påklædning, men det har den muslimske verden. London Modest Fashion Week henvender sig dermed til det muslimske segment, og det er big business. På verdensplan regner man med, at der er omkring 800 millioner muslimske kvinder, der i 2013 brugte 1.848 milliarder kroner på mode. Det tal forventes at vokse til 3.391 milliarder kroner, når kalenderen siger 2019. Det skriver Quartz.

LÆS OGSÅ: MODE | Dolce & Gabbana designer hijabber og abayas

En af dem, der skal vise deres kollektion ved dydighedsmodeugen i London er danske Helen Latifi. Hun har for nylig grundlagt et modehus i eget navn, der beskæftiger sig med dydig mode. IN tog en snak med hende lige før dydighedsmodeugen.

Hvad betyder det for dig at være på showkalenderen?

- Jeg glæder mig mest til at min kollektion lanceret globalt, og jeg glæder mig samtidig til at vise den skandinavisk stil med rene farver og lækre kvaliteter med en strejf af simplicitet, siger Helen Latifi til IN. Hun fortsætter:

Helen Latifis SS17-kollektion. Hun er den eneste skandinaviske designer ved Londons Modest Fashion Week. Foto: PR

- Samtidig glæder jeg mig også til at networke med de store aktører inden for modeindustrien og hilse på andre designere, der arbejder med dydighedsmode, siger hun.

Hvorfor så du et behov i markedet for dit modehus?

- Jeg begyndte at lave hovedbeklædning, fordi der manglede funktionalitet i de eksisterende på markedet, som enten bare er sjaler eller firkantet stof. Derudover manglede der moderigtige hovedbeklædninger. Samtidig ville jeg designe styles med høj og lækker kvalitet, da de eksisterende på markedet ofte er af nylon og dermed ikke åndbart, siger Helen Latifi til IN.

Hvordan vil du beskrive din designstil?

- Min designs er kendetegnet ved, at du ikke skal bruge flere minutter på at binde dem. Det skal være hurtigt, funktionelt og af luksuskvalitet. Jeg har hentet inspiration fra Mellemøsten og mikset det med 30’erne og Karen Blixens stil, og designet er lavet til at kunne bruges i en moderne tid, siger hun.

Men Helen Latifi er ikke den eneste, der er trådt ind i dydighedmoden. Dolce & Gabbana lancerede til forår/sommer-kollektionen 2016 en hel kollektion af hijabber og abayaer, ligesom Tommy Hilfiger og Oscar de la Renta også har arbejdet med mode stilet direkte de muslimske forbrugere.

Dolce & Gabbanas hijab-design fra SS16 til venstre og Nikes nye dydighedssportstøj til højre. Foto: PR

Under efterårets modeuge i New York, hvor forår/sommer-kollektionen, der er i butikkerne lige nu, blev vist, var der for første gang hijabber og abayaer på catwalken hos designeren Anniesa Hasibuanm, og den amerikanske Nike er også begyndt at lave dydigt sportstøj til det muslimske marked. En linje, sportsgiganten lancerede tidligere i år.

Vogue har netop udgivet sin første Arabiske udgave, hvor den amerikanske (og muslimske) supermodel Gigi Hadid prydede på forsiden på dydig vis, og forsiden vakte stor opmærksomhed og høstede ros fra modeeksperter verden over.

Især hijabben ses særligt i den vestliges verden som et kvindeundertrykkende symbol, men modens nye dydige sider kan ses som kvindefrigørende, fordi den netop giver kvinderne en mulighed for at udtrykke sig selv inden for religionens traditioner.

Den amerikanske (og muslimske) supermodel Gigi Hadid prydede Vogues første arabiske udgave. Foto: PR

LÆS OGSÅ: TREND | Du skal mikse dine øreringe, ikke matche

Læs mere om: