SHOPPING

LOEWE: Lædertasker i luksusklassen

Det er få luksusmærker, der kan prale af en historie, der rækker 170 år tilbage i tiden og stadig holder dens takt. Men det kan det spanske modehus Loewe, der i øjeblikket oplever stor revival og netop har åbnet butik i København. Vi tog til Loewes hovedsæde i Madrid og dykkede ned i arkivet og produktionen, der begge dele er grundlag for den succes, firmaet har i dag.

Loewe - fantastiske tasker

Loewe - historien

Loewe startede som en sammenslutning af kunsthåndværkere med speciale i læder tilbage i 1846 og fik i 1872 sit navn efter den tyske entreprenør Enrique Loewe Roessberg, der konstituerede Loewe i luksuskategorien. I de mange første år var produktionen foranlediget af kundernes ønsker og behov, sådan som man også så det hos blandt andet Louis Vuitton. Tasker og rejsekasser blev primært produceret til at transportere ofte særlige ting som rejsestrygejern, sytøj og doktorgrej, men der blev også designet og produceret interiør til kontorer og hoteller, herunder Ritz Hotel i New York i 1910. Alt blev skabt af en enkelt håndværker, der fulgte produktet fra start til slut og noterede i en stor bog med sirlig håndskrift. Derfor er intet af den tidlige historie gået tabt. 

I 1905 var Loewe blevet leverandør til det kongelige spanske hof og i løbet af 1950’erne og 1960’erne vandt huset stadig større indpas på det spanske marked. Tiden var til, at kvinder af typen, der gik hjemme og havde råd til at købe tasker, havde mange forskellige af slagsen til at bære sig gennem dagen, og i 1965 lancerede Loewe sin første ready-to-wear-kollektion, der matchede taskerne og hyrede et skiftende dream team af designere, som talte navne som Karl Lagerfeldt og Giorgio Armani. På det lille, interne arkivmuseum hænger rækker af de tidlige styles, hvor flere sagtens ville kunne bruges i dag, fordi stilen, håndværket og materialerne er så gennemført lækre. 

Her hænger også nogle af de første silketørklæder fra 1970’erne, der alle er trykt i op til 15 lag med uhyre præcision og er inspireret af typisk spansk keramik samt grafiske linjer og nationale kunstnere som Goya og Velasquez. 

LÆS OGSÅ: Fantastisk kollektion fra Philosophy

I 1970’erne ansatte Loewe arkitekten Vicente Vela, der omfavnede tidens nye kvindeideal, der havde arbejde og var fri af de gamle kvindestereotyper. Han stod også bag det anagram af to sammenflettede L’er, som har været præget i taskerne siden og nye og strammere grafiske linjer i designet. Samtidig implementerede han også kanvas i kollektionen og de nye bløde tasker, der passede tidsånden. Kanvas­kollek­tionen var ekstremt succesfuld og bestod af over 700 dele, der markerede Velas revitalisering af brandet og betød, at modehuset for alvor ekspanderede og etablerede kontorer og forretninger over hele verden, blandt andet i Japan, der havde øje for Loewes håndværk, kvalitet og stærke designs, og hvor det nye letgenkendelige logo var særlig nyttigt i brandingstrategien. 

Code of Conduct 

Siden 70’erne har produktionshallerne ligget en lille halv times kørsel uden for Madrid. Ikke i noget fancy område, og det eneste, der adskiller Loewes bygninger fra de andre, gråtonede fabriksbygninger, er de tungt facetterede glasdøre. Det er her, de hele læderstykker gennem­går deres nøje udvælgelse og bliver til tasker efter flere led af kvalitetssikring og mange fagmænds skarpe blik og sans for detalje. Det er også her, at det fysis­ke arkiv gemmer sig og rummer over 5.000 tasker fra hele brandets periode. Og selv det allerældste eksemplar vidner om akkuratesse og finesse i særlig klasse. Rækkevis af fint indpakkede og nummererede tasker på reoler, der strækker sig flere meter op i vejret og fortsætter i endnu længere baner, foruden skabene, hvor tasker står side om side og rummer hver deres nu hengemte historie af indhold og aftryk fra den kvinde, der har båret den. Taskerne bliver opkøbt på blandt andet Ebay, og de bedste og mest særegne eksemplarer fra kollektionerne bliver gemt af Flor, der har arbejdet for Loewe i en menneskealder og i dag er ansvarlig for arkivet og det lille museum, der viser highlights i brandets historie. 

