TRENDS & STYLING

GUIDE | Workwear

Mød designeren, indkøberen og to karrierekvinder, som synes, vi skal huske vores køn og integritet, når vi vælger tøj til jobbet.

Kan man gøre karriere i blonder og storblomstret, uden at integriteten forsvinder? Ja, sagtens. Det er længe siden, vi skulle uniformeres som mænd, når vi klædte os på som beslutningstagere, men med comeback for tailoring, den skræddersyede trend, på de interna- tionale catwalks, tager karrieretøjet alligevel en ny kurs efter lang tid med det bløde look.

Det sidste årti har vi styret gennem jobland i forholdsvis feminint tøj: masser af vide nederdele, men også kjoler og tunikaer i den populære posede stil, små Chanel-agtige eller stumpekorte herrejakker og cardigans og løse, komfortable bukser eller leggings. Det hele tilsat store tørklæder snurret casual rundt om halsen.

Nu kommer der pressefolder igen, jakkerne bliver længere, neder- delene lidt skarpere og halsen mere bar i et enkelt look, men det bliver aldrig et tilbageskridt til 1980’ernes rigide dresscode hos dem med et ansvarsfuldt arbejde. Det er snarere gensyn med noget af stilen fra 1990’erne, hvor Armani stod for revolutionen af damehabitten ved at dekonstruere det stive snit og kombinere sensuel elegance med komfort. Og det er både den gamle og nye generation af designere, som går forrest med det nye look: ud over ham selv Stella McCartney, Tom Ford, Jil Sander, Givenchy, Céline, Paul Smith, Victoria Beckham, Ralph Lauren, Hugo Boss og Michael Kors.

Herhjemme har Day Birger et Mikkelsen altid balanceret fint mellem det bløde og det stringente, det etnisk-feminine og det klassiske, og denne sæson er ingen undtagelse. 

Men er det meget herreagtige noget, vi vil gå i? Rikke Wienmann, chefdesigner på de to “voksne” kollektioner, Love Everyday og The Collection, har både nålestriber og sjalsmønster med, fordi det ligger dybt i mærkets DNA, og fordi hun altid tror på en dansk fortolkning af en international tendens.

LÆS OGSÅ: GUIDE | De syv bedste accessories fra Louis Vuittons efterårskollektion

Overskudsagtig enkelhed

– Den nye suiting-trend kan fortolkes på mange måder. I det bredere samfundsperspektiv afspejler den, at det går bedre. I krisens første år havde vi behov for at se lidt retskafne ud og nedtone moden ved at gå i jeans, så kom en periode, hvor vi måtte leve med krisen som et længerevarende fænomen, og det satte gang i trangen til at pynte på hverdagen, i bogstaveligste forstand, gennem mere feminint tøj med blonder og blomster. Nu går det endelig godt igen, og så behøver vi ikke disse kompensationer. 

Vi nedtoner atter tøjet, men det kommer til udtryk i den nye overskudsagtige enkelhed, siger Rikke Wienmann.

– Jeg tror også, man skal se på den nyklassiske trend som et tegn på tryghed – at vi gerne vil ”rammes ind” i en velkendt form, uden at det betyder, at vi vil se ens ud. Vi bruger habitten eller dragten som udgangspunkt for at definere vores personlighed.

- Jeg synes nu, det fungerer bedst, når man river de to dele fra hinanden og parrer dem med noget andet, f.eks. en blazerjakke med smalle stumpede bukser eller en blød mønstret skjorte til herrebukser. Rikke Wienmann mener, vi skal være stolte af netop dette typiske feminint-pragmatiske forhold til mode.

– Mange danske kvinder er i virkeligheden på forkant med trenden, når de bruger det klassiske tøj til at dresse sig op og ned alt efter situationen. Vi er sværere at putte i kasser, vi vil være mere individuelle, så derfor tror jeg heller ikke, at selv højtplacerede karrierekvinder herhjemme går all-in med habitlook eller ens jakke og nederdel. Det passer måske bedre til udlandet, hvor de har brug for at gøre sig attraktive ved at komme op på stiletterne, siger hun.

Feminin og professionel

Og det kan Cecilie Freddie Lange, senior klinisk farmakolog på Novo Nordisk, godt nikke genkendende til. Hun arbejder med global research og udvikling. I hendes afdeling er der ikke nogen regler for, hvordan man skal se ud, og hun kunne ikke drømme om at tage ens jakke, bukser og nederdel på.

– Det bliver for sæt-agtigt, jeg vil vælge det i hvert sit materiale og så bruge en farvet skjorte eller sko til. Jeg kender mange kvinder, som ikke vil gå i habit eller dragt, og som ikke er bange for at være feminine i deres udtryk. 

– Jeg er selv en af dem og har endda været til et vigtigt møde i guldcardigan og guld-blondenederdel. Jeg fik da et par bemærkninger om, at ’det var meget guld’, men jeg synes godt, man kan klæde sig feminint og samtidig være professionel. I sidste ende handler det om ens evner, ikke ens udseende, siger Cecilie Freddie Lange.

Kulør på direktionsgangen

Men de brancher hvor der traditionelt er dresscode? De bevarer vel reglerne? Næh ikke rigtig. Det kunne man blandt andet se i DR-dokumentaren “Bag murene hos Mærsk”, højborg for en i hvert fald streng mandlig dresscode i skibsrederens tid, hvor kommunikationsdirektør Birgitte Henrichsen var alt andet end konservativ at se på med farver, vide nederdele og små tætsiddende jakker. Professionel, ja, men personlig og feminin. Så går catwalken én vej, mens direktionsgangene er på vej i en anden retning?

– Der findes stadig arbejdspladser med dresscode, omend der i øjeblikket blæser andre vinde i selv de mest konservative virksomheder. Der er ingen tvivl om, at der er en opblødning på vej, og jeg finder det egentlig ganske fint, at der kommer lidt større frihedsgrader, så længe man blot klæder sig, som man hør og bør på ens arbejdsplads.

Personligt kunne jeg aldrig finde på at tage en meget nedringet bluse eller afslørende tøj på, siger Tine Horwitz, direktør i Consortium for Global Talent, der bl.a. har A.P. Møller-Mærsk, Vestas, Danske Bank og Deloitte blandt medlemmerne. 

Hun mener, at man skal tænke over, hvilke signaler man sender, når man bevæger sig rundt i toppen af dansk og internationalt erhvervsliv, og være klædt på til lejligheden. 

– Der er forskel på at sidde til møde med direktører og være til en weekendbrunch med familien i sommerhus. Det bør man honorere og tilpasse sig, hvis man vil tages seriøst.

LÆS OGSÅMit klædeskab: Lene Motzkus Boesen

Frihed i arbejdstøjet

Hvad forstår hun så ved karrieretøj?

– Jeg oplever, at mange ofte tænker, at det er noget i rolige, mørke farveskalaer i sort, gråt eller blåt, men personligt hælder jeg mere til det mere farverige. Måske afspejler det min natur – at jeg er en ildsjæl, der brænder for mine mærkesager, og at jeg gennem min karriere har bevæget mig meget i udlandet, hvor nogle er lidt mere modige i tøjvalg og farvevalg. Jeg tager ofte nogle stærke farver på som en orange eller turkis kjole og kombinerer det med et lidt blødere look i form af en råhvid skindjakke. 

– Jeg synes, det er fint, at vi danskere har en mere personlig stil, og særligt danske mærker som By Malene Birger, Day Birger et Mikkelsen og Baum und Pferdgarten medvirker til, at vi kan skabe et på samme tid stilfuldt og seriøst business-look. Jeg gør selv meget ud af at tage tøj af danske designere på, når jeg fx rejser udenlands i forretningssammenhæng og går til receptioner, og jeg må sige, at jeg modtager ret mange komplimenter for det. Der er en vældig frihed i at få lov til at klæde sig på, som man har det bedst med, og det er også med til at fortælle en historie om ens personlighed, siger Tine Horwitz. 

Nyt liv til habitten

Det kan indkøbsdirektør i Magasin, Margrethe Dal Lehrmann, nikke genkendende til.

– Der er fortsat en dresscode på nogle typer arbejdspladser, men jeg ser en klar tendens til, at der blødes mere op for normen, og det er langt mindre udpræget med regler her end i f.eks. Tyskland og England, hvor de har en helt anden tøjkultur. I Danmark er vi ikke så uniformelle og stive, vi er generelt mere afslappede. Dog skiller vi os ud fra resten af Europa, da vi både går mere i sort og har et mere rent udtryk, siger Margrethe Dal Lehrmann.

– Vi  ser alligevel et fortsat opadgående salg for det, vi kalder ”businesstøj”, dvs. både habitjakker, skjorter, buksedragter og pencilskirts. Mange designere og brands udfordrer nemlig det traditionelle forretningsmæssige image og kombinerer udtryk og stilarter. Moden elsker at forandre, og lige nu inspirerer herretøjet med sine skarpe linjer og klassisk look, men habitten har fået nyt liv med oversized eller feminine timeglassnit, og spadseredragten har fået print og farver. 

– Jeg ser også, at blazerjakken og skjorteblusen er et kæmpehit hos alle nu, men de kombineres ikke nødvendigvis på den traditionelle business-facon. De sættes også sammen med jeans, men hvis du ser på Helmut Newtons ikoniske sort-hvid-foto fra 1975, hvor modellen er i YSL-habit, så kan det formelle look også bruges til fest, siger Margrethe Dal Lehrmann.

LÆS OGSÅ: UGENS UUNDGÅELIGE: Blazer fra Hofmann

Day Birger et Mikkelsen

Sådan får du et tjekket joblook

Kan du lide den nye trend med det skræddersyede herrelook, kan du bruge det til at skabe en hel lille grundgarderobe.

– Det starter med den gode jakke, for den kan dresses op eller ned og bruges til alt fra brunch til job og bryllupsfest. Lige nu er den lange, herreagtige blazer det mest hotte, og de giver en længere silhuet, men er du glad for de kortere jakker, laver flere designere også en mellemlængde med revers, som vil gøre den lige så nem at mikse med andet tøj.

– Den vil se cool og afslappet ud til jeans og smalle stumpebukser med alt fra T-shirt til pyntet bluse. Den vil være præsentabel til bukser eller nederdel med en blød bluse i en helt anden stil, en rullekravebluse eller ved at køre looket helt igennem traditionelt med en sprød hvid skjorte i et overraskende snit. Den vil blive meget sexet over en aftenkjole, enten helt på eller hængende over skuldrene.

– Køber du et helt sæt med tilhørende bukser eller nederdel, skal du gøre meget ud af tilbehøret, for at det ikke kommer til at ligne en uniform. Brug det gamle trick med at lave en maskulin-feminin stil ved at sætte blonder, blomster- og paisley-mønstre eller fnuglet strik til. Både lange spinkle kæder med vedhæng og kraftige statement-halssmykker vil gøre sig godt i jakkens udskæring – ellers bind et lille silketørklæde i bandana-style i halsen som pynt. 

– Det ser superchikt ud med flade snøresko, hvis de har en god bred hæl, til både smalle og vide bukser, og ellers vil andre herreagtige sko som loafers og slippers gøre sig godt, men et par moderate stiletter i en klassisk facon er også en god kontrast, især hvis de har en overraskende farve eller detalje.

3 trendy alternativer

Nederdel – prøv de nye culotter, bukse-nederdele, eller en rynket vid nederdel 

Jakke – lad blazeren, sort, grå eller blå, få hovedrollen i garderoben

Bukser – brug de smallere stumpe-bukser med herresnit i taljen 

Få inspiration til din egen garderobe i galleriet

Workwear guide

LÆS OGSÅ: Sådan opbygger du den perfekte basisgarderobe

Læs mere om: