STILIKONER

Kaia Gerber: Det handler ikke om, hvad klokken er

Et ur er ikke længere noget, vi bruger til at se, hvad klokken er. Det er en accessory, som viser, hvem vi er, og hvad vi står for. Topmodellen Kaia Gerber går i sin berømte mors fodspor som kampagnemodel og ambassadør for Omega, og det giver god mening. For både hun og det schweiziske urbrand sætter familien højere end alt andet.

Umiddelbart har de ikke meget til fælles. Pigen og uret. Den 16-årige amerikanske topmodel og urmageriet fra Schweiz, som i år kan fejre 170-års fødselsdag. Kaia Gerber og Omega. Alligevel er de to det perfekte match.

– Kaia repræsenterer den næste generation af urbærere. Hun er smuk, ambitiøs, inspirerende og fuld af energi, lød det fra administrerende direktør hos Omega, Raynald Aeschlimann, da han præsenterede det amerikanske stjernefrø som ny ambassadør og kampagnemodel for Omega.

Det helt rigtige samarbejde for Kaia Gerber 

Og Kaia Gerber selv synes da også, at samarbejdet med Omega er helt rigtigt for hende. For som datter af 90’ernes måske allerstørste model, nu 52-årige Cindy Crawford, er hun ‘vokset op’ med Omega. Hendes mor har været ambassadør for brandet i 23 år, og sidste år udvidede urfabrikanten sit ambassadørkorps til at også at tælle hendes far, forretningsmanden Rande Gerber, hendes bror Presley, som også er model, og altså Kaia Gerber selv.

– Jeg føler det, som om jeg er vokset op i Omega-familien. Jeg har været meget sammen med dem, og det er meget let og ligetil. Så da de spurgte, om jeg ville være en del af familien, sådan helt officielt, føltes det både naturligt og rigtigt, fortæller hun, da IN møder hende i Berlin, hvor hun for første gang står i første række for Omega, til lanceringen af det nye dameur, Trésor, som hun er kampagnemodel for.

Allerede inden Kaia Gerber blev officielt medlem af Omega-klanen, var hun med på nogle af de rejser, hendes mor var på som ambassadør og smukt ansigt for de eksklusive ure. Og de gjorde i den grad indtryk på den unge pige.

– Der er én rejse, jeg husker særligt. Min mor og jeg var med Omega og ngo’en Orbis i Peru, hvor vi besøgte Flying Eye Hospital (et øjenhospital med fuld bemanding, som er bygget i en flyvemaskine og kan rejse rundt til steder, hvor der ikke findes den type hospitaler og specialister, red.). Jeg tror, jeg var omkring 13 år, og det var en fantastisk oplevelse, fordi vi gjorde noget godt for andre mennesker. Det ændrede mit liv og gjorde mig klar over, hvad jeg gerne vil. Det var et vigtigt øjeblik i mit liv, siger Kaia Gerber.

Med de gode gener fra mor er der ikke noget at sige til, at Omega og alverdens modehuse gerne vil samarbejde med 16-årige Kaia Gerber.

Med de gode gener fra mor er der ikke noget at sige til, at Omega og alverdens modehuse gerne vil samarbejde med 16-årige Kaia Gerber.

LÆS OGSÅ: Cindy Crawford - 16 ikoniske mode-øjeblikke 

Ung arving med talent

Historien om Omega begynder langt væk fra Mellemamerika. I Schweiz, hvor Louis Brandt i 1848 grundlagde mærket La Generale Watch Co., som senere kom til at hedde Omega, efter hans to sønner havde overtaget firmaet. Det var dog Louis Brandts barnebarn, Paul-Emile Brandt, der kom til at forme Omega som det stærke brand, vi kender i dag. Han var kun 23 år, da både hans far og onkel døde og overlod Omega til ham og deres tre andre – yngre – børn. Under Paul-Emile Brandt voksede firmaet, og han havde et godt blik for både sin samtid og for forretning og økonomi.

Det første dameur fra Omega kom på gaden i 1906 – tre år efter den unge arving var kommet på banen. Et elegant ur af guld med arabertal på en elfenbensfarvet urskive og en krone til at trække uret op. Enkelt og velfungerende. Og i øvrigt blot startskuddet til de nu mere end 100 år, hvor Omega jævnligt producerer nye ure – til både mænd og kvinder.

Tidligere lignede ure ofte mere et smykke end ur. Fx kunne Art Déco-armbåndsuret godt ligne et nydeligt armbånd. Uret var skabt af platin og ekviperet med talrige diamanter samt et par blå safirer.

Det var dog ikke for syns skyld med al den bling – det handlede om diskretion. Man mente nemlig, at det var uhøfligt at kigge på uret, hvis man for eksempel var til selskab. Men med de fine ‘hemmelige’ ure kunne kvinden diskret kigge på sit ‘smykke’ og se, om det var tid til at komme hjemad.

Omegas nyeste model er Trésor-uret, som findes i ni forskellige modeller. Pris fra 31.800 kr. Læs mere HER

Omegas nyeste model er Trésor-uret, som findes i ni forskellige modeller. Pris fra 31.800 kr. Læs mere HER

Uret er et smykke 

I dag er et ur også et smykke. Eller i hvert fald en accessory på linje med et armbånd eller et tørklæde. De fleste af os har en telefon i lommen eller tasken, som kan fortælle os, hvad klokken er, så uret har fået ny funktion og symbolik.

– I min generation har vi ikke rigtig brug for ure for at vide, hvad klokken er. Så når man tager sit Trésor-ur på hver dag, er det ikke, fordi man skal vide, hvad klokken er, men fordi det føles på en bestemt måde, og fordi det er flot, siger Kaia Gerber selv om det ur, hun er ansigt for.

Den nye Trésor-kollektion tæller ni modeller, som fås i størrelsen 36 eller 39 millimeter. Der er diamanter på alle modellerne, og selve uret kan fås som stålmodel eller guldmodel.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Det er måske de færreste 16-årige, der har råd til et diamantbesat ur, men Kaia Gerber ser en stærk tendens til, at hun og vennerne mikser dyre luksus-items med billigere og mere afslappede ting og får looket til at gå op i en højere enhed.

– Jeg går i jeans og sneakers hver dag, og det passer fint sammen med Trésor-uret. Jeg kan også tage pænt tøj på, og der fungerer det også. Det er det, der er så fedt ved det. Jeg ser mit ur som en accessory, som solbriller eller sådan noget som parfume: Hvis det føles godt, så gå med det! lyder opfordringen fra den unge model, som har gjort kometkarriere og ikke bare er på lønningslisten hos Omega, men også allerede har arbejdet for stort set alle store og mest toneangivende modehuse – fra Chanel til Versace over Calvin Klein og Saint Laurent. Hun samarbejder med selveste Karl Lagerfeld på en kollektion på hans mærke Karl, og Kaia Gerber har også været inde over designet på Trésor-uret.

– Det var cool at få lov til at give mit input til, hvad min generation vil have – noget klassisk blandet med noget nyt og mere moderne. Omega var meget søde til at lytte til mine ideer, forklarer hun.

Kaia Gerber blev præsenteret som kampagnemodel og ambassadør for Omega ved et smukt event i Berlin.

Kaia Gerber blev præsenteret som kampagnemodel og ambassadør for Omega ved et smukt event i Berlin.

LÆS OGSÅ: Chanels nye ur er er ikke bare et ur 

Familien kommer først

På mange måder lever hun et liv, der ligger langt fra de fleste 16-åriges, men Kaia Gerber insisterer på, at når hun ikke render op og ned ad podier eller står foran kameralinser over hele verden, er hun ‘helt almindelig’.

– Jeg har altid været en gammel sjæl, men når jeg er hjemme, laver jeg ikke noget, der skiller sig ud. Jeg er sammen med min familie, vi laver mad, jeg laver lektier. Jeg kan være i Paris den ene dag og lave regneopgaver den næste, griner hun.

Hun nævner igen og igen familien som det vigtigste i sit liv. Broren Presley, som har hendes navn tatoveret på sin venstre arm. Far Rande, som har lært hende ikke at tage for alvorligt på tingene. Og selvfølgelig mor Cindy, som hun ikke bare deler udseende og karriere, men også livsværdier med. Ligesom Omega.

– Omega handler også om familieværdier. Det er derfor, vi passer så godt sammen, siger hun.

Oscarvinder og filantrop George Clooney er blandt Omegas ambassadører.

Oscarvinder og filantrop George Clooney er blandt Omegas ambassadører.

LÆS OGSÅ: Cindy Crawford - Den mest super af alle supermodellerne 

Se nogle af de mest historiske Omega-ure og mød flere af ambassadørene i galleriet her 

Kaia og Omega