STILIKONER

KVINDER MED STIL | Chik i secondhand

Idéen om secondhand-tøj er både fin og sympatisk. Tøj, der ikke længere elskes eller passer ind i skabet, bliver solgt videre til andre – og skaber glæde på ny. God stil behøver langt fra betyde nyt tøj. Det er disse tre kvinder bevis på.

Kristina Stokkebro

Ejer af Vintage Market, 46 år

Min stil er farverig og feminin. Jeg holder mig ikke til én bestemt stil, men klæder mig meget efter mit humør. Derfor kan jeg være ret alsidig i mit valg af tøj. Jeg holder af alt fra høje hæle og fine kjoler til jeans og sneakers. 

Jeg prøver i høj grad at være personlig i mit udtryk. Det gør jeg især ved at bruge farver, neglelak og masser af accessories. Jeg er ikke bange for at skille mig ud fra mængden, og derfor forsøger jeg at sammensætte mit tøj på en ikke alt for oplagt måde. Det er dog vigtigt at have balance i outfittet. Dresser jeg mig helt op, bryder jeg det gerne med noget, der stikker i en anden retning, så jeg ikke ender med at blive overstylet. 

God stil handler mest om udstråling, og hvordan du bærer dit tøj. Det handler ikke så meget om, hvad du har på. Der er intet så inspirerende og sexet som en kvinde, der udstråler, at hun hviler i sig selv – og i det tøj, hun har på. Det handler om at være tro mod sig selv og klæde sig efter den krop, man nu engang er skabt med. 

Min mors fantastiske klædeskab har helt sikkert været en inspirationkilde for mig. Begge mine forældre har faktisk altid været på forkant med, hvad der var smart, og de har altid turde skille sig ud fra mængden. Når min far kom hjem fra forretningsrejser, havde han altid en eller anden vild kreation med hjem til min mor. Jeg husker tydeligt en meget avanceret dragt fra Chacok i stribet hør med blå elefanter, som jeg med misundelse drømte om at kunne passe.

Jeg er vild med vintagetøj og idéen om, at tøjet skifter hænder og skaber ny glæde. Og så kan jeg godt lide tanken om at have noget, man ikke lige ser på andre eller finder i de gængse butikker.

Kristinas Outfit

Bukser: Helmut Lang
Bluse: Maison Scotch
Sko: Notabene
Halskæde: Købt på rejse
Armbånd. Købt på rejse og arvestykke
Ur: Vintage Rolex
Ring: Marlene Juhl Jørgensen
Ring: Bvlgari

LÆS OGSÅ: KVINDER MED STIL | International luksus

Heidi Fynbo Jensen

Ejer af secondhand-butikken Woman 2 Woman, 52 år

Min stil er rocket med et feminint touch. Typisk tager jeg et par læderleggins på og kombinerer dem med en feminin top. Jeg holder nemlig af kontraster, fordi det på en måde går hånd i hånd med den person, jeg er. Jeg bruger tøjet til at udtrykke min personlighed og fremhæve de ting ved mig selv, jeg godt kan lide. Og netop kombinationen mellem det hårde og det bløde er meget mig. 

God stil er ikke at følge moden slavisk, men at lære sig selv og sin krop at kende og klæde sig derefter. Tøjet skal vise, hvem du er, og der findes jo fedt tøj til alle personligheder og kropstyper. Jeg har selv en del års erfaring i tøjbranchen, og jeg har da også været med på alle de hotteste trends gennem tiden. Uanset om det klædte mig eller ej. Men jeg tror bare, at man med alderen lærer, hvad der klæder én. Og det er netop det, der er vigtigt for mig nu – ikke trenden. 

Jeg kan godt lide at style mine outfits med tørklæder, tasker og jakker. Selv et kedeligt outfit kan få lidt liv og blive spændende med fx den rigtige jakke. Jeg foretrækker at holde tasker og jakker i en forholdsvis neutral farve, mens tørklædet måske kan tilføje lidt farve og spræl til et outfit. 

