TRENDS & STYLING

Må man have sort på til bryllup?

Må man eller må man ikke have sort på til bryllup? Få svaret her, hvor vi guider dig til den helt rigtige dresscode til bryllup.

Nyt år, ny bryllupssæson. Skal du være gæst til et bryllup i år, og er du i tvivl om, hvad du må og ikke må have på? Dresscode-reglerne til bryllup kan være svære at gennemskue, men her får du en udførlig guide til at forstå de forskellige dresscodes.

Langt de fleste brudepar vælger at skrive brylluppets dresscode i invitationen, hvis de har særlige ønsker til gæsternes påklædning. Og hvis du er i tvivl, er det en god idé at spørge brudeparret.

Hvad betyder dresscoden til bryllup?

 • Galla: Lang gallakjole
 • Black tie/smoking: Lang eller kort aftenkjole
 • Mørkt kostume: Lang eller kort kjole
 • Havefest: Pænt tøj efter eget valg
 • Rådhus: Kort kjole eller pæne bukser
 • Kirke: Kort kjole, som dog dækker både knæ og skuldre
 • Ingen dresscode: Frit valg blandt pænere tøj

LÆS OGSÅ: 5 ting, du ikke må have på til et bryllup

Må man have sort på til bryllup?

Reglerne for bryllupsetiketter ændres konstant, og det gør det svært for både brudepar og bryllupsgæst at finde hoved og hale i traditionerne for påklædning. De mange traditioner forbundet med bryllupper fører ofte til den store tøjkrise – for man vil jo nødig fornærme brudeparret på deres store dag eller skabe unødig opmærksomhed, hvis man møder op i noget, som bryder med 'reglerne'. 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Den sorte farve deler vandene til bryllup

Og netop farven sort deler vandene, når vi snakker om bryllupspåklædning. Men hvorfor? Her er nogle af grundene til, at sort bliver anset som en "forbudt farve" til bryllupper:

 • Farven har i mange år været bandlyst til bryllupper, da den symboliserer sorg og forbindes med begravelser.
 • Farven er udskældt af Emma Gad, hvis værtindemanérer sidder på rygraden hos mange danskere. Emma Gad mente, at den sorte kjole er forbeholdt sorg og derfor under ingen omstændigheder må bæres af en kvinde i kirken.
 • Et moderne etikettekompromis er blevet, at du kan tage din sorte festkjole på om aftenen efter kirken.
 • Nogen mener, at hvis brudens mor bærer sort, er det et signal om, at hun ikke ønsker ægteskabet.  

Gør Emma Gads mere end 100 år gamle principper sig stadig gældende? Er den sorte kjole stadig for kontroversiel? Det er manges yndlingsfarve, når vi skal købe tøj, og farven du aldrig går galt i byen med. Den symboliserer sorg, hvilket ikke er det bedste budskab at sende til et bryllup… dog symboliserer farven også klasse og elegance, som vel ikke er helt tosset til anledningen.

LÆS OGSÅ: Skal man have børn med til bryllup?

Så kan man have sort kjole på til et bryllup?

Svaret er nej, men også ja. For en sort kjole er ikke bare en sort kjole. Sort kan tolkes og styles på utallige måder og kan sagtens ende i kategorien ’festkjole’ i stedet for ’begravelseskjole’. Gå efter kjoler med farverige detaljer, skinnende pailletter, flotte blonder eller eventyrlige fjer. Du kan også style din kjole med farverige accessories som sko, tørklæder, smykker og tasker, som vil forvandle din sorte kjole til en festbombe. 

Så længe man følger brudeparrets ønskede dresscode og forhører sig hos bruden, hvis man er i tvivl, så er man godt på vej og opfylder det, Emma Gad kaldte ’Takt og Tone’; ”Kun én hovedregel for alt menneskeligt samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine medmennesker ud fra et godt hjerte”.

Vigtigst af alt:

 • Mærk stemningen
 • Følg dresscoden
 • Hvis du er i tvivl - spørg bruden

Kan man have sort på til et vinterbryllup?

Et romantisk vinterbryllup lyder eventyrligt, men kan for mange også være en udfordring rent beklædningsmæssigt. Mange føler sig bedst tilpas i den sorte farve, særligt i vinterperioden, hvor det hele er mørkt og koldt. De mørke farver er gode i vinterperioderne, og disse kan være meget smukke og elegante til bryllupper. Her kan den sorte kjole bruges med farverige accessoires, eller en farverig underkjole. Ellers kan mørke farver som aubergine, brun, kongeblå, mørkegrøn og bordeaux altid bruges. 

LÆS OGSÅ: Guide: Læg den perfekte makeup til brylluppet