TRENDS & STYLING

Da pink blev det nye sort

Der er gået mode i farvede diamanter, men da de også er de mest sjældne, er de mere kostbare end næsten alle andre ædelstene. De pink fra Australien er de mest populære, ikke mindst efter kronprinsesse Mary og Hollywoods største stjerner er begyndt at gå med dem

Du skal skynde dig, hvis du vil nå at være med på moden med pink diamanter. De har været smykkeverdenens ”nye sort” i over 10 år, og trenden er ikke aftagende, tværtimod. Det er til gengæld reserverne af den eftertragtede juvel. De høstes for 90 procents vedkommende i Australien, men i 2021 menes Argyle-minen i det afsides Kimberley mod nordvest at være udtømt for diamanter med den sjældne farve, og så stiger efterspørgslen og dermed prisen, hvis man ikke forinden finder andre steder i verden, som har dem gemt i undergrunden. Farvede diamanter er ikke et nyt modefænomen.

Indien var et af de første lande i verden til at bryde diamanter for hundredevis af år siden, og de var med til at forsyne verden med nogle af de største og mest spektakulære ædelstene i alle mulige kulører. Siden kom Afrika, Sydamerika og Australien til som leverandører, og det er netop minen down under, som har leveret den største sensation i moderne tid med fundet af de pink diamanter. Tidligere havde guldgravere og lykkejægere fundet lidt ædelstene hist og her på det store kontinent, men i 1969 begyndte en systematisk søgen efter mineraler i den australske outback, og 10 år efter fandt geologen Maureen Muggeridge aflejringer af, hvad der skulle vise sig at være diamanter, i en myretue ved Lake Argyle. Det blev et eventyr af de helt store, da mineselskabet først kom i gang. På rekordtid blev Argyle ikke kun verdens største leverandør af naturligt farvede rådiamanter, dem vi kender som de hvide efter slibning, men også af champagnefarvede og ikke mindst røde og pink diamanter.

FEMININT LOOK

Det tog et stykke tid, inden de slog igennem. Der skulle en Hollywood-forlovelse til (som så gik i vasken), da Ben Affleck friede til Jennifer Lopez i 2002 med en 6.10-karats lyserød diamant i forlovelsesringen, og pludselig var Argyles farvede sten den nye trend. Så fik Blake Lively én af Ryan Reynolds og Anna Kournikova sin af Enrique Iglesias. Herhjemme begyndte vi at lægge mærke til det nye fænomen, da kronprinsesse Mary viste sig i 2008 med et Shamballa-armbånd, hvor en af kuglerne var sat i pavé med lutter lyserøde Argyle-diamanter. 

– Jeg tror, de er blevet så populære, fordi farven udstråler femininitet, varme og kærlighed. Derfor er de blevet mere og mere eftertragtede i forlovelses- og vielsesringe, men også generelt som gaven fra en mand til en kvinde som symbol på ægte kærlighed, siger juveler og diamanthandler Ulrik Hartmann.

Han er skandinavisk ekspert på de sjældne sten, og hans forretning i københavnske Bredgade har fået minens blå stempel som ”Argyle Pink Select Atelier”. Sammen med sine designere har han skabt specielle kollektioner bygget op omkring de sjældne farver, men han har også samlet et betragteligt lager af de sjældne diamanter, fordi han ved, hvornår de slipper op. For at have nok til at klare den stigende efterspørgsel, men også som en god investering, fordi verdensmarkedet har fået øjnene op for dem, og med den forbedrede økonomi i BRIK-landene vil der også fremover være status i at have de mest eftertragtede diamanter i verden.

LÆS OGSÅ: Hartmanns bringer sjældne pink diamanter til Danmark

DISKRET LUKSUS

Hos Hartmann’s kan man få ringe og øreringe fra ca. 20.000 kr. i de lyse farver, der betegnes som bubblegum, men skal de være hindbær- eller merlot-røde, bliver det meget dyrere. Jeg får lov til – med rystende hænder – at prøve en rosetring med dråbeslebet diamant på 1,41 karat, der står til 6 millioner kroner!

– Videnskaben er ikke helt sikker på, hvorfor og hvordan de er blevet pink og røde. Man ved, at diamanter bliver gule ved påvirkning af nitrogen og blå af bor, men hvilket grundstof eller aktivitet, der har skabt Argyle-diamanter, er stadig en gåde. Man gætter på, at det er sket ved det tryk, som diamanter udsættes for på deres rejse i de såkaldte diatremer (kraterrør), som fører dem 150 kilometer fra jordens indre og op til jordskorpen, og at krystalstrukturen er blevet smadret af pres og varme undervejs og dermed har ændret farve og karakter, fortæller Ulrik Hartmann. Det med sjældenheden er på den lange bane lidt ærgerligt, fordi de rosa sten netop passer så godt til den lyse, skandinaviske hudtone.

– Det kan godt være, at de pink diamanter startede på den røde løber, men siden er de blevet smykkestenene for dem, man ikke ser i billedbladene. Mange danske kvinder kan godt lide at være underspillede, samtidig med at de gerne vil have et smykke, som skiller sig ud fra mængden. På den måde tilføjer de deres personlige look noget særligt, men på den diskrete måde, siger Ulrik Hartmann. 

Hvad gør man så, når de pink diamanter er væk fra minerne og verdensmarkedet? Hvad bliver det næste?

– Gule diamanter har længe været markedsført af Tiffany, men de passer ikke så godt til skandinavisk smag og hudtone. Orange diamanter er på vej op, ligesom ”secondary colors”, de mere udefinerbare blågrønne og gulgrønne, og så er de champagne-og røgfarvede samt brune og sorte også populære hos dem, der bedre kan lide en større kontrast, og de er stadig væsentligt billigere, siger Ulrik Hartmann og tilføjer:

– Men når både Tiffany, De Beers og Cartier som de store bannerførere markedsfører de pink diamanter, er det, fordi det er den absolut mest eftertragtede og interessante farve lige nu.
 

PRIS: En stærkt naturligt farvet pink  diamant på 0,10 karat (på størrelse med en blyantspids) koster ca. 18.000 kr., mens en tilsvarende hvid diamant af høj kvalitet koster ca. 1.200 kr.

ALDER: Hver pink diamant fra Argyle er 1,6 milliarder år gammel.

SJÆLDENHED: Et års produktion af Argyles pink diamanter kan ligge i en håndflade.

METAL: De pink nuancer fattes ofte i rosa-guld for yderligere at fremhæve farven, men bruges også i smykker af hvidguld og gult guld.