Ud over at rumme arkiv og produktion er det også her, at alt læder og skind bliver undersøgt. Det er her, man udvikler på nye overflader og strukturer, her man inspirerer designerne med deres store skind- og læder­bibliotek, hvor der gemmer sig alt fra vilde, nærmest plastiklignende overflader, eksotiske dyr og bløde, naturlige skind. Alt er testet i holdbarhed, vandtæthed og finish, så det endelige produkt kan holde den kvalitet, som mærket lover. Hvilket også er krævet med tasker, der ligger fra 10.000 kr. og opefter. Loewe bruger udelukkende skind fra fødevareindustrien primært fra europæiske farme, hvor forholdene kan kontrolleres, men også på eksotiske dyr som slange og krokodille er forholdene strengt kontrollerede. 

Her udvælges kun det allerbedste skind – det uden skrammer, sår eller andet, der skal maskeres. På den måde kan man bevare skindets naturlighed, for ligesom man kan lægge makeup på en arret eller uren hud for at få den til at syne pænere, overfladebehandler man ofte skind af ringere kvalitet, så det fremstår glat. Men gør man det, mister man også skindets bløde naturlighed og evne til at ældes med ynde. Da vi mærker på noget af læderet, er det blødt som stof og bruges da også i tøjkollektionerne. 

LÆS OGSÅ: Sundt brød uden mel

Det er også i produktionshallerne, at man tester ideer af og finder ud af, om der er særlige håndværkere, der kan løse bestemte problemstillinger med forskellige teknikker. Loewe er meget optaget af at bevare særlige spanske læderhåndarbejdsteknikker og henter folk ind fra hele Spanien, der kan et særligt håndværk. De har etableret en arbejdsgruppe af yngre og ældre håndværkere, der kan uddanne hinanden, som da de ville kreere et design med en særligt flettet hank og fandt en enkelt mand, der kunne den helt specielle teknik. Men manden kunne, rimeligt nok, kun producere én taske om dagen, hvilket ikke var tilstrækkeligt, da ordren var på 300 eksemplarer. Derfor blev han lærer for en gruppe yngre håndværkere, der derved kunne videreføre en spansk håndværksarv – noget, der har stor betydning for Loewe, der tydeligt mærker en stigende interesse i håndværksfag hos de unge.

En samlet historie

Løber man de mange, mange arkiver igennem, er det tydeligt at se, hvordan Loewe har udviklet sig gennem årene, og ligeså tydeligt fremstår det, hvordan den kreative chef Jonathan W. Anderson har samlet Loewes historie i sin retænkning af mærket. Flere af hans designs er nutidige fortolkninger af ældre taskemodeller, både de stramme grafiske designs og de bløde ruskindstasker fra 1970’erne. Især de, for Loewe, ikononiske tasker  Amazona og Flamenco har han pustet nyt liv i, men hans nydesignede taske, The Puzzle, er kronen på værket i hans relancering. Tasken er en slags origamitaske, der er er inspireret af ideen om, at man må dekonstruere for at kunne genopbygge. Dens komplekse kasseform er sammensat af geometriske stykker, der er limet sammen, så tasken er foldbar, til den er flad. Brudstykkerne udgør tilsammen en strukturel form, der alligevel fremstår blød og fremhæver læderets naturlige kvaliteter. Om tasken siger Jonathan: 

– Jeg satte mig for at finde en ny måde at konstruere en taske på ved grundlæggende at stille spørgsmålstegn ved dens struktur. Det handlede om at dekonstruere en konventionel taske til at skabe en flad genstand med en tredimensional funktion. 

Kombinationen af historik og innovation tegner godt for Loewe. Og Danmark har fået en ny, gammel klassisker på banen. 

I Danmark forhandles LOEWE i Illum, og online kan deres tasker fx købes hos Net-a-porter, MyTheresa eller Selfridges

 
Læs mere om: