STILIKONER

10 transkønnede modeller, som er med til at forandre modeindustrien

Modeindustrien er under konstant udvikling, og selvom der stadig er noget vej endnu, så glæder vi os over at se positive fremskridt mod en mere omfavnende og inkluderende branche. Se 10 transkønnede modeller, som tager modeverdenen med storm!

TRANSKØNNEDE MODELLER I MODEINDUSTRIEN
Modeindustrien ser meget anderledes ud, end den gjorde for 60 år siden, hvor transkønnede April Ashley blev populær og sucessfuld model - alt imens hun holdte på en hemmelighed.
 
Helt tilbage fra 1960'erne har der gået mange transkønnede modeller på catwalken, som er blevet nødsaget til at holde deres transition hemmelig for at blive hyret. Tidligere har flere modeller inklusiv April Ashley oplevet at blive afsløret af venner eller bekendte og derefter fuldstændig udstødt af modebranchen på trods af deres tidligere sucess. 
 
 
EN BRANCHE UNDER FORANDRING
Men i dag begynder branchen heldigvis langsomt at vise mere og mere diversitet - også når det kommer til kønsidentitet. Nu søger flere og flere store og inflydelsesrige brands aktivt transkønnede modeller, som åbent og stolt står ved deres transition.
 
 
År 2019 blev året hvor nogle af modeverdenens storfavoritter som Chanel og Victoria's Secret udnævnte transkønnede modeller, som nogle af deres største ansigter uadtil.
 
Et betydningsfuldt og vigtig skridt for de store brands - men en endnu større sejr for modellerne, som hver især har kæmpet deres egen kamp for at nå frem i modeindustrien - og nu kæmper den for alle andre.
 
 
10 TRANSKØNNEDE MODELLER - SOM TAGER MODEVERDENEN MED STORM!
 
Herunder kan du læse om 10 transkønnede modeller, som har været med til at ændre modehistorien og fortsat tager modeverdenen med storm!
 
THEODORA 'TEDDY' QUINLIVAN
Den amerikanske model, som går under navnet Teddy, blev opdaget af Louis Vuittons kreative direktør, Nicholas Ghesquière tilbage i 2015. Men først i september 2017 trådte den allerede anerkendte og succesfyldte model frem som transkønnet - hvor hun efter sin annoncering blev hædret online af Ghesquière og andre store spillere indenfor modeverdenen, som eksempelvis Marc Jacobs. Hun har siden da fortsat sin bragende succes og gået for utallige store designere som Dior, Gucci, Louis Vuitton, Jeremy Scott og Saint Laurent. I august 2019 blev Teddy den første model, som er trådt frem som transkønnet, der blev hyret af Chanel som ansigt for Chanel Beauty. Et banebrydende skridt for den unge model - men også for det ikoniske mode- og skønhedsbrand.
 
DARA ALLEN
Filippinske Dara Allen begyndte sin karriere i modeverdenen som studerende modejournalist. Men efter hun gjorde sin debut på catwalken som usigneret model for Marc Jacobs i 2017, blev hun hurtigt kendt i modeverdenen som et ansigt udadtil. Siden da er hun set i kampagner for Miu Miu, Helmut Lang og Alexander McQueen.
 
LEA T
Den brazilianske model Leandra Medeiros Cerezo går i modebranchen under navnet Lea T. Hendes alias opstod, efter at hun i 2010 blev opdaget af Givenchys tidligere kreative direktør, Riccardo Tisci, og blev hans muse. T'et står altså for 'Tisci'. Her blev hun modehusets første model, som åbent stod frem som transkønnet. I 2011 var hun på forsiden af det halvårlige britiske magasin Love sammen med Kate Moss. På billedet ses den på daværende tidspunkt nyopdagede model og den verdenskendte 90'er-model i et hedt kys. Forståeligt nok var det en forside, der trak en masse opmærksomhed - så Lea T blev hurtigt et velkendt ansigt i modeindustrien. Hun har siden været på forsiden af mange store modemagasiner - blandt andet det brasilianske ELLE, Vogue Paris og Marie Claire Mexico. I 2019 blev Lea genforenet med Riccardo Tisci i en kampagne for Burberry, hvor den italienske designer i 2018 blev udpeget kreativ direktør.
 
