SHOPPING

Kom tæt på de nye frakker fra Oh! by Kopenhagen Fur

En pels skal ikke være forbeholdt fine, rige damer – den skal være hverdagstøj for alle. Det synes Oh! by Kopenhagen Fur, som har skabt en kollektion af frakker og jakker med pelsbesætning. Se den nye kollektion her, og kom med bag produktionen.

Den 21. september kan du pre-order Oh! by Kopenhagen Furs nye frakke-kollektion. IN har været med i Istanbul for at se nærmere på produktionen, og nederst i galleriet kan du se (og pre-order) de flotte frakker i kollektionen.

I 2015 eksporterede Danmark pels for godt 6,3 milliarder kroner, og Kopenhagen Fur står solidt plantet på den internationale scene som en garant for kvalitetsskind af højeste standard. Alligevel er det i Danmark oftest sådan, at pels betragtes som en smule gammeldags. For hvor købestærke kinesere har kastet sig over det eksklusive materiale, er der stadig mange herhjemme, der skal have trukket pelsen ud af mormors klædeskab og ind i nutiden. Og det er derfor, vi er her.
For pelsindustrien har nogle gange været ‘en anelse forældet’, som Rebecca Munk Holst lakonisk forklarer. Hun står i spidsen for Oh! by Kopenhagen Fur –den officielle titel er ‘head of’ – som Kopenhagen Furs eksperimenterende og yngre datterselskab og brand kaldes, og det er hendes job at gøre pels mere sexet, men i den grad også mere hverdagsbetonet.
– Typisk har man forbundet pels med en klassisk mink-kåbe. Men vi mener, at alle bør have råd til at eje et pelsprodukt – også en jakke med pels, siger hun.
Derfor står hun bag mærkets nyeste satsning: En række forårsjakker, tasker og accessories, der forener pels med andre mere hverdagsorienterede materialer og skal vise et nyt designudtryk. Tøj med pels, javist, men som du kan hoppe på cyklen og hente ungerne i. Den røde frakke med påsatte lyserøde ærmer i mink er tættere på skandinavisk hverdag end Zsa Zsa Gabor-glamour med cigaretrør og limousine.

LÆS OGSÅ: Se samarbejdet mellem Oh! by Kopenhagen Fur og H2O

På besøg i Istanbul
Over to dage i Istanbul følger vi pelsspecialist Lone Olsen, der har arbejdet med pels ‘for evigt,’ som hun grinende siger. De indledende prototyper skal laves, så designet kan godkendes hjemme i København og sættes i produktion – men det er ikke helt så ligetil. For pels er et levende – og temmelig dyrt – materiale, og i modsætning til denim, polyester eller nylon kan man ikke bare manipulere det og gøre med det, som man vil. Pels kræver respekt. Og tid. Masser af tid.
– Pels har selvfølgelig også sine begrænsninger, idet alle skind er unikke og udarter sig forskelligt. En af vores udfordringer er også, at pels er et meget kostbart materiale, så vi kan ikke bruge uanede mængder af det. Vi skal sikre, at vi skaber tilgængelige hverdagsprodukter til gode priser. Derfor er vores pelsberegninger og buntmagernes teknikker uundværlige i vores design, fortæller Rebecca Munk Holst.
Derfor er kollektionen udviklet, så pelsen ikke er altoverskyggende. Frakkerne har påsatte pelsmanchetter eller pelskant forneden. Taskerne er udsmykket med pels på forsiden, så det ikke tager overhånd og bliver for dyrt, eksklusivt eller gammeldags.

Foto: Eda Kocaturk

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Frem og tilbage, frem og tilbage
Vi bevæger os på skift mellem arbejdsstationer og etager på fabrikken, der har godt 700 ansatte, som også producerer tøj under eget tyrkisk brand samt for otte andre luksusmodehuse. De garvede skind skal svækkes, som det hedder i fagtermer. De skal gøres våde, hvorefter man strækker dem. Det øger skindets areal og gør det nemmere at arbejde med, men det er en minutiøs balance. For meget stræk, og det går ud over kvaliteten. Underpelsen skal børstes op på en særlig måde med damp, mønstrene tegnes op på stoffet, alting klippes ud i det beige prøvemateriale, stout.
Det sys op, så man kan se førsteudgaven af det kommende design, der skal ramme butikkerne godt et halvt år senere. Der kommenteres, ringes hjem til Danmark, laves om. Syninger tjekkes, ændres igen. En gallonering, som det hedder, når man syer tynde læderstykker ind mellem pelsen for at give den mere luft og gøre den lettere i udtrykket, skal ændres. Pelskanterne på en frakkes ærme skal ændres. Pels er højest på det midterste stykke af skindet, lige over ryggen på dyret, og derfor syer man altid fx ærmer sammen af to separate skind: de høje stykker syes sammen for sig og de lave sammen for sig, så der ikke pludselig er markant forskel i pelsens længde på én og samme jakke.
– Da jeg startede i Oh! by Kopenhagen Fur, fik jeg et chok, da jeg fandt ud af, hvilken tålmodighed og forståelse for materialet det kræver at arbejde med pels som materiale. Det er så langtfra et almindeligt metervarestof, som noget kan blive, forklarer Rebecca Munk Holst.
– Det er en af grundene til, at jeg finder arbejdet med pels så fascinerende. Jeg lærer stadig nye teknikker og får ny forståelse for materialet hver eneste dag, siger hun.

Det gode håndværk
Vi har arbejdet mest på tweedfrakken med ærmer i grøn mink, et bredt bånd med den tykke og luftige finnraccoon nederst og et smukt broderi af Sarah Becker. En time inden afgang mod København ser vi den endelige prøve – men noget er forkert med længden. Jeg får stress. Lone Olsen tager det med ophøjet ro. For sådan er det at arbejde med tøj. Herhjemme hører vi oftest kun om tøjproduktion i forbindelse med menneskelige eller miljømæssige skandaler – hvilket vi selvfølgelig også bør. Men vi har stort set ingen produktion tilbage herhjemme, og meget af håndværket er glemt. Men tøj er ikke en fuldautomatisk proces – det er en ganske levende en. Derfor tilretter man igen og igen og igen. Og igen.
Og netop der ser man måske især pelsens potentiale i disse tider: Som et eksklusivt materiale, der igen kan lære os at sætte pris på håndværket, på teknikkerne, på øjet for detaljer. Fordi de ting er helt afgørende, når man arbejder med pels – også selv om pelsen skal være til hverdag.

I galleriet herunder kan du pre-order de flotte frakker: 

Oh! by Kopenhagen Fur - Coat Collection

Læs mere om: