STILIKONER

Mit klædeskab | Otilia Van Pold

Designeren Otilia van Pold svøber sine kunder i pels og silke og synes, det ville klæde danske kvinder at være lidt mere vilde i deres påklædning. Selv ville hun allerhelst gå i aftenkjoler til hverdag, og hun har skabet fuld af 1980’er-glam og kan blive nærmest lykkelig af et par kunstfærdigt udformede stiletter.

Kom med indenfor hos Otilia van Pold

Otilia Van Pold er 35 år, og født i Rumænien, opvokset i Sverige og har boet i Danmark de seneste 13 år. Hun er uddannet i økonomi, men havnede i modebranchen, da hun fik job som produktionsansvarlig hos den københavnske guldsmed Marlene Juhl Jørgensen. Sidste år etablerede hun sine egne mærker Otilia Jewels, hvis første smykkekollektion lanceres dette efterår, og Otilia Couture, som har fokus på pels og kjoler.

Hvad er god stil?
- Først og fremmest skal man kende sin krop og fremhæve de sider, man er heldig med. Dernæst skal man mestre kunsten at kombinere dyrt og billigt, nyt og vintage. Man ville aldrig se mig i en Chanel-dragt fra top til tå, for det er for fantasiløst. Det spændende er at kombinere – og det skal være sjovt at klæde sig på hver morgen.

Hvad bør enhver kvinde have i sin garderobe?
- En lang kjole, der passer til hendes krops-type, og som kan bruges med både flade sko, når hun henter børn i børnehaven, og stiletter, når hun fortsætter ud til en middag om aftenen. Danske kvinder kan have en tendens til at være lidt bange for at dresse up. De kunne godt lære lidt af de franske eller italienske og slå sig løs i farver og mønstre.

Hvornår føler du dig især velklædt?
- Når jeg har iført mig de rette accessories – en pelsjakke, en choker, der fremhæver halsen, eller ringe, som tilføjer det sidste touch af eksklusivitet. Det er det lille ekstra, der gør det.

Udover Otilia van Pold, kan du også dykke ind i Stine Busks klædeskab

Hvad inspirerer dig mest, når du klæder dig på?
- Mine østeuropæiske rødder følger mig nok. Der er lidt ‘more is not enough’ over min garderobe, og jeg kunne sagtens gå til galla hver dag året rundt. Jeg kan godt lide, at man i fx den italienske mode dyrker den stærke og selvstændige kvinde, som både kan være mor, gå på arbejde og være kvinde sammen med sin mand. Man behøver jo ikke gå lige så langt som i en kampagne for Dolce & Gabbana – er man nået halvvejs, er det også helt fint.

Hvad bliver aldrig umoderne?
- Stiletten er kommet for at blive! Man får en masse power forærende, når man stiger op på en høj hæl: Benene bliver længere, kropsholdningen ændrer sig, og man føler sig lidt mere feminin end i en gummisko. Og som form betragtet er stiletter små kunstværker, som man da næsten ikke kan blive andet end lykkelig af at kigge på.

Hvilke kvinder i verden går smukkest klædt?
- Det er nærliggende at fremhæve de franske kvinder som de mest stilfulde, og jeg er vild med den måde, eksempelvis den tidligere chefredaktør for fransk Vogue Carine Roitfeld tør klæde sig både stærkt og sexet, selv om hun ikke er helt ung længere. Men det er alligevel de østeuropæiske kvinder, der fascinerer mig mest. De tør stå ud fra mængden, er ikke bange for at kombinere mønstre og farver og dyrker deres kvindelighed uden at skamme sig. Jeg gik gerne klædt som for eksempel det russiske stil-ikon Miroslava Duma eller stylisten Ekaterina Mukhina.

Hvordan har din smag ændret sig, i takt med at du er blevet ældre?
- Mine prioriteringer har ændret sig, og jeg vil langt hellere investere i en kjole, jeg vil være glad for i mange år, end gøre et hurtigt highstreet-køb. I dag er jeg også blevet bedre til at finde de gode vintagefund, fx lange kjoler fra Yves Saint Laurent, Escada eller Valentinos 1980’er-kollektioner. De er vilde, sjove og glamourøse.

Du kan også tage et kig ind i Pernille Utzons klædeskab

Hvad er dit allerkæreste eje?
- Et vedhæng med farvede diamanter formet som en rokke fra min nye smykkekollektion, der er inspireret af livet i havet. For mig er den et dyr, som symboliserer harmoni, og dens bevægelser er glidende og graciøse. Vedhænget var noget af det første, jeg designede, så også derfor har det en særlig betydning for mig.

Hvad bliver efterårssæsonens største hit?
- Blommefarven. Den er den varme del af farveskalaens svar på petroleum, som var overalt i modebilledet sidste år, og den klæder lyse skandinaver. Desuden tror jeg, vi i de kommende sæsoner vil komme til at værdsætte håndværk som broderi endnu mere og have et behov for, at moden bremser lidt op. Kvaliteten skal være i orden, og det hele behøver ikke gå så stærkt.

Tag et kig med ind i Otilia van Polds klædeskab i galleriet:

Otilia van Pold | Mit klædeskab

LÆS OGSÅ: KVINDER MED STIL | Henriette Pieszak