MODE

Mød designduoen Diffus: Intelligente og poetiske tekstiler

Tekstiler med flere funktioner er fremtiden hos den danske designerduo Diffus, der står bag The Climate Dress, hvis iøjnefaldende broderier består af over 100 små LED-lamper, der med en CO2-sensor og en mikroprocessor aflæser CO2-niveauet omkring kjolen.

Hvordan fik I ideen til The Climate Dress?

Den fik vi, da en af verdens førende virksomheder inden for broderi kontaktede os, fordi vi tidligere havde eksperimenteret med elektrisk ledende tekstiler, tråde og lys. De ville gerne gentænke broderi og undersøge muligheden for at arbejde med elektrisk ledende broderi, hvilket vi kunne hjælpe med. Samtidig indgik vi et samarbejde med Alexandra Instituttet, der hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi, og det åbnede døren for at få kjolen udstillet på COP15-klimatopmødet i 2009. Med kjolen kunne vi både undersøge mulighederne inden for intelligente tekstiler og sætte et poetisk fokus på klimaproblematikken uden at have løftede pegefingre.

Hvad har I fået ud af at designe den?

Vi har vist, at dekoration også kan have en funktion, da klimakjolens broderier fører både strøm og data med sig. Efterfølgende lavede vi også en solcelletaske, hvor solcellerne var pailletter. I en verden, hvor tekstil- og modeindustrien er en af de mest forurenende, forsøger vi at arbejde med tekstiler og produkter, der holder længere og får flere funktioner. Vores arbejde er i høj grad forskningsbaseret, og derfor har vi efter klimakjolen deltaget i flere EU-støttede projekter, der har nye materialer som omdrejningspunkt med fokus på, hvordan vi kan skabe bedre produkter med et lavere CO2-aftryk.

LÆS OGSÅ: Fashion Summit | Bæreddygtige brands 

Hvad kan klimakjolen bruges til?

Klimakjolen har selvfølgelig ikke en direkte anvendelighed, men den har alligevel sin berettigelse, fordi den har bidraget til historiefortællingen om klimaet og vores afhængighed af vores omgivelser, de teknologiske landvindinger, som den repræsenterer, og den succes, som man kan få ud af tværfaglige samarbejder. Og så er den et symbol på, at godt design, æstetik og kunstnerisk tilgang også er vigtigt, når det handler om at udvikle ny teknologi.

Til billede: The Climate Dress er skabt af arkitekt Michel Guglielmi og kunsthistoriker Hanne-Louise Johannesen, der udgør designerduoen Diffus. 

Til billede: The Climate Dress er skabt af arkitekt Michel Guglielmi og kunsthistoriker Hanne-Louise Johannesen, der udgør designerduoen Diffus.

 

Kommer vi til at se mere klimavenligt tøj fra jeres hånd?

Ja. Vi har indgået forskellige samarbejder, hvor vi arbejder med smarte tekstiler og andre smarte materialer som kan bruges til beklædning, i boligtekstiler og i interiørdesign. Vi samarbejder med et universitet i Tyskland om printede mønstre på tekstiler, der fungerer som batterier og solceller, samtidig med at de ser godt ud. Det er langtidsholdbare alternativer til de mange teknologiske ‘brug og smid’-væk-produkter.

Hvad har I i støbeskeen?

Lige nu er vi i gang med at etablere et laboratorium for teknologi, mode og innovation på et kinesisk universitet, hvor bæredygtighed bliver en af hjørnestenene. Kina har fra øverste led sat klimaet og bæredygtighed på dagsordenen, og i den sammenhæng er vi inviteret til at samarbejde. Nu har vi bare brug for danske virksomheder, som vil løfte opgaven sammen med os.

LÆS OGSÅ: Dansk brand kan blive det mest bæredygtige i verden 

Hvem ser I op til?

Ingeniøren, opfinderen og investoren Elon Musk, der er administrerende direktør og produktarkitekt i Tesla Motors, og som har gjort det til sin mission at skabe bæredygtige løsninger uden at gå på kompromis med design og kvalitet. Og virksomheden Mobike, der har revolutioneret transportsektoren i Kina, og som er på vej til at gøre det i resten af verden med deres uhyre effektive system af smarte delecykler med en chip, der er solcelledrevet. Gennem chippen kan man betale for cyklen, låse den op, få point hvis man sætter den rigtigt på plads, lokalisere den gennem gps og få en status på dens tilstand.