TRENDS & STYLING

Bliv klogere på moden | Designersneakers og historien bag

Behagelig, let at style og fås i alle former og farver. Det er skoen vi alle elsker at træde ned i – sneakeren. High end-modehusene har også taget sneakers til sig, men hvor og hvordan startede det, der skulle blive til en tidløs trend? Læs historien bag her.

Sneakers i luksusklassen

Du har længe gået i New Balances 574, Adidas’ Stan Smith, Converses All Star eller nogle af de millionvis af andre sneakers, der findes.

Sneakers er ikke noget nyt, og både du og dine medmennesker har i stor stil skiftet stiletter og pæne herresko ud med gummiskoene.

Men nu byder de store high end-modehuse også for alvor ind med sneakers i ultralækre kvaliteter og design i verdensklasse. Så hvorfor ikke gøre dit næste dyre skokøb til et, der også er rart at gå i?

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du sneakers, når du ikke længere er i dine 20’ere

Her er tre bud på sneakers i luksusklassen:

1. Givenchy, 2.930 kr. Købes online HER  
2. Gucci 4.433 kr. Købes online HER
3. Boss 1.999 kr. Købes online HER

LÆS OGSÅ: TOP 11 | De mest ikoniske frakker, jakker og blazere nogensinde

Sneakerens historie

1917: Converse går sammen med basketballspilleren Chuck Taylor om en forbedret basketballsko til basketteamet All Stars, som Converse er hovedsponsor for. Designet der ses i dag, er stort set uændret siden dengang.

1967: Adidas tilføjer en grøn skumpolstring på bagsiden af deres første tennissko for at beskytte akillessenen. Fire år senere får den sko navnet ‘Stan Smith’ efter tennisspilleren.

1981: Hiphoppen kommer så småt ud af ghettoen og ind i den brede ungdoms ører, og med MTV kan unge se rapperidolerne på tv – og dermed også deres fodtøj, som især er sneakers.

1984: Gucci lancerer en tennissko og bliver det første high end-modehus til at entrere sneakermarkedet.

1985: Den første Air Jordan-sneaker kommer på markedet og bliver hurtigt en af Nikes bestsellere. Skoen blev lavet til basketballspilleren Michael Jordan.

1996: Miuccia Prada sender et par sneakers ned ad Pradas catwalk med så stor succes, at modehuset lancerer en sportslinje, Prada Sport, året efter.

2009: Det traditionsrige, klassiske og mere end 100 år gamle modehus Louis Vuitton går sammen med den provokerende rapper Kanye West i et sneakersamarbejde. Priserne ligger på over 6.000 kr., men kollektionen bliver udsolgt straks efter lanceringen.

2011: Christian Louboutin, der normalt kun laver ultrahøje stiletter, lancerer flere sneakers til både kvinder og mænd med kæmpe succes. Jimmy Choo, Giuseppe Zanotti og andre skodesignere følger trop.

2015: Især unge drenge ligger i kø foran skobutikker verden over for at få fødder i det begrænsede antal Yeezy Boots, der er designet af rapperen Kanye West for Adidas.

LÆS OGSÅ: MODE | Moderedaktørens favoritter - September