STILIKONER

Mit klædeskab: Josephine Bergsøe

Smykker har en hovedrolle i Josephine Bergsøes klædeskab. I så høj grad at hun køber tøj efter sine smykker – aldrig omvendt. Hun redder dårlige dage med hotpants og pynter sig gerne, ofte og meget. Læs her, hvordan hendes stil har udviklet sig i forhold til sygdom, skilsmisse og ny kærlighed.

Hvad er personlig stil for dig?

Smykkerne gør hele forskellen, synes jeg. De har en kæmpe signalværdi. Nu er jeg selvfølgelig nok lidt erhvervsskadet, men jeg tror, at vi alle har det med at få øje på smykkerne og huske dem tydeligere, end hvorvidt buksen var stram eller løs.

Bruger du dit tøj aktivt i forhold til din selvfølelse?

Ja, det gør jeg. Faktisk er jeg meget obs på aldrig at blive for afpillet. Også de dage, hvor jeg kan have lyst til at gemme mig, gør jeg faktisk en dyd ud af ikke at gøre det. Det oplevede jeg for alvor, da jeg var skaldet under min kemobehandling. Her var det rigtigt – og måske i endnu højere grad – vigtigt for mig at være pyntet. Det blev jeg ekstra opmærksom på, da jeg den første og eneste gang gik i byen (Silvan, red.) i afklippede jeans og klipklapper. Det duede ikke. Jeg mærkede pludselig, at jeg lignede sådan en, som jeg var bange for at blive. Jeg tror simpelthen ikke, ens selvfølelse bliver bedre, hvis man giver slip på sit udseende og sin påklædning. Nærmest tværtom.

Hvad er blevet din bedste og værste vane i din stil?

Jeg går altid i høje hæle på 8+ cm. Indimellem er det ikke særlig hensigtsmæssigt, men det er en af den slags vaner, jeg har valgt at leve med.

LÆS MERE: 12 tips til hvordan du får dit outfit til at se mere eksklusivt ud

Hvad har du en svaghed for stilmæssigt?

Jeg elsker dødningehoveder. Nogle siger, det er for rockeragtigt. I min verden er det noget værre sludder. Dem er der da ikke nogen, som kan tage patent på.

Hvem gør du dig skøn for?

Mine piger især. Det er rigtig vigtigt for mig, at de synes, jeg er skøn – allermest indeni, naturligvis. Det er noget, der er kommet, i takt med at vi alle er blevet ældre og nok også i forbindelse med de store skift, vi har haft i vores familieliv. Skilsmisse, sygdom, flytninger osv. Før ville jeg nok have kastet mig i grams og gjort mig skøn for den næste fest.

Hvor mange frisurer har du været igennem?

Frem til min kræftsygdom og medfølgende hårtab har jeg kun én gang i mit liv haft kort hår, og jeg var ulykkelig, indtil det voksede ud igen. Da  jeg så mistede håret under kemoen, troede jeg igen, jeg ville tælle dage, til håret voksede ud. Men faktisk er det endt modsat. I dag kunne jeg ikke drømme om at få langt hår. Og jeg har været igennem hele turen fra skaldet til karse til mohawk, totalt affarvet, gråsort, blåt – i en meget kort overgang – kedeligt halvlangt, og nu er øvelsen så bare at finde den rette længde. P.t. arbejder Pernille, min frisør på Gråbrødre Torv 7, og jeg, på en tretrinsraket, som nok ender med en karseklipning.

LÆS MERE: Redaktionens mandagskøb: Badedragt fra Ganni

Hvor skal man starte, hvis klædeskabet skal fornys?

Man skal møde en mand som min Troels. Han er ikke ubetinget glad for alt i min garderobe. På hans opfordring har vi nu en aftale om, at for hver ting i skabet han ønsker, at jeg skal skille mig af med, køber han en ny. Altså en kjole for en kjole og så fremdeles. Det fungerer faktisk ret godt. Bl.a. har jeg fået en ret fin sort kjole ud af den ordning.

Hvad gør du for at holde dig i form?

Jeg træner fem gange om ugen. For fire måneder siden brækkede jeg min skulder, så jeg har anskaffet mig en powerplate – en forstørret rystepudser, som faktisk har helbredt skulderen så meget, at jeg allerede har næsten fuld bevægelighed – og ikke er blevet skæv.

Hvilken kvinde vil du godt være?

Jeg vil gerne være hende, som gør en forskel, gennemskuer massehysterier og er klog og modig – det kan godt være, at jeg ikke når helt derhen. Men hvis man skal kunne udtrykke dét i én stil, må det simpelthen være ’lad være med at gemme dig’! Og så ville jeg gerne have mod som Zornig, retorik som Anna Thygesen og elegance som Emilia van Hauen.

Hvem er din største heltinde?

Mine heltinder i det virkelige liv er mine to døtre. De har gennemgået nogle vildt voldsomme og hårde år (begge forældres sygdom, skilsmisse, to bedstefædre, der døde, red.). Alligevel har de formået at holde fast i at udvikle både deres empati, humor, musikalitet og især frygtløshed. Som min store datter Tallulah har konkluderet: ’Du er ikke nødvendigvis herre over, hvad der overgår dig – men du er herre over, hvordan du reagerer på det, og det er dét, som viser, hvilken slags menneske du er’. Jeg er en overvældet – og stolt – mor.

Bedste køb

En jakke fra Dries van Noten, som jeg har købt for mindst 12 år siden. Den er lappet sammen under armene. Men jeg synes stadig, den er det smarteste i verden.

Vildeste køb

Min pelsvest af swakaraskind. Swakara er en forkortelse for South West African Karakul, som er små, hårdføre får, som lever under ordentlige forhold i den namibianske ørken. Jeg har investeret i den i forbindelse med mit arbejde for Kopenhagen Fur, og Hanne fra Zolo har syet den. Den er både vild og ekstravagant.

Dummeste køb

Åh, dem laver jeg desværre en del af. Heldigvis har jeg to døtre på 15 og 17, som for det meste overtager fejlkøbene. Resten ryger til UFF – og der er jeg fast kunde. Jeg gider ikke have fejlkøb hængende i skabet. Seneste version kunne godt gå hen og blive et gråt jakkesæt, jeg netop har fået syet på en rejse til Shanghai. Det er måske lige en tand for klassisk og gråt til min stil.

Sjoveste køb

Hotpants har fået en revival i mit klædeskab. Der er en blanding af Pippi Langstrømpe og japansk Manga over dem.

Næste køb

En kjole fra Chanel, jeg har set i et vindue. Den er helt åben i ryggen, bliver fæstnet på hoften og har bare arme. Men måske er tanken om den en illusion, så den er sådan én, der ser godt ud på ginen og i ens bevidsthed, fremfor når man får den på.

LÆS MERE: IN TESTER: 3-i-1 Rensevand

Røverkøb

En grå kjole, jeg egentlig aldrig selv ville have fundet på at købe. Det var i New York, damen i butikken insisterede på, at jeg skulle prøve den og lokkede med 50 procent nedslag. Da jeg endelig fik den på, kunne jeg faktisk godt se, hvad hun mente. Jeg føler mig lidt ’Mad Men’-agtig med den på.

Festligste køb

Jeg er rigtig glad for kjoler og er nok generelt ’slightly overdressed’. En helt særlig festlig kjole er en svagt rosa silkekjole, Trine Skoller lavede til mig for noget tid siden. Min kæreste og jeg troede, vi skulle giftes – men det endte i stedet i en housewarming, for vi kunne alligevel ikke helt lige overskue det. Men kjolen har jeg brugt masser af gange og er rigtig glad for.

Faste køb

Silkeundertrøjer fra Holly Golightly. Jeg bruger dem under alt og vasker dem i vaskemaskinen. Derfor holder de kun i seks måneder – til gengæld er de alle pengene værd. Og så køber jeg strømper, der er sjove og anderledes, på eBay.

Vil Aldrig købe

Tøj i polycod, polyamid og reelt set også polyester, selv om jeg har hørt, at sidstnævnte er ok i dag. Jeg kan ikke lide plastiktøj.

Josephine Bergsøes klædeskab