STILIKONER

Mit klædeskab: Rita Paulisen

"Livet er for kort til at gå jävligt klædt", det er 77-årige Rita Paulisens motto, som hun har snuppet fra den svenske modeskaber Gunilla Pontén. Hun gør sig umage og gør noget ud af sig selv hver dag, lige meget hvad hun skal.

Hvad er god stil? 
– At gøre sig umage. Der er flest hverdage, så jeg bruger tid på at klæde mig på hver eneste dag. Jeg tager aldrig noget tilfældigt tøj på og drøner ud ad døren, og jeg har jo også bedre tid til det nu end dengang, jeg havde tre små børn. 

LÆS OGSÅ: Mit klædeskab: Christine Hvelplund

Hvad bør enhver kvinde have i sin garderobe?
– Ivan Grundahl. Indtil for 15 år siden gik jeg stort set kun i den svenske modeskaber Gunilla Ponténs tøj. Hun har sagt “livet er for kort til at gå jävligt klædt”, og det er blevet mit motto. Da jeg var 60 og stadig arbejdede, begyndte jeg at planlægge, hvad jeg skulle have af større ting, og jeg havde besluttet at investere i en mink. Men en dag gik jeg på Gammel Kongevej og gik forbi Ivan Grundahls butik, og der så jeg gennem vinduet et par store ballonlæderbukser på en ekspedient, og jeg gik derind og købte dem og en matchende læderjakke på stedet. Jeg har og elsker stadig begge dele. Siden har jeg kun købt hans ting, og jeg er så heldig, at Mark inde i butikken er så sød, at han lader mig få tingene med hjem og prøve, før jeg køber dem. 

Hvornår føler du dig velklædt? 
– Når der er balance i mit udtryk. Meget af Ivans design er karakteriseret ved volumen, draperinger og fylde, og det går altså ikke fra top til tå. Et par store bukser kræver en tætsiddende overdel, for at udtrykket ikke bliver for voldsomt. Jeg har også altid bælte på. Det er godt, jeg kan lide bælter, for det eneste, jeg har tilbage, er taljen. Og så går jeg meget op i at være velplejet. Hver måned får jeg en ansigtsbehandling og får ordnet negle. Jeg har lige fået shellak på tæerne for første gang, for jeg kan ikke gøre det pænt selv. Alt det får mig til at føle mig godt tilpas, og det er en stor del af at føle mig velklædt. 

Hvem har inspireret dig?
– Jeg har mødt så mange sjove mennesker gennem hele mit liv. I 1980’erne blev jeg meget inspireret af Jean Voigt, som jeg lærte at kende gennem en fælles bekendt. Han påvirkede mig meget, og jeg malede mine vægge sorte og købte sorte lagner, og det er nok derfra, jeg har min store kærlighed til sort. Han levede livet fuldt ud, og det er meget inspirerende. Jeg arbejdede også med ham i en periode, hvor han lavede læderkreationer, som jeg strikkede ærmer og forstykker til. 

Hvordan synes du, at moden har udviklet sig?
– Moden er blevet mere individuel. Da jeg var ung, var det Margit og Erik Brandt, der var de store. De var nogle af de første danske modeskabere, der kom i vælten, og alle skulle bare have det. Man mødte også alle sine venner i Form & Farve (butik, der lå på Strøget, hvor Cos ligger i dag, red.), når vi var inde og købe Marimekko. Jeg husker også en brun kjole med hvid krave og hvide manchetter fra Deres, som alle gik i. Alle skulle have det samme. Jeg synes, det er langt mere spændende i dag, hvor der er langt flere strømninger og veje at gå. 

Se Rita Paulisens klædeskab i galleriet.

Rita Paulisens klædeskab


LÆS OGSÅ: KVINDER MED STIL | Cille Grut 

Læs mere om: