TRENDS & STYLING

MODE | Se haute couture af verdens 5 dygtigste designere

Tag med til haute couture-modeuge, hvor verdens allerdygtigste og mest kreative designere præsenterede den ypperste skrædderkunst.

Hvad er haute couture?

Haute couture betyder ‘høj skrædderkunst’ eller ‘skrædderkunst på et højt niveau’ på fransk. Det er en beskyttet betegnelse, som kun bruges om tøj, som skabes efter en række særlige regler: Det skal produceres i Paris i et atelier eller en systue med mindst 20 ansatte. Reglerne foreskriver desuden, at chefdesigneren skal have en hånd med i al haute couture, der frembringes i hans/hendes atelier. De mennesker, som laver haute couture, skal være de dygtigste på deres felt og mestre særlige teknikker inden for skrædderfaget. Al haute couture skabes i hånden, i materialer af særligt høj kvalitet og med stor detaljerigdom. Et haute couture-hus skal fremvise kollektioner på mindst 25 styles – til både dag- og aftenbrug – to gange om året, under haute couture-modeugerne i Paris. 

Reglerne for haute couture blev fastlagt allerede i 1945. De er 14 officielle medlemmer af ‘klubben’ – la Chambre Syndicale de la Haute Couture – samt en række udenlandske modehuse og ‘gæstemedlemmer’.

LÆS OGSÅ: Paris Fashion Week | 3 trends du skal holde øje med

En dronning værdig

Når modehusenes prêt-à-porter-kollektioner vises frem under modeugerne, er det indkøbere, presse, kendisser og bloggere, der kigger med, når modellerne skridter ned ad podiet. Til haute couture-ugerne er det anderledes. Her inviteres de mennesker, der har råd til at købe de enestående kreationer – til sig selv. Da al haute couture laves i hånden, kræver det mange timers arbejde at skabe bare én kjole – fx op mod 1.000 timer til en brudekjole. Derfor er prisen også høj.

Og haute couture har altid været mode for en særlig skare. Tilbage i 1700-tallet designede kjolemageren Rose Bertin skrud, som kan betegnes som haute couture, til den franske dronning Marie-Antoinette.

LÆS OGSÅ: SHOW | Chanel prøver noget markant anderledes

Man anser dog Charles Frederick Worth som haute couturens far, og man siger, at haute couturen blev født i 1858 – 65 år efter Marie-Antoinettes hoved var røget.

Fransk-libanesiske Mouna Ayoub har måske verdens største samling af haute couture. Den 60-årige forretningskvinde og sladderbladsdarling, der tidligere var gift med en af den saudiske kong Fahds rådgivere, skulle have flere end 10.000 stykker haute couture-tøj i sin samling. Hun har aldrig det samme på to gange og forærer gerne sine kjoler væk – bl.a. har hun doneret en Chanel-kjole til en værdi af ca. to millioner kroner til modemuseet i Paris.

Se haute couture-modeugen, hvor verdens dygtigste og mest kreative designere præsenterede den ypperste skrædderkunst: 

Haute couture-modeuge - De 5 største designere | IN

LÆS OGSÅ: OSCAR | Se kjolerne, vinderne og alle de andre store øjeblikke fra nattens filmfest