TRENDS & STYLING

Derfor elsker vi 70'erne

Trompetbukser, jordfarver, blomsterprint og buksedragter. Sæsonens kollektioner står i 1970’ernes tegn. Men hvorfor bliver dette årti endnu en gang hyldet i modeverdenen? Vi har kigget nærmere på de populære 70’ere

En klog kvinde sagde engang, at ’intet bør smides væk, for det vil altid blive moderne igen’. At designere ofte ser på tidligere årtier og gamle kollektioner, er der intet nyt i, men få epoker har skabt så megen begejstring og inspiration som 1970’erne – det gælder også denne sæson.

Tendensen har allerede været tydelig i flere sæsoner med en glidende overgang fra 90’er-reference og ny minimalisme til elementer fra hippietiden og naturlig skønhed. Farverne er gået fra hvide og grå skalaer til okker, gul, cognac og bordeaux og nuancer af blå. Silhuetten er ikke længere smal og præget af 80’ernes stramhed, men har vidde i benene og er oversized.
 


 

MODEREVOLUTION

Moden kan ofte ses som et barometer for det politiske klima. 70’erne var et årti præget af seksuel revolution, normalisering af forskellige seksualiteter og legalisering af p-pillen. Alt dette fik store konsekvenser for trendbilledet. Kvinder lå topløse på stranden, det blev socialt acceptabelt at vise hud, mænd og kvinder blev i større grad ligestillet. I 1966 introducerede Yves Saint Laurent pret-a-porter-shows med fabrikssyet tøj klar til levering uden individuel tilpasning.

I et af Saint Laurents første shows blev ’Le Smoking’ vist, en kvindelig variant af herresuitet. Trods chokket blev ’Le Smoking’ et af designerens signatur-items, hyppigt brugt af it-piger som Jerry Hall og Bianca Jagger. Sidstnævnte giftede sig med Mick Jagger i en hvid Ysl-kjole og fik hermed evig stilikon-status. Stjernedesigneren stod egenhændigt for flere af årtiets stærkeste tendenser – både safarijakken, de lårhøje støvler, silkefløjl og russiske elementer.
 

LÆS OGSÅ: GUIDE | Den perfekte tote til hverdag
 


Bianca Jagger gifter sig i hvid kjole fra Ysl i 1971. Og hun gifter sig med Mick Jagger. Det er ingen overdrivelse at sige, at begge dele var så kult, som det kunne blive.
 

NORSK MODEHUS MED PÅ 70’ER-BØLGEN

Modehuset Coach har de sidste sæsoner kunnet nyde ny popularitet under chefdesigner Stuart Vevers. Med ærkeamerikansk inspiration, mønstret flannel og tunge støvler er pre-fall 2015 et højdepunkt, perfekt placeret mellem 70’erne og 90’erne.

Traditionen tro er også Prada en af sæsonens mest toneangivende designere. Efterårskollektionen blev fotograferet op ad rå betonvægge, et futuristisk element, som bryder den klare, retrotone. De farvede lammepelse er som taget ud af filmklassikeren ’Almost Famous’, hvor Kate Hudson spiller Penny Lane, en håbløst forelsket groupie med en beundringsværdig garderobe.

I Norge hoppede Mardou & Dean tidligt på 70’er-udtrykket – et sats, som har vist sig rentabelt. På bare tre år har tøjmærket fordoblet omsætningen. Forårets show præsenterede en 70’er-fortælling med Paisley-mønster, korte pelsjakker og trompetbukser. Efterårskollektionen præsenteret i februar fortsatte i samme spor med gule og brune toner, farvet pels og blondedetaljer. 

TROMPETBUKSERNE

Enkelte tolker trenden løst, som Jill Stuarts rullekraver og lakklæder, andre tolker den mere bogstaveligt, som Rebecca Minkoff. Designeren baserede sin efterårskollektion på ikonet Patti Smiths selvbiografiske roman ’Just Kids’ med maxikjoler, broderier og fjer. Fællesnævneren hos næsten samtlige designere er trompetbukserne, som de sidste sæsoner har overtaget for de supersmalle jeans, der har domineret modebilledet i næsten 10 år.

Allerede i 2009 døbte Vogue jeans med vidde universelt flatterende, og uanset om du er til moderat bootcut med hint af grunge eller overdimensioneret vidde, sikrer faconen milelange ben. Generelt vil A-formede bukser give en optisk illusion om smallere og længere ben, mens løse og overdimensionerede underdele er et godt stykke tøj for de mindre dristige.
 

LÆS OGSÅ: Redaktionen tester | Hårkure
 


 

AU NATUREL VS. SEXY GLAMOUR

Også på skønhedsfronten har 70’erne fået solid eksponering. Håret er gået fra at være løst, sjusket saltvandshår til glatte midterskilninger og sexede, voluminøse lokker. Årtiets makeup bar præg af modsætninger i kvinderollen – for første gang blev makeup situationsbetinget, valgfri og ikke præget af sociale forventninger, normer eller frygt for social afvigelse. 

Overgangen bød på udfordringer for skønhedsindustrien, og udslaget blev todelt: Første halvdel var præget af et naturligt look med minimal sminke, men hen imod 80’erne blev kvinden mere glamourøs og seksualiseret. Begge tendenser har været tydelige på catwalken, allermest hos Tom Ford, som sendte sine piger ud med store fletninger, tonede øjne og en farvepalet i beige, nude og bronze. 
 


 

MODEPIONERERNE 

I 1968, samme år som studenterprotesterne i Paris, overtog Francine Crescent chefrollen på Vogue Paris. Crescent gav fotograferne Guy Bourdin og Helmut Newton frie tøjler, og magasinet blev en trendsætter inden for moderne modefotografi. Bourdin og Newton havde både uligheder og fællestræk – hvor Bourdins arbejde lå i stiliserede, surrealistiske landskaber, var Newton filmisk og levende.

Begge arbejdede med svært erotiske udtryk, nogle gange tæt på pornografi. Efterfølgende udtalte redaktør Francine Crescent, at hun ofte risikerede opsigelse ved at trykke fotografernes skandaløse billedeserier. Retrospektivt set har særligt Helmut Newton præget modefotografiet, og referencer til hans arbejde er tydelige i et utal af magasiner den dag i dag. 

EN VARIG TENDENS

For inspiration til egen garderobe kan man dykke ned i mors klædeskab, tjekke Guccis kollektioner under Frida Giannini ud eller se genudsendelser af kultserien ’That ’70s Show’. At lægge en masse penge i trends frarådes ofte, men denne 70’er-tendens vil utvivlsomt præge modebilledet i mange sæsoner fremover. At lægge de smalle jeans på hylden til fordel for de nye faconer kan for mange kræve lidt is i maven. For en let introduktion kan du investere i et par kvalitetsbukser med det karakteristiske sving. Her er jeansmærkerne Paige og Frame værd at tjekke ud. Og som 70’er-ikonet Diane von Furstenberg engang sagde: 

’Attitude er alt!’

Pssst… Husk at tilmelde dig INs nyhedsbrev lige HER - så er du altid opdateret på det bedste indenfor mode, skønhed og sundhed!

LÆS OGSÅ: REJSEGUIDE | Tel Aviv