TRENDS & STYLING

Bæredygtige brudekjoler – sådan finder, køber og tilpasser du en vintage-brudekjole

Har du overvejet en brugt kjole til den store dag? Så læs med her, hvor vi giver dig tips til at finde den perfekte vintage-brudekjole.

DERFOR SKAL DU OVERVEJE AT KØBE EN BRUGT BRUDEKJOLE

En af de helt store trends indenfor bæredygtighed har de seneste par år været at afholde et ”bæredygtigt bryllup”. I dag kan du købe et hav af flotte vintage-brudekjoler, som du kan give et nyt liv. Et køb af en brugt brudekjole er nemlig ikke kun noget som letter i bryllupsbudgettet, for du gør faktisk også klimaet en kæmpe tjeneste. Vi har samlet tre grunde til, hvorfor du skal købe en secondhand- eller vintage-brudekjole.

LÆS OGSÅ: 5 tips til at shoppe mere bæredygtigt

1. For at passe på vores planet
Man kan vælge at købe en brugt brudekjole af flere årsager, men en af de hyppigste grunde til at mange vælger at købe brugt, er for at skåne vores miljø. Hvis du vælger at købe en vintage-brudekjole til den store dag, hjælper du nemlig med at spare på ressourcerne til produktionen af en helt ny kjole – og dermed skåner du vores planet.

2. For din pengepungs skyld
En anden bonus ved at købe en vintage-brudekjole er, at priserne er markant lavere i forhold til nyprisen. Og hvem vil ikke gerne spare lidt penge, hvor man kan? Størstedelen af secondhand-items er faktisk ofte nedsat med 40%, og det er jo også en slat penge, som kan bruges andre steder i bryllupsplanlægningen. Selvom det er en vintage-kjole, skal du ikke udelukke drømmen om at blive gift i en flot designerkjole, for de fleste steder kan man finde alt fra Lasse Spangenberg og Jesper Høvrings kjoler til de lidt mere budgetvenlige brudekjolemærker som Panayotis og Lilly.

3. For den unikke histories skyld
Udover at du kan gøre miljøet- og din pengepung en tjeneste, ved at købe bæredygtigt, er der også noget helt specielt over at have et vintage-item hængende. Når du køber en brugt kjole, får du nemlig også en helt unik historie med i købet, idet du ikke bare er gået ind i en hvilken som helst brudebutik, som har alle størrelser på lager. Chancen for at se en brud i den samme kjole er altså minimal.

Sådan får du TILPASset en vintage-BRUDEKJOLE 

Når du har fundet drømmekjolen anbefales det at tage forbi en skrædder, og få den tilpasset, så den lever op til dine forventninger og ønsker. Det er essentielt, når du køber en brugt brudekjole, da alle kroppe er forskellige, og man hver især kan have forskellige ønsker til det perfekte snit. At tage en tur forbi skrædderen kan desuden give dig en fornemmelse af, at du får en ny og helt unik kjole – og så kan man også sige, at man opfylder bryllupsreglen om at have noget "gammelt" på.

Her køber du en brugt brudekjole 

Indenfor de seneste par år, er det heldigvis blevet mere udbredt at købe vintage-brudekjoler i Danmark. Du kan derfor finde et stort udvalg af brudekjoler på forskellige hjemmesider og i et par butikker rundt omkring i landet. IN har samlet 3 fysiske butikker, hvor du kan få inspiration til din drømmekjole.

Vintage Girl
Hvor:
Langelinie 25C, 2100 København Ø.
Åbningstider efter aftale – book på vintagegirl.dk

Jerome Vintage
Hvor:
Kronprinsensgade 9, 1. sal. 1114 København K.
Åbningstider: onsdag-fredag 11-18, lørdage 11-16

Vintage Brides
Hvor:
Kærløkken 2, 8250 Lystrup.
Åbningstider efter aftale – book på vintagebrides.dk.

Udover de fysiske butikker kan du også holde øje med en række hjemmesider, som ligeledes forhandler vintage-brudekjoler. Du kan blandt andet tage et kig på Trendsales, Vestiaire Collective og DBA.dk, som alle tre er salgssider, hvor privatpersoner sælger ud.

LÆS OGSÅ: De 11 bedste vintagebutikker i Danmark - og online

Sådan finder du den perfekte brudekjole 

Når du skal på jagt efter din vintage-brudekjole, er der en række ting, som du skal være opmærksom på, inden du køber.

1. Det kan tage tid, før du finder drømmekjolen. Du kommer helt sikkert til at føle, at du har scrollet alle mulige hjemmesider igennem og har været i flere prøverum, før du finder den helt perfekte kjole.

2. Vær’ åben overfor størrelserne. Når du shopper en vintage-brudekjole, er det vigtigt at have for øje, at størrelserne kan afvige fra din typiske kjolestørrelse. Du skal derfor ikke udelukke en størrelse 34, hvis du normalt er en størrelse 38 – for størrelsesskalaen kan variere hvad angår snit, brand og model.

3. Husk: Skrædderen er din bedste ven. Hvis du finder en kjole som sidder helt perfekt, men måske ikke har de ærmer, som du har drømt om, så husk på, at en skrædder kan opfylde de fleste ønsker.

4. Hvis du kan lide den, køb den. Når der er tale om vintage-brudekjoler, er varen ofte helt unik. Så hvis du finder en kjole som du godt kan lide, så vent ikke med at købe den, for inden du får set dig om, kan den være solgt til anden side.