Jeg fik idéen til at åbne en vintagebutik, da jeg fik formaldehyd-allergi. Meget af det tøj, der kommer fra Østen, er i dag behandlet med formaldehyd. Jeg arbejdede med nyt tøj hver dag, og derfor udviklede jeg altså denne her allergi. Men jeg var ikke klar til at slippe tøjbranchen, og deraf kom idéen. Alt secondhand-tøj er jo vasket og derfor fri for formaldehyd. Jeg synes også, at genbrug er vigtigt for miljøet. Vi har jo alle fejlkøb i garderoben, eller tøj vi er trætte af, og i stedet for bare at smide det ud, kan andre få glæde af det. 

Heidis Outfit

Jakke: Rick Owens
Top: Custommade
Bukser: Utzon
Sko: Lola Cruz
Ring: Dorthe Holmquist 
Armbånd: MYA BAY
Ur: Technomarine
Halskæde: Arvestykke
 

LÆS OGSÅ: Nyt unikt samarbejde mellem & Other Stories og Rodarte

Camilla Kleeman

Medejer af second hand-butikken I Blame Lulu, 36 år

Min stil er enkel og minimalistisk. Jeg holder af rene linjer og er ikke så god til outfits, der består af mange dele. Jeg synes, det spraglede look ser fantastisk ud på andre - bare ikke på mig. Derfor går jeg også mest i sort. Det har nok lidt at gøre med, at jeg er meget velovervejet, når jeg køber tøj. Og derfor ender det altid med at være sort, navy, hvid og off white, jeg går efter. Jeg ville ønske, jeg nogen gange turde springe lidt mere ud i farverne, men jeg bliver bare så hurtigt træt af det. Derfor holder de klassiske farver bare min interesse i længere tid.

God stil for mig er, at man klæder sig efter sin kropsbygning og sin personlighed. Tøjet skal gerne matche ens personlighed og hjælpe den med at skinne endnu mere igennem. Det er også rigtig god stil at passe på sig selv ved at spise sundt og motionere. Det er ligesom en samlet pakke, synes jeg. Jeg forsøger selv at holde mig i form, så jeg kan føle mig godt tilpas i min krop og i det tøj, jeg har på. Jeg tror, at den selvtillid giver en naturlig udstråling. 

Min mormor har været med til at præge min passion for mode. Hun gik altid enormt meget op i tøj og mode, og selv om hun døde, da jeg var blot et år, tror jeg, at jeg har arvet noget af denne passion. Derudover er min far arkitekt, og jeg tror, hans sans for æstetik og design har præget mig meget. Mode har altid betydet meget for mig, og jeg kan huske en jul, da jeg var seks år. Jeg vidste, jeg ville få et par røde sko af min farmor. Derfor lavede jeg ikke andet hele julen end at sidde ved juletræet og kigge på pakken med de røde sko. Så selv fra barnsben har mode fascineret mig. 

Jeg er meget glad for Stella McCartneys designs. Hun har et talent for at skabe tøj med en fantastisk pasform – og en særlig evne til at kombinere det maskuline med det feminine. Jeg er også vild med Chloé. Hele deres univers er eventyrligt og skønt. Deres designs er ofte så lette og lækre. Når det kommer til tasker, er det Céline, jeg går efter. De er lavet i det skønneste materiale og er dejligt enkle. 

Jeg har stort set altid selv shoppet secondhand, og jeg synes, det er et fantastisk koncept. Det er bare en helt speciel følelse, når jeg finder det ene stykke tøj, jeg så længe har ledt efter. Når det hænger der foran mig og så endda i min størrelse, er det en lille smule som at vinde i lotto.

Camillas Outfit

Top: 3.1 Phillip Lim
Bukser: Stella Mccartney 
Sko: Celine
Armbånd: Aurélie Bidermann
Armbånd. Fund fra Indien 
Halskæde: I’m Jewel
Øreringe: I’m Jewel
Ring: Sophie Bille Brahe
Ring: Orit Elhanati