MODEUGERNE

MODEUGE 2017 | 5 bemærkelsesværdige øjeblikke fra den københavnske modeuge

Copenhagen Fashion Week er forbi, men tøjet, stemningen og øjeblikkende lever videre. Særligt fem øjeblikke var dog ekstra bemærkelsesværdige.

Den danske modeuge, Copenhagen Fashion Week, er netop overstået. En masse fantastisk mode gik ned ad catwalken, men designerne har altid mere at sige, end blot at vise tøj, sko og tasker. Her er de fem mest bemærkelsesværdige øjeblikke fra den københavnske modeuge, du skal kende til.

DIVERSITETEN VINDER

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

Modehusene har i en periode castet en mere og mere mangfoldig modelskare, når de har holdt show, men den danske modescene har holdt lidt igen med at bruge de tykke, lave, drengede og mørke modeller.

Freya Dalsjø er dog en undtagelse. Da hun viste sin AW17-kollektion på det eksklusive Hotel D’Angleterre var det nemlig høje og lave, ældre og unge, der var at spore på catwalken, og etniciteten hos modellerne var heller ikke kun lys skandinaver. Et kærkommen tiltag.

Hun var ikke den eneste dog. Oh! By Kopenhagen Fur havde valgt at bruge dansere som modeller, mens By Malene Birger og Ganni havde flere ikke-skandinavisk udseende modeller til at gå for sig, og Mark Kenly Domino Tan brugte igen herremodeller til at vise sin kvindekollektion frem.

LÆS OGSÅ: Derfor er skønhedsidealet på tilbagetog

PUSSY GRABS BACK

I det IN, der er på gaden nu, er der fokus på, hvordan moden blander sig i det politiske. Der har nemlig – i kølvandet på den politiske højredrejning, Brexit og Donald Trump – været en stigende tendens til, at designerne gerne vil blande sig. Enten med deres mode eller mere direkte.

Og det skete også under den danske modeuge. Blandt andet hos Munthe, der serverede små chokolader med teksten ’Pussy Grabs Back’ – en klar hilsen til den amerikanske præsident, og et budskab Naja Munthe selv havde klædt sig i som tryk på en T-shirt.

Stærkest ramte fuckfingeren til den amerikanske præsident hos Lala Berlin, hvor den irakisk-fødte chefdesigner holdt et skilt op efter showet med teksten ’I’m an immigrant’.

MASSER AF DEBUTANTER

Foto: Andreas Houmann

Det var ikke debutanter, den danske modeuge manglede. Tværtimod. Copenhagen Fashion Weeks program bestod af rigtig mange interessante newcomers.

Mest ventet var Cecilie Bahnsen, der sidste år vandt Dansk Design Talent Magasin Prisen på 500.000 kr. til et show, men også streetwear-brandet Muf10; herrebrandet Martin Asbjørn, der også viste kvindetøj denne gang; og pelsaccessoriesbrandet Oh! By Kopenhagen Fur var nye på showkalenderen; ligesom rapper-favoritten Astrid Andersen viste sin første kvindekollektion.

Se her, da IN mødte Cecilie Bahnsen lige efter showet

SKATEBOARD THAT RUNWAY

Da Munthe vendte tilbage på showkalendere for første gang i flere år, skulle det selvfølgelig ske med et brag. Chefdesigner Naja Munthe havde derfor inviteret modebranchen til Copenhagen Skate Park, og det var (muligvis) det show med allerflest tilskuere.

Og det med, at det skulle ske med et brag, gjorde det virkelig også - måske især for IN. For pludseligt blev catwalken fyldt med en masse teenagedrenge, der stod på skateboard – en af dem lige ind i INs kamarastativ midt i en livestream til Facebook. Bum, så var vi i gang!

Se Munthes show HER, hvor INs kamerastativ bliver ramt af en skater

IVAN GRUNDAHL FIK STÅENDE BIFALD

Foto: Bjorn Iooss/trunkarchive.com, The Coveteur/trunkarchive.com, Getty Images og AOP

Sidste år sagde vi pludseligt farvel til den danske mesterdesigner Ivan Grundahl, da han døde 65 år gammel. Kunne modehuset leve videre uden ham ved roret, hviskede man rundt om i modebranchen? Svaret lød rungende klart under den netop overståede modeuge: JA, det kan det så absolut godt.

Da modellerne gik deres sidste runde rejste den samlede danske- og internationale modebranche sig op i et stående bifald. Et rørende øjeblik, og en fuldt fortjent applaus til den nye mand i chefdesigner-stolen, Roy Krejberg. Han holdt stærkt fast i Ivan Grundahls dna, men showet viste nye sider for et af de ældste danske modehuse, og generationsskiftet internt kommer helt garanteret også til at leve eksternt, for kollektionen henvendte sig i højere grad end tidligere til den yngre forbrugere, og det klædte Ivan Grundahl.

Så, unge kvinder: besøg Ivan Grundahl-butikkerne til efteråret. I vil ikke fortryde det!

LÆS OGSÅ: IN fik det allersidste interview med Ivan Grundahl – læs det her

Læs mere om: