TRENDS & STYLING

Veras bedste vintagetips

Vil du gerne shoppe personlig vintage, men ved du ikke, hvor du skal starte? Så få de bedste vintagetips og butikker her.

Køber du vintage, er du ikke kun med til at skåne miljøet. Du giver også din garderobe personlighed med styles, som ingen andre har, men som stadig kan være helt i tråd med modens hotteste trends. Men har du ikke shoppet vintage før, kan det virke som en jungle at kaste sig ud i med tøj og sko i ukurante størrelser og uoverskuelige mængder.

IN har derfor spurgt vintageeksperten Rebecca Vera Stahnke om hendes bedste tips. Siden 2015 har vintage været hendes levevej, og i dag står hun bag genbrugsmarkedet Veras Market samt Danmarks største online deleklædeskab med fysisk butik i København, Veras Copenhagen, da hun gerne vil ændre vores måde at forbruge og genbruge tøj på.

Veras bedste vintagetips

Hvorfor skal man købe brugt fremfor nyt?
Du får for det første mere for dine penge samtidig med, at du skåner miljøet og bruger de eksisterende ressourcer. Herudover har tøjet bare mere personlighed gennem dets slitage og historie, og det kan tilfredsstille vores jagtgen, når vi finder noget unikt, som ingen andre har eller kan få fat i. Det giver en mere individuel stil, der sagtens kan følge modens trends.

Hvad er særligt godt at gå efter?
Overdele som bluser, trøjer og jakker. Man kan så godt som altid passe dem uanset størrelse, da man kan style sig ud af det. Genbrugsoverdele har ofte nogle super fine detaljer som glimmertråde, broderier og knapper, som du ellers skal betale meget for på nye varer. Vinterjakker som dunjakker eller læderjakker er også gode at gå efter , da de tit er af god kvalitet og kan noget mere end nye jakker på grund af deres detaljer. Accessories er også en sikker vinder og en god måde at starte med at købe vintage på, ligesom det er en god idé, at have en bestemt trend for øje, som du så finder i en grenbrugsversion. På den måde ved du også, hvad du går efter.

LÆS OGSÅ: De 11 bedste vintage- og genbrugsbutikker i Danmark - og online

Hvad skal man holde sig fra?
Hvis ting lugter jordslået og af kælder, så vil det altid gøre det. Især uld og pelsjakker kan godt lugte gammelt, så her skal du passe på. Så duft altid til det før, at du køber.

Hvad skal man være opmærksom på, når man shopper vintage?
Jeg mærker meget på tøjets kvalitet og materialer, når jeg køber vintage, og ser på, om det for eksempel er 100 procent uld eller silke, da det ofte holder meget bedre eller er mere lækkert at have på. Desuden tjekker jeg altid om lynlåse, såler og knapper stadig virker og om der er huller i tøjet. God kvalitet ser dyrt ud, og køber du det vintage, så kan du få meget for lidt.

Hvordan opgraderer man bedst sine vintagekøb?
Ved at se mulighederne i sine køb og bruge dem på så mange måder som muligt. Tænk ikke på funktion eller størrelser, men gå efter det, der fanger dit øje, og se så muligheden i det. Jeg er selv fan af at upcycle mit tøj ved for eksempel at få syet et par bukser ind eller få lavet en kjole om til en nederdel hos en skrædder.

LÆS OGSÅ: Få 3 vintagetips til at finde de bedste skatte

Veras bedste vintagebutikker 

Times Up Vintage
Krystalgade 4, 1172 København K

Selvom jeg ikke går synderligt meget op mærkevaretøj, så elsker jeg helt gammelt vintagetøj og har en særlig kærlighed for voldsomme, glamour-jakker og 80’ernes kjoler, skjorter og smykker. Jeg holder altid et vågent øje med Times Up Vintage’s Instagram, som uden tvivl er den bedste vintage forretning i København – selvom den prismæssigt ligger i den dyre ende.

Jerome Vintage
Tullinsgade 12, 1618 København V

Hvor Times Up Vintage har lidt flere vintage ting fra mange årtier og stilarter, så er Jerome Vintage virkelig dygtige til at finde præcis de items, som sæsonens trends dikterer, og har altid noget, som jeg savler over. Priserne kan godt være en smule pebrede, men til gengæld er stil og stand altid, som var det nyt. 

Top Genbrug
Istedgade 57, 1650 København V

Her finder du virkelig gode priser – billigere end Røde Kors og Frelsens Hær. Jeg køber primært basistøj og sportstøj til ingen penge og gør ofte nogle virkelig gode kup i god kvalitet og næsten ubrugt stand. Desuden er butikken virkelig værd at støtte op om, da de inddrager og beskæftiger Redens kvinder som frivillige i butikken.

Kirkens Korshær på Samsø
Viemosevej 2, Tranbjerg, 8305 Samsø

Jeg kommer ikke så tit forbi, men når jeg gør, så går jeg altid derfra med mindst fire store poser fyldt til randen, da jeg kan finde varer her, som er ti gange billigere end i København. Er du til stilen fra 90’erne og 00’erne, så er det et rent slaraffenland og tingene er ofte i virkelig god stand. Senest købte jeg et par ubrugte og lyserøde Kappa-bukser, som er super hypede for tiden, samt en jakke fra Scott, som netop har lavet et samarbejde med Han Kjøbenhavn. Samlet fik jeg det til 80 kroner! 

BONUS: Kræmmermarked Bellahøj + Ordrup, Holte og Tisvilde loppemarked

Det er desværre sæsonbetonede markeder, men de her er nogle af de bedste, som jeg jævnligt besøger i sommerhalvåret. Kræmmermarkedet i Bellahøj er en ny favorit; et univers af ragelse til ingen penge, hvor jeg altid finder et hav af både tøj, sko og møbelvarer - til ingen penge! Det kræver, at du finder din indre skattejæger frem, men nogle af de fineste ting, som jeg fandt sidste sommer, var derfra. 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: