STILIKONER

Her er de mest stilfulde præsidentfruer gennem tiden

I tidens løb har de amerikanske førstedamer vist spektakulære moderigtige øjeblikke. Fra Jackie Kennedys elegante pastelfarvede dragter til Melania Trumps ekstravagente kjoler. Men én førstedame tager dog førringen som den aller mest stilfulde.

Den 20. janauar 2021 blev Joe Biden den 46. præsident for De Forenede Stater. Hvor alles øjne måske burde været rettet mod præsidenten, var det hans kone Jill Biden, mere præcist hendes kjole, der vakte opsigt. Det er nemlig ikke så tilfældigt, hvad den kommende førstedame er iklædt på indvielsesdagen, da det sætter en politisk og moderigtig dagsorden for de næste fire år.

LÆS OGSÅ: De 10 mest indflydelsesrige stilikoner

Det amerikanske domæne ’OnBuy Clothes’ har efter indvielsesdagen afsløret, at der blandt historiens 15 førstedamer er særligt én, der skiller sig ud som den bedst klædte præsidentfrue. 

Når moden bliver gjort politisk

Det er den tidligere førstedame Michelle Obama, der ligger øverst på listen som bedst klædte præsidentfrue. Og det er der måske en helt særlig grund til. Hun brugte i sin tid som førstedame nemlig modens visuelle sprog til at blande sig politisk.

I en tidligere artikel fra IN forklarede modeekspert og rådgiver Dorrit Bøilerehauge, at Michelle Obama signalerede, at hun, i 2008 hvor finanskrisen udbrød, forstod de amerikanere, der befandt sig i middelklassen, da hun ikke selv gik i dyre mærker.

Samtidig viste Michelle Obama, at hun var diplomatisk. Dette var særligt tydeligt, da den italienske præsident og hans hustru besøgte Obama-parret på et officielt statsbesøg i 2016. Her bar Michelle Obama nemlig en kjole fra det italienske mærke Versace for at vise ydmyghed og engagement. Det samme gjorde hun i andre statslige sammenhænge, hvor hun ofte bar tøj, som designere fra de pågældende lande havde lavet. Hun anerkendte på den måde andre landes kultur ved at bære deres design.

Foto: MEGA

Michelle Obama brugte dog ikke blot moden diplomatisk. Hun var samtidig også bevidst om, at amerikansk mode også repræsenterer tusindvis af jobs, hvorfor hun agerede ”reklamesøjle” for de amerikanske designere. Og ikke nok med det, så genbrugte hun også ofte sine kjoler, sko og trøjer, hvor hun samtidig søgte at gå i billigere tøj fra f.eks. H&M. 

Den tidligere førstedame kan på den måde sættes i forbindelse med den tidligere britiske prinsesse Diana, da de både i modens- og politikens øjemed gjorde tingene på deres egen måde.

Hvem er ellers på listen

På en andenplads på listen over bedst klædte præsidentfruer ses Hillary Clinton, som i 2016, uden held, kæmpede for pladsen som USAs første kvindelige præsident. Det er dog ikke på grund af hendes nutidige stil, hun har fået tildelt andenpladsen. I 1993 bar hun nemlig en kjole designet af Sarah Phillips, som hurtigt skabte omtale grundet de mange detaljer og den stærke lilla farve.

Tredjepladsen går, som muligvis forventet, til Jackie Kennedy. Hun var 1960’ernes helt store modeikon, selvom hendes elegante garderobe aldrig forsøgte at imponere eller tiltrække opmærksomed. Heller ikke hendes indsættelsesceremonikjole bar præg af ønsket om opmærksomhed: en hvid ærmeløs silkechiffon-kjole med en stropløs overdel, der under chiffonlaget, var broderet med sølvtråde.

Melania Trump indtager listens tredjeplads og Lou Hoover, der var førstedame fra 1929 til 1933, en fjerdeplads. 

Præsidentfruerne havde altså helt individuelle holdninger om, hvorvidt deres beklædning skulle skabe opmærksomhed, diplomati, ydmyghed eller blot være elegant.