VALENTINA SAMPAIO
Endnu en brasiliansk skønhed, som med sin forholdsvis korte modelkarriere allerede har haft stor indflydelse på vej mod en mere inkluderende medie- og modeindustri. Tilbage i 2014 blev Valentina fyret fra sit første modeljob for et ukendt tøjmærke på grund af sin transkønnede identitet. Men den hårde start i branchen slog ikke den 23-årige model ud, og hun har siden da haft kæmpe succes. I 2017 blev hun den første transkønnede model på forsiden af Vogue Paris, og senere samme år indtog hun samme titel på coveret af både Vogue Brasilien og Vogue Tyskland. Hun har arbejdet sammen med velkendte brands som Marc Jacobs, Moschino, H&M og L'O'réal, og for at toppe det hele blev hun i 2019 Victoria's Secrets første transkønnede model!

LEYNA BLOOM

Leyna Bloom blev model, efter hun forlod sit prestigefyldte dansestudie, fordi de, trods hendes kvindelige krop, nægtede at lade hende danse som kvinde. Som en af de få åbent transkønnede modeller i industrien i 2017, blev hun lidt af en 'nyhed', da hun gik til New York Fashion Week. Herefter blev hun den første både transkønnede og farvede model til at pryde coveret af indisk Vogue samt til at gå til Paris Fashion Week i 2019.

LAITH ASHLEY

Laiths modelkarriere slog igennem, da han i 2014 gik viralt som model i en kampagne for Calvin Kleins undertøj. Herefter gik der ikke lang tid, før at den amerikanske model var at finde på catwalken til New York Fashion Week og stod model i kampagner for Diesel og Barneys. 

HUNTER SCAHFER

Inden amerikanske Hunter Schafer i 2019 blev castet til en af hovedrollerne i HBO-serien Euphoria, nåede hun på få år at skabe et ret imponerende CV indenfor modeverdenen. Hun startede sin modelkarriere i 2017 og har siden stået model for Miu Miu, Christian Dior, Calvin Klein, Helmut Lang, Vera Wang og mange andre modehuse. I Euphoria spiller Hunter den transkønnede kvinde Jules - hvor nogle af Hunters egne oplevelser som transkønnet kvinde også kommer til udtryk.

ANDREJA PEJIĆ

Den australske model Andreja Pejić er efterhånden et velkendt ansigt indenfor modeindustrien. Og selvom hun i 2011 blev kendt for sit androgyne look, hvor hun gik for både herre- og kvindekollektionerne hos modehuse som Jean-Paul Gaultier og Marc Jacobs, var hun ikke åben omkring sin transkønnet identitet før i 2013. Herefter har hun indtaget tronen for en hel del 'første' gange for transkønnede modeller. Herunder den første til at få en stor skønhedskontrakt og en lang række forsider for store modemagasiner.

NATHAN WESTLING

Nathan Westling startede sin modelkarriere på catwalken for Marc Jacobs i 2013 med et kvindeligt udseende, flere år før han i 2019 annoncerede, at han ville begynde sin transition. Han blev i sin tid kendt for sit røde hår, som blev farvet til en kampagne for Marc Jacobs. Efterfølgende gik den amerikanske model for næsten samtlige af modeverdenens største designere - heriblandt Fendi, Prada, Christian Dior, Vera Wang, Chanel, Versace, Louis Vuitton, Céline og mange flere! I 2018 tog modellen en pause fra sin karriere for at fokusere på sig selv, og det var i forbindelse med denne pause, at han senere annoncerede sin transition. Den 24-årige model er nu tilbage på catwalken, og han bærer stadig sit signatur røde hår med stil - bare i en lidt kortere version.

INDYA MOORE

Amerikanske Indya Moore startede sin modelkarriere allerede som 15-årig med shoots for modehuse som Christian Dior og Gucci. Sidenhen blev den 25-årige model den første transkønnede på forsiden af det amerikanske ELLE. Moore fokuserer nu mest på sin skuespillerkarriere, som udsprang af opmærksomheden der medfulgte det at være transkønnet model. 

Læs mere om: