MODEUGERNE

MIN MODEUGE: Q&A med modejournalist Sarah Skarum

Modeugen lurer om hjørnet og den danske modebranche gør sig klar til en travl og festlig uge. IN har spurgt en række af branchens kvinder om hvordan deres uge kommer til at forløbe.

I anledning af modeugen, der starter på den anden side af weekenden, har IN spurgt en række danske kvinder, som alle beskæftiger sig med mode - og derfor får rigeligt at se til i den næste uges tid, om hvordan deres modeuge ser ud.

Her fortæller Sarah Skarum, mode- og livstilsjournalist på Berlingske, hvordan hendes modeuge kommer til at forløbe:

En typisk dag under modeugen?

Morgenmad hjemme, ret meget kaffe. Til det første show, løbe ud, finde fotografen, transport, ind til næste show. Forhåbentligt er der ti minutter før det går i gang, så jeg kan skrive min anmeldelse af det, jeg lige har set. Finde blok og papir frem til noter. Næste show. Ud til fotografens bil. Sådan går det hele dagen. Super glamourøst. Eller noget. Hvis jeg har en pause, prioriterer jeg opladning af computer og telefon, mad og vand. Shawarma House på Strøget, tæt ved Rådhuset, har reddet mig mange gange. Tyggegummi bagefter før man kindkysser. Hjem når shows er færdige, skrive ting færdige, aflevere. Det foregår i så blødt tøj som overhovedet muligt og gerne mens jeg drikker kop te. I år er den hårdeste dag torsdag, så torsdag aften tror jeg, at jeg skal have en kold øl, før jeg sover. Og fredag morgen skal jeg supplere kaffen med alle de opstrammende hudplejeprodukter jeg har og så meget concealer, at man kunne kalke Roskilde Domkirke med det. Chris Pedersen fra Cover introducerede mig en gang for en varmende maske, som Bodyshop har, som sætter blodomløbet i gang, og snyder en lidt mindre træt, hvis man bruger den. Det gør jeg fredag.

Hvad ser du mest frem til ved denne modeuge i Kbh?

Jeg er spændt på mange af de gamle. På Day Birger et Mikkelsen, der er tilbage efter lang showpause, på Bruuns Bazaar, hvor Lene Borggaard er tilbage, på Munthe, der har smidt Simonsen væk og strammet op på designet. På hvad Birger Christensen viser. Jeg glæder mig også til Kopenhagen Fur, til Anne Sofie Madsen, til den Vibskov, den begavede tosse, jamen til det hele. Modeugen er jo hver gang et nyt kapitel i en historie, vi følger over mange år, og det er altid interessant at se hvad der sker. Nårh jo. Jeg glæder mig også til sige farvel til Malene Birger, der vil sidde på front row til det sidste show, hun har været med til at lave. Det bliver fannerme mærkeligt, at hun glider ud af modeugen. Men jeg håber, det betyder, hun får tid til at indrette et hotel. Det ville hun være genial til. Jeg glæder mig faktisk bare til at komme i gang. Og så til at komme godt igennem.

Et godt tip på farten?

Oplader til telefonen. En iPhone dør latterligt hurtigt. Sådan nogle amerikanske øjendråber, der fjerner det røde i øjnene. De er måske ikke super sunde og helseagtige, men man ser lidt mere frisk ud. Lidt pudder eller foundation, en læbepomade og en rød læbestift, så man ligner en, der er klar til alting, selvom man er grydeklar. Flade sko til at gå hjem i, et nummer til taxacentralen udenom køen og allermest at huske, at det er tre små dage to gange om året, og at det nok er hårdt arbejde, men også en enestående chance for at møde og tale med kolleger, bekendte og venner. - Husk mig lige på det fredag morgen.

Hvad kan dansk mode som de andre ikke kan?

Den tager udgangspunkt i det liv, de liv, vi lever her, hvilket gør den interessant for os der bor her, tror jeg. Den rammer os på en anden måde end f.eks. svensk mode kan gøre. Måske er det også derfor den kan irritere os så frygteligt. Den spejler os måske for meget nogle gange i stedet for at tilbyde os en drøm om at blive noget andet?