MODE

Ryd op i garderoben | 10 ting, du bør smide ud nu

Ryd op i din garderobe, og få mere glæde af dine ting. Giv dig i kast med en ordentlig garderobeoprydning, og smid de her 10 ting ud, så du kun ejer det tøj, du rent faktisk gerne vil bruge.

Marie Kondo har startet en oprydningsbølge i danske hjem. Væk skal alle de ting, der bare samler støv, så hjemmet kun fyldes af de ting, vi rent faktisk bruger og de ting, der vækker glæde, når vi tager dem frem. Et oplagt sted at starte det helt store oprydningsprojekt er i garderobeskabet. Det siges, at vi kun bruger 20-30 procent af vores tøj, og selv om det måske ikke lyder sådan, så burde en mere kompakt og fokuseret garderobe sikre færre tøjkriser. Hvorfor? Fordi du kun ville kunne hive tøj ned fra hylderne, som sidder godt, og som du elsker at have på.

LÆS OGSÅ: Sådan rydder du op ifølge Marie Kondo

Ryd op i garderoben: Hvad skal du smide ud?

Der er flere ting, der er smarte at kaste et kritisk blik på, når du skal rydde op i garderoben. Herunder kan du se 10 ting, du nok lige skal genoverveje...

1. De alt for små jeans. Køb i stedet et nyt par, der passer dig perfekt.

2. De tre dyre skjorter, der egentlig ikke er din stil, men som du ikke nænner at skille dig af med, fordi de var dyre.

3. Undertøj – ud med det, du alligevel aldrig bruger (eller som du har haft alt for længe).

4. De hvide T-shirts, der hverken er hvide eller fri for huller længere.

5. Hullede strømper og strømpebukser. De kan jo ikke blive ved med at ligge i bunden af sokkeskuffen...

6. Den lidt for korte kjole, som du aldrig kommer i.

7. Tørklæder… Du har ikke brug for 20 styk. Behold dem, du rent faktisk bruger.

8. Sko. Hvor mange af dine sko bruger du egentlig? Og hvor mange har samlet så meget støv, at selv støvsugeren har givet op? 

9. Striktrøjerne, der ligner en stor nullermand, og som har gjort det de sidste tre sæsoner.

10. Feriekøbene, som du fortryder lidt… Den guldglimtende kimonokjole fra Kina, mavetoppen med frynser fra Marbella og de lidt for høje stiletter fra Sydfrankrig bliver nok aldrig garderobefarvoritter...

Ryd op i garderoben: Hvordan kommer du af med dit tøj?

Det er en god idé at starte med at skabe sig et overblik, når man skal rydde op i klædeskabet. Start med at kaste alt tøj på sengen, som du mener, der kan være en mulighed for, at du kan leve uden. Bliv derefter enig med dig selv om, hvad der skal ske med det tøj, som ikke er gået i stykker, men som du ikke har brug for længere – skal det gives videre til en veninde eller søster? Afleveres til Røde Kors? Sælges videre i en luksusgenbrugsbutik?

TIP: Er du i tvivl om noget? Du kan altid starte med at gemme dit gamle tøj væk i en kasse på loftet eller i kælderen. Og hvis du så ikke har savnet det efter tre måneder, er det nok på tide, at det ryger videre i systemet.

Her kan du komme af med de ting, du ikke længere har brug for i din garderobe:

Luksusgenbrugsbutik: Hvis du har gjort dig nogle fejlkøb, er det oplagt at aflevere dem i en luksusgenbrugsforretning, hvor de bliver solgt videre (og du får en andel af salget).
Trendsales: Hvis du har tid og energi til at tage billeder og svare på henvendelser, kan du også sælge dine fejlkøb på en portal som for eksempel Trendsales og tjene lidt ekstra penge.
Loppemarked: Er der en krejler gemt i maven på dig? Alliér dig med din mor, søster eller en god veninde, og book en stand til et loppemarked. Få en hyggelig dag ud af det og få samtidig lidt ekstra lommepenge på hånden.
Røde Kors eller lignende: Aflevér dit tøj i din lokale genbrugsforretning, hvor salget gå til et godt formål. Sørg for at det tøj, du afleverer er rent og i fin stand.

LÆS OGSÅ: Se, hvad du skal organisere og ikke organisere i dit liv

Ryd op i garderoben: Sådan holder du orden

Når du har ryddet op i garderoben, er det en god idé at holde orden for at bevare overblikket. Den orden gælder både opbevaringen i garderoben og de fremtidige indkøb. Når der skal holdes orden i alt tøjet, har Marie Kondo også gode råd til en smart foldemetode, der går det nemt at holde overblik over dine ting. Du kan læse mere om Marie Kondos folde-metode HER. Og så er der den fremtidige shopping... Under garderobeoprydningen er det forhåbentlig blevet mere tydeligt, hvad der endte i de forskellige bunker. Og det er vigtigt at have in mente, næste gang du bliver fristet af nyhederne i butikkerne. For hvis du kun går i sorte bukser og kashmere-strik, er den smukke blomstrede kjole nok ikke noget for dig. Men samtidig er det måske heller ikke smart at købe endnu et par sorte bukser, hvis du har 10 velsiddende par liggende derhjemme. Før i stedet en liste over items, du mangler i garderoben. På den måde fristes du forhåbentlig ikke af fremtidige fejlkøb